Dezvoltarea limbajului, copilul care nu vorbeste

/ / Modificat: 2016-08-02
Dezvoltarea limbajului, copilul care nu vorbeste

Copiii incep sa vorbeasca inca de cand sunt foarte mici. De pe la o luna, primele sunete pe care le scot reprezinta modul lor de a comunica cu tine. Totusi, incepand cu o anumita varsta, bebelusii trebuie sa inceapa sa rupa cuvinte: de la sunete, la gangureli, apoi la balbait si nu foarte tarziu la cuvinte simple. Exista si copii care nu reusesc sa vorbeasca deloc! Afla cand e cazul sa iti faci griji si sa apelezi la medic!

La ce varsta ar trebui sa inceapa in mod normal copiii sa vorbeasca?

Dezvoltarea limbajului la copii variaza in functie de foarte multi factori. Multi parinti considera adesea ca micutii vorbesc doar atunci cand spun cuvinte. Adevarul este ca orice sunet pe care micutul il scoate, sau orice gangurit reprezinta o modalitate de vorbire.

Este adevarat ca pana la aniversarea primului an de viata micutii ar trebui sa fie capabili sa spuna macar cuvinte simple ca "mama", "baba" sau "tata". Mai mult decat atat, acestia ar trebui sa fie capabili sa numeasca anumite obiecte pe care i le arati.

Unii copii rup primele cuvinte pe la 9 luni, dar sunt altii care isi dau drumul la vorbire abia la 18 luni. Nu este nimic anormal in asta, iar faptul ca va incepe sa vorbeasca mai tarziu nu il face deloc mai putin inteligent.

Cand nu trebuie sa iti faci griji?

Chiar daca debutul vorbirii copilului variaza in functie de mai multi factori, iar faptul ca la18-20 de luni inca nu vorbeste poate sa nu indice neaparat o problema, este important totusi sa investighezi si sa testezi anumite abilitati ale bebelusului.

Urmareste urmatoarele abilitati si situatii in care ar putea fi expus si daca raspunsul tau la urmatoarele intrebari este da, atunci nu este cazul sa iti faci foarte multe probleme, ci doar sa mai astepti putin si sa il ajuti stimulandu-l constant sa vorbeasca.

  • Intelege semnificatia unor cuvinte simple ca "mama", "nu", "tata"? Reactioneaza cand intrebi "unde e mami", "da-mi si mie..." etc.?
  • Scoate diferite sunete expresive in diverse tonalitati?
  • Aude bine? Testeaza-i abilitatea auditiva observand daca reactioneaza la anumite sunete si cauta cu privirea sau prin miscarile corpului directia din care ele provin!
  • Dezvoltarea decurge normal pentru varsta lui in celelalte planuri?
  • Ii vorbesti tot timpul, de cate ori ai ocazia? Ii citesti? Ii canti frecvent?
  • Mediul familial in care creste este unul linistit?

              Daca raspunsul este afirmativ este foarte posibil sa fie vorba de o mica intarziere in limbaj care se poate corecta curand. Totusi, nu uita ca parintii au o mare contributie in a determina copiii sa vorbeasca. Trebuie sa:

              • vorbesti tot timpul cu el;
              • sa il incurajezi sa scoata cat mai multe sunete;
              • sa faci exercitii cu el prin care il pui s arepete dupa tine anumite cuvinte;
              • sa ii citesti tot timpul;
              • sa ii canti;
              • sa ii pui muzica;
              • sa il pui sa se uite la desene animate etc.

              Cand este cazul sa iti faci griji si sa apelezi la medic?

              • daca intre 6-12 luni bebelusul nu reactioneaza deloc cand il strigi, nu are contact vizual cu tine si nu scoate absolut niciun sunet;
              • daca pana la varsta de 1 an nu a ajuns nici la stadiul de balbaieli;
              • daca pana la 16 luni nu a scos nici macar cuvinte de baza formate din doua silabe (gangureli); 
              • daca intre 13-18 luni nu este capabil sa identifice anumite parti ale corpului atunci cand i le pronunti sau sa se uite spre o persoana pe care o numesti – de exemplu, cand zici "tata" el sa se uite prin camera dupa tata sau chiar la el daca este de fata;
              • daca pana la 18 luni nu reusesti sa intelegi absolut nimic din ce spune;
              • daca intre 19- 24 de luni scoate doar cateva cuvinte si foarte rar; nu reuseste sa imite cuvintele altora; nu pronunta corect unele cuvinte sarind in general unele consoane; nu face combinatii de cuvinte in propozitii simple;
              • daca intre 25-36 de luni nu reuseste sa pronunte corect cele mai multe dintre cuvintele pe care le pronunta, are dificultati in a numi obiecte pe care i le indici, nu reuseste sa foloseasca cuvintele in propozitii sau daca pana la 3 ani nu reuseste sa se faca inteles de catre o persoana straina.

              Daca observi aceste semne la copilul tau, asociate varstei, este cazul sa mergi sa vorbesti cu un pediatru care te poate indruma ce sa faci mai departe. Cu toate acestea, nu inseamna ca daca micutul tau nu pronunta corect cateva cuvinte si nu leaga propozitii are o intarziere in dezvoltare sau probleme la acest nivel.

              Pot fi mici situatii particulare care nu au nicio legatura cu dezvoltarea lui, ci mai degraba cu mediul in care traieste sau cu felul in care a fost stimulat de parinti sa isi dezvolte limbajul.

              Oricum, este necesar sa vorbesti despre aceste aspecte cu un medic pediatru, iar acesta te poate indruma, in caz de nevoie spre un logoped.

                                      Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

                                      Taguri Dezvoltare limbaj Comunicare bebelusi Vorbire copii varsta

                                      Articole recomandate

                                      Citeste si despre