Toxicomanii (Alcoolismul, tabagismul, cafeismul)
 

Toxicomanii trebuie considerati toti acei care sufera fizic sau spiritual atunci cand sunt lipsiti de produsul cu care s-au obisnuit: alcoolul, tutunul sau cafeaua.

Simptomele toxice atribuite tutunului sunt:

- tulburari respiratorii (laringite, faringite, astm, bronsita cronica, cancer bronhopulmonar)

- tulburari digestive, dispepsie, constipatie sau diaree, lipsa poftei de mancare, dureri abdominale, cancer

- tulburari oculare: amblioplie (vedere dubla), disparitia vederii intr-o zona a campului vizual

- tulburari nervoase: cefalee, pierderea memoriei, tremuraturi, tulburari psihice, greutate in eforturi mintale


- tulburari cardiovasculare si circulatorii, spasme musculare la membrele inferioare, hipertensiune arteriala, anghina pectorala, infarct

- expunere la cancerul buzei si limbii

- tulburari genito-urinare: impotenta, modificarea ciclului menstrual, morti premature ale noilor nascuti

- modificari endocrine la adolescenti, tulburari in dezvoltare

- capacitate de efort fizic (efort muscular) scazut

Alcoolul impiedica, imediat dupa ingestie, actiunea sucurilor digestive, fiind foarte repede absorbit din stomac, de unde o cantitate redusa trece in sange, eliminandu-se prin respiratie si urina. Restul este dus de sange in tesuturi si organe, actionand nociv asupra ficatului, glandelor endocrine, sistemului nervos, aparatului digestiv.

Alcoolismul cronic se instaleaza fara manifestari aparente, in afara dozei de alcool zilnic, intoxicatia fiind agravata de un regim carentat de un regim carentat in protide si vitamine.

Stomacul alcoolicilor este dureros, prezentand o gastrita care poate degenera in cancer.

Ficatul poate avea leziuni de ciroza atrofica, bolnavul putand avea tulburari psihice, de caracter, tulburari vizuale. Lipsa poftei de mancare determina o insuficienta alimentare care agraveaza tulburarile metabolice.

Tratament

In intoxicatiile acute cu cafea, se provoaca varsaturi se administreaza alcool, se frictioneaza extremitatile, se fac masaje, se dau calmante (extraveral, ........)

Tratamentul tabagismului cronic este unul singur: sa nu fumezi! Se intrerupe brusc fumatul si corpul nu sufera cu nimic.

In tratamentul crizei de alcoolism acut, cand persoana este constienta se incearca provocarea varsaturilor cu apa calda si apoi se da cafea tare (sau 10-15 picaturi de amoniac la un pahar cu apa indulcita). Se evita frigul. Daca cel in stare de ebrietate este inconstient, trebuie intai incalzit, apoi dus la spital.

In alcoolismul cronic, doar tratamentul medical poate combate intoxicatia, fie prin metoda medicamentoasa, fie prin psihoterapie.

Domnica Ioana Lazar

Noiembrie 2005


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul