Cum influenteaza biberonul si suzeta sanatatea dentara a copiilor

/ / Modificat: 2022-10-23
Cum influenteaza biberonul si suzeta sanatatea dentara a copiilor

Multe dintre obiceiurile din primii ani de viata ai copiilor au un impact asupra cresterii si dezvoltarii lor. Decizia de a folosi o suzeta sau un biberon pentru un bebelus este in intregime la latitudinea parintilor. Uneori, aceste accesorii aduc beneficii micutului, insa exista anumite detalii de care trebuie sa se aiba grija pentru ca acestea sa nu provoace efecte negative asupra gurii.

Cum afecteaza utilizarea biberonului si a suzetei gura copiilor

Multi parinti cred ca utilizarea biberoanelor si a suzetelor este nenaturala si daunatoare pentru bebelusi. Dar adevarul este ca, in multe situatii, aceste elemente sunt benefice. Sa analizam ambele cazuri.

Utilizarea suzetei

Suzetele pot fi un obiect reconfortant si linistitor pentru bebelusi si ii ajuta sa adoarma. Din acest motiv, multi parinti le ofera bebelusilor lor. In plus, suzeta ajuta la reducerea riscului de sindrom de moarte subita a sugarului (SIDS). La randul sau, prin utilizarea acestui element, bebelusii au un somn mai superficial, ceea ce le permite sa se trezeasca mai usor daca au episoade in care nu mai respira.

Utilizarea biberonului

Biberonul este un instrument care permite hranirea bebelusilor atunci cand alaptarea nu este posibila. Acest element, umplut cu lapte matern sau cu lapte praf, permite copilului sa primeasca hrana de care are nevoie. Este adevarat ca suptul in timpul alaptarii contribuie la o mai buna dezvoltare a maxilarului si previne malocluziile si obiceiurile daunatoare, cum ar fi suptul degetului mare, dar pentru unele familii aceasta practica nu este posibila, asa ca recurg la biberon.

Pe de alta parte, bebelusii au un reflex de supt puternic si au nevoie sa suga pentru a se linisti si relaxa. Din acest motiv, este obisnuit ca ei sa apeleze la propria limba sau sa isi duca manutele la gura pentru a-si calma aceasta nevoie.

Pana cand folosim aceste accesorii

Folosirea biberoanelor si a suzetelor in primele luni de viata este benefica pentru copii si nu interfereaza cu sanatatea orala. Problema cu aceste elemente este atunci cand utilizarea lor este prelungita in timp si devine un obicei. In timpul copilariei, oasele cavitatii bucale si ale fetei sunt in crestere, iar dintii apar si se aseaza in arcadele dentare. Prin urmare, tinerea constanta a unui obiect in gura interfereaza cu dezvoltarea naturala a acestor structuri si creste riscul de probleme orale.

Consecintele utilizarii prelungite a biberoanelor si a suzetelor asupra sanatatii orale

In cazul in care utilizarea acestor obiecte este prelungita, aceasta poate cauza unele probleme la nivelul gurii si al sanatatii copiilor:

Dificultate in controlul miscarilor limbii

Atunci cand copilul foloseste un biberon sau o suzeta in mod regulat si pentru o perioada de timp indelungata, se obisnuieste sa isi plaseze limba sub tetina acestor obiecte. Inghite si inghite, ceea ce poate cauza probleme cu alimentatia si vorbirea corecta.

Cariile din dintii de lapte

Atunci cand apar primii dinti in gura copiilor, acestia sunt deja predispusi la carii daca nu sunt ingrijiti corespunzator. In plus, utilizarea biberoanelor, mai ales atunci cand acestea contin lapte sau bauturi zaharoase, predispune dintii la aparitia cariilor.

Probleme de muscatura

Suptul prelungit si repetitiv al biberonului sau al suzetei poate altera dezvoltarea normala a maxilarelor si pozitionarea dintilor. Ca urmare, este frecventa aparitia problemelor de muscatura si este necesar un tratament ortodontic pentru a le corecta.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Biberoane copii Suzeta copii Dantura copii

Articole recomandate

Citeste si despre