La ce varsta ar trebui sa renunte copiii la suzeta si cum putem face despartirea mai usoara

/ / Modificat: 2022-03-03
La ce varsta ar trebui sa renunte copiii la suzeta si cum putem face despartirea mai usoara

Suzeta poate fi de mare ajutor in primele luni si chiar in primii ani de viata. Multi bebelusi gasesc alinare, confort si liniste in suzeta, ii ajuta sa adoarma si sa se calmeze atunci cand sunt agitati. Folosirea suzetei nu ar trebui insa sa se prelungeasca dupa o anumita varsta, atrag atentia specialistii. Aceasta poate deforma dintii, poate intarzia vorbirea si poate influenta structura musculara si osoasa a fetei copilului. Totusi, momentul in care decideti sa o eliminati nu va fi nicidecum unul usor, asa ca trebuie sa va inarmati cu multa rabdare.

Cand ar trebui sa renunte copilul la suzeta?

Stomatologii, pediatrii si logopezii au cazut de acord ca folosirea suzetei nu ar trebui sa se prelungeasca dupa varsta de 3 ani. In caz contrar, aceasta poate afecta dentitia si vorbirea, iar cu cat copilul creste, cu atat va fi mai greu sa il dezvatati de ea. Studiile arata ca folosirea suzetei dupa varsta de 3 ani poate afecta alinierea dintilor si poate duce la carii de biberon, la probleme de muscatura, motiv pentru care vizitele la stomatolog sunt esentiale in primii ani de viata, pentru a va asigura ca suzeta nu provoaca „pagube” prea mari in gura copilului.

Specialistii recomanda ca procesul de renuntare la suzeta sa inceapa in jurul varstei de 2 ani, astfel incat „intarcarea” sa se faca treptat, pana la 3 ani. Asta inseamna ca micutul va primi suzeta din ce in ce mai putin, iar procesul de renuntare la ea va fi unul bland. Atunci cand parintii se hotarasc sa faca acest pas, ei trebuie sa fie hotarati, sa aiba un plan bine stabilit si, daca si-au pus in minte un lucru, sa nu cedeze.

Este important de stiut ca unui copil care foloseste frecvent suzeta inainte de a implini 1 an, ii va fi mai greu sa renunte la ea ulterior. Limitati utilizarile suzetei inca din primele luni de viata si incercati sa o oferiti doar atunci cand este cu adevarat nevoie: la somn, eruptii dentare, calatorii, situatii de urgenta cand copilul nu se linisteste altfel. In jurul varstei de un an, copilul incepe sa reproduca cuvinte si sa isi dezvolte vocabularul. Este important sa aiba gura libera, pentru a putea vorbi, iar daca sta toata ziua cu suzeta in gura, sunt sanse mari ca acest moment sa intarzie.

Cu ce inlocuim suzeta?

Primul pas pentru a renunta la suzeta este sa fiti hotarati in aceasta directie. Odata inceput procesul, este de preferat sa nu dati inapoi, chiar daca micutului ii este greu sa renunte la ea. Pana la urma, este o dependenta si nu va fi usor sa fie inlocuita cu altceva.

Dupa un an si jumatate, puteti incepe sa ii oferiti suzeta din ce in ce mai putin, iar dupa doi, puteti face un plan pentru a renunta complet la ea. Daca medicul stomatolog nu identifica semne de ingrijorare la nivelul dintilor si daca al vostru copil vorbeste bine, articuleaza cuvintele si este coerent, nu este cazul sa grabiti renuntarea la suzeta, ci o puteti face treptat.

In primul rand, trebuie sa gasiti alternative pentru a inlocui suzeta. Atunci cand copilul este frustrat, de exemplu, il puteti invata sa respire adanc, puteti amenaja in camera un colt de liniste, care sa il ajute sa se relaxeze si il puteti invata sa mearga acolo de cate ori simte nevoia, in loc sa ia suzeta.

La somn, puteti crea un ritual diferit atunci cand renuntati la suzeta si il puteti ajuta sa adoarma citindu-i o poveste, punandu-i muzica relaxanta sau mangaindu-l pana adoarme. Pe drum, in masina, cand se plictiseste, ii puteti oferi gustari de rontait, pentru a nu mai cere suzeta.

Metode de a renunta la suzeta

Atunci cand va hotarati sa faceti acest pas, consecventa este cuvantul-cheie. Nu va fi usor, veti avea de-a face probabil cu multe lacrimi si frustrari, dar trebuie sa fiti hotarati si sa nu cedati.

Daca alegeti calea radicala, puteti renunta dintr-o data la suzete si ii puteti spune copilului ca acestea nu mai sunt. Daca alegeti renuntarea treptata, puteti incepe sa o oferiti din ce in ce mai putin, doar la somn, de exemplu, si sa o cereti inapoi atunci cand copilul se trezeste.

Apelati la „Zana Suzeta”: rugati copilul sa puna suzeta sub perna si dupa ce adoarme inlocuiti-o cu o recompensa: poate fi o jucarie sau ceva dulce, pe care copilul sa o gaseasca dimineata.

Organizati o „petrecere de ramas-bun” pentru suzeta, la care sa participe copilul si toate jucariile lui. Lasati-l sa-si ia la revedere de la suzeta si puneti-o undeva unde sa nu o mai gaseasca, dupa care ii spuneti ca suzeta a plecat.

FOTO: Pixabay

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Suzeta copii

Articole recomandate

Citeste si despre