Copiii batuti sau abuzati, influente asupra personalitatii la maturitate

/ / Modificat: 2016-08-02
Copiii batuti sau abuzati, influente asupra personalitatii la maturitate

Copiii care sunt agresati si batuti atunci cand sunt mici dezvolta efecte adverse si afectiuni psihice la maturitate. Exista efecte pe termen lung ale violentei fizice asupra micutilor, fie ca acestea provin din familie sau din alte anturaje (gradinita, scoala sau grupuri de prieteni). Evita sa iti expui copilul abuzurilor fizice si psihice de orice fel, pentru a impiedica consecinte grave ca depresia, tendintele criminale, comportamentele autodistructive si altele.

Efecte psihologice si emotionale asupra copilului

Consecintele pe termen lung ale unui copil brutalizat sunt serioase si extrem de periculoase. Acestia vor dezvolta tendinte depresive la maturitate. De asemenea, viata sociala a lor ar putea avea de suferit. Se vor retrage in propria cochilie (pentru ca le va fi greu sa vorbeasca despre acest subiect) si se vor izola de prieteni. Ei pot avea dificultati in a lega prietenii si in a dezvolta relatii cu cei din jur. Stima de sine va avea de suferit la maturitate.

Cei care a fost supusi unor acte agresive isi pierd increderea in fortele proprii si vor avea probleme legate de imaginea si stima de sine. Se vor simti intotdeauna invinsi, neputinciosi in fata greutatilor si incapabili sa rezolve sau sa faca fata provocarilor. Exista riscul ca acestia sa nu faca fata presiunilor sociale sau ale vietii in general si sa sfarseasca prin a fi niste invinsi si frustrati social.

Un alt efect secundar extrem de important si foarte grav este aparitia unor simptome psihotice la maturitate, precum halucinatiile, ca urmare a abuzurilor fizice din copilarie. In plus, specialistii sustin ca exista riscul aparitiei unor afectiuni psihice grave ca schizofrenie, stres cronic sau tulburari de stres posttraumatic, depresie.


Comportamente autodistructive

Comportamentul autodistructiv este unul dintre efectele cele mai des intalnite ale abuzului fizic asupra copiilor. Acesta se instaleaza inca din adolescenta si poate distruge viata la maturitate. In acestea se incadreaza consumul de droguri, fumatul, alcoolismul. In unele cazuri depresia poate atinge un grad de severitate atat de mare, incat apar tendintele suicigase. De asemenea, copiii agresati ajung sa fuga de acasa in preajma adolescentei, acest act punand o amprenta puternica asupra dezvoltarii lui emotionale si psihologice.

Tendinte agresive si criminale

Agresivitatea ia proportii la maturitate in cazul celor abuzati in copilarie. Pe langa faptul ca vor agresa la randul lor copiii, sotiile sau partenerii de viata si vor incerca sa rezolve conflicte pe cale agresiva, copiii vor dezvolta tendinte criminalistice. Mai multi cercetatori sustin ca cei care au fost expusi pedepselor fizice sau abuzurilor in mod frecvent cand erau copii ar putea sarvarsi o crima pana la varsta de 24 de ani. Copiii se pot transforma in talhari si infractori, violatori sau criminali ca urmare a agresiunilor fizice repetate la care au fost supusi in copilarie. Cu cat este mai agresat, brutalizat, terorizat sau batut cu atat va deveni o persoana mai agresiva si mai periculoasa la maturitate.

Dezvoltare cognitiva sau intelectuala precara


Abuzurile fizice infraneaza dezvoltarea cognitiva a copiilor, spun specialistii. Cei care sunt abuzati dezvolta interzieri de limbaj, de vorbire si deficiente de invatare. De asemenea, performantele scolare si academice sunt scazute. In multe cazuri, apare absenteismul scolar. Copiii abuzati abia daca reusesc sa isi faca o cariera, de cele mai multe ori parcursul lor profesional fiind indecis si destul de sarac in optiuni din cauza capacitatilor intelectuale extrem de deficitare.

Predispozitie la boli fizice

Nici cu sanatatea fizica acestia nu stau mai bine ca adulti, spun specialistii. Acestia sunt mai predispusi la astm, alergii, artrita, hipertensiune arteriala sau ulcer. De asemenea, ei se pot imbolnavi mai usor, fiind vorba de consecinte fizice ale unor stari psihice precare. Copiii abuzati au tendinta de a dezvolta migrene si dureri de cap severe la maturitate. Acestea sunt consecinte psihosomatice induse de mai multi factori care ii infuenteaza dezvoltarea.

De retinut!

Depresia la copii, mit sau realitate?

Depresia, mai frecventa la copiii cu greutate mica

Dezvoltarea limbajului, copilul care nu vorbeste

Inteligenta emotionala la copii

Parinti stresati, copii timizi

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Abuz fizic al copilului Abuz fizic al copilului

Articole recomandate

Citeste si despre