Lectura ii face pe copii mai destepti. Cum sa le induci placerea pentru citit

/ / Modificat: 2023-10-04
Lectura ii face pe copii mai destepti. Cum sa le induci placerea pentru citit

In ceea ce priveste educatia copiilor exista numeroase aspecte foarte importante, de care parintii trebuie sa tina cont. Unul dintre acesta este dezvoltarea limbajului si inducerea placerii pentru a citi.

Lectura este singura metoda prin care copiii isi pot dezvolta vocabularul, isi pot dezvolta imaginatia, dar si inteligenta. Tot acest proces trebuie inceput inca din primele luni de viata, astfel incat copilul sa se obisnuiasca cu lectura si sa invete sa o indrageasca odata ce creste. Astfel, pe masura ce cresc vor avea toate instrumentele necesare pentru a invata sa iubeasca lectura.

Stim cu totii ca privitul la televizor sau in ecrane este mult mai placut si usor pentru toata lumea, dar mai ales pentru copii. Prin urmare este esential ca timpul petrecut privind la ecrane sa fie limitat la maximum o ora pe zi dupa, indiferent de varsta, iar in restul timpului copiii pot avea alte activitati, printre care lectura. Pe termen lung, aceasta este cea mai benefica activitate pentru a avea copii inteligenti si descurcareti.

Pentru ca acest lucru sa dea roade si pentru ca cei mici sa invete sa adore lectura, este important sa invepi inca de cand sunt foarte mici sa le citesti carti adecvate varstei lor.

Acest lucru va duce la cresterea treptata a vocabularului si, daca alegi carti adecvate varstei, copiii vor asocia mai usor imaginile si semnificatiile acestora cu cuvintele. Apoi, pe masura ce cresc, cei mici vor incepe sa-si dezvolte si imaginatia.

Cum isi dezvolta copiii inteligenta si imaginatia prin lectura 

Pe langa cititul in sine, este important sa le raspunzi copiilor la toate intrebarile pe care le au despre personaje sau actiune, dar si sa le explici ce inseamna cuvintele pe care nu le inteleg. De asemenea, este important sa ii pui copilului intrebari deschise pentru a afla care este partea preferata din carte, care este personajul preferat si de ce, ce ar face ei diferit daca ar fi in locul anumitor personaje, etc. 

In acest fel, lectura devine un mare aliat si ii invata de la o varsta frageda importanta cuvintelor. In plus, le ofera calea catre lumi fantastice si le dezvolta vocabularul.

FOTO: pixabay.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Lectura copii Dezvolatare copii

Articole recomandate

Citeste si despre