Inteligenta emotionala in educatia copiilor

/ / Modificat: 2016-06-28
Inteligenta emotionala in educatia copiilor

Inteligenta emotionala a devenit una dintre cele mai puternice arme pentru educatia copiilor in epoca moderna si este considerata, de foarte multi specialisti, chiar mai importanta decat cea cognitiva.

Lumea complexa in care traim te face sa constientizezi din de in ce mai mult ca inteligenta emotionala, adica modul in care iti stapanesti si intelegi emotiile, joaca un rol esential in dobandirea fericirii si a succesului in viata.

suparare_emotii_inteligenta_emotionala_copii

Hrana emotionala, esentiala in educatia copiilor

Ca orice parinte, iti doresti sa ai o relatie cat mai frumoasa si reusita cu copilul. Secretul nu consta intr-o disciplina rigida, autoritara, bazata pe impunerea unor reguli seci si confuze, ci pe modelarea comportamentului celui mic prin intelegerea emotiilor lui.

Foarte mult timp, inteligenta intelectuala sau cognitiva a primat in fata celei emotionale in modul in care copiii au fost educati. In prezent, specialistii scot de la "naftalina" inteligenta emotionala, despre care considera ca joaca un rol mai important in dezvoltarea unor copii destepti, fericiti si de succes.

Inteligenta emotionala este "hrana" cu care trebuie sa alimentezi copilul inca din primii ani de viata, pentru a-l ajuta sa se cunoasca mai bine si sa-si inteleaga emotiile pentru a le folosi in mod constructiv.

Specialistii subliniaza ca inainte de a incerca sa cresti un copil inteligent emotional, trebuie sa inveti sa folosesti tu aceasta abilitate, in viata ta.

Ce este inteligenta emotionala?

In genere, inteligenta emotionala, considerata si inteligenta sociala, este definita ca abilitatea de a observa, diferentia si intelege propriile emotii si ale celor din jur si de a folosi informatiile obtinute in ghidarea propriilor actiuni.

Abilitatea se mai defineste si prin alte cateva abilitati sau caracteristici esentiale pe care trebuie sa inveti sa ti le insusesti pentru a o impartasi, mai departe, copilului:

- capacitatea de a empatiza cu trairile altora;

- aptitudinea de a fi sociabil si de a te intelege cu cei din jur;

- abilitatea de a-ti controla impulsurile;

- capacitatea de a selecta emotiile pozitive si de a le folosi in mod constructiv;

- abilitatea de a gasi solutii creative si de a iesi din incurcaturi;

- respectarea dorintelor si opiniilor celor din jur, fara critici si prejudecati etc.

fericire_copii_inteligenta_emotionala

Cum sa fii un parinte inteligent emotional?

Pentru a-ti folosi inteligenta emotionala in educatia copilului, este recomandat sa combini cunoasterea si experienta cu empatia, intelepciunea, constiinta de sine si autocontrolul. Acestea sunt ingredientele de baza pentru o educatie corecta a copilului, adaptata vremurilor pe care le traim.

Controlarea propriilor emotii si intelegerea trairilor copilului te ajuta sa-l educi corespunzator si sa-l determini sa coopereze mai usor cu tine. Gandeste-te la relatia cu copilul tau ca la o relatie intre un angajator si un angajat. Copilul are aceleasi nevoi pe care le are angajatul de la angajator.

La fel ca multi dintre angajati, si oameni in general, copilul coopereaza si isi da interesul in ceea ce face daca se simte:

- auzit;

- placut;

- apreciat sau iubit;

- motivat;

- incurajat.

De asemenea, este mai dispus sa-ti urmeze sfaturile si indicatiile, daca sunt exprimate clar, concis si daca sunt corecte ori drepte. Inainte de a pretinde ascultare de la copii, introspecteaza-te si autoexamineaza-ti propriile emotii si nevoi si mai ales, incearca sa le intelegi.

Esti un parinte mai bun daca:

- te cunosti pe tine insuti, intrucat inveti sa nu-ti versi furia pe cei din jur si sa-ti reduci frustrarile;

- iti cunosti limitele, dar stii sa ti le si impui;

- invata-l sa-si recunoasca emotiile si abia apoi sa le exprime si sa invete ce sa faca cu ele; este o modalitate excelenta prin care va invata sa inteleaga si trairile celor din jurul lui si sa empatizeze cu ele;

- nu tipa la copil in nicio situatie - pastreaza-ti calmul, pentru a-i fi un model pozitiv si a-i arata cum trebuie sa se comporte si el atunci cand este furios sau cand cineva il supara; in plus, este mai indicat sa il incurajezi sa mediteze asupra propriilor emotii, decat sa tipi la el;

- complimenteaza-l de fiecare data cand face o fapta buna sau cand are obtine o reusita.

Daca folosesti inteligenta emotionala pentru a-ti educa copilul, nu mai este nevoie sa iei masuri separate pentru a o dezvolta la cel mic. Daca ai grija sa folosesti aceasta abilitate in modul in care il cresti, educi si disciplinezi, se va dezvolta de la sine si la copil.

Exemplu de situatie in care folosesti inteligenta emotionala in educatia copilului

Folosirea inteligentei emotionala in educatia copilului si cultivarea acestei abilitati in dezvoltarea lui depinde, in mare masura, de modul in care vorbesti cu el si in preajma lui. Nu este nevoie sa apelezi la jocuri sau cursuri speciale pentru a creste un copil inteligent emotional. Tot ce trebuie sa faci este sa-ti alegi cuvintele cu grija.

Sa luam situatia ipotetica in care copilul se afla in fata unui caine si tipa din toti rarunchii de frica, chiar daca nu este in pericol sa fie muscat. In raspunsul tau in fata unei astfel de situatii, si in oricare alta, trebuie sa se regaseasca 5 componente ale inteligentei emotionale:

- recunoasterea emotiei si empatizarea;

- linistirea sau calmarea copilului;

- solutia pentru rezolvarea problemei;

- aplicarea solutiei gasite;

- reconfirmarea calmarii.

Cei mai multi parinti reactioneaza in fata unei astfel de situatii spunand copilului ca nu i se intampla nimic sau izgonind, pur si simplu, cainele. Nu este un raspuns satisfacator, din registrul celor inteligente emotional, intrucat copilul ramane confuz, nu intelege ce se intampla, dar mai ales ce simte.

Un raspuns corect, care respecta componentele inteligentei emotionale, este: "Iti este frica, nu-i asa? Te inteleg. Totul va fi bine. Mami este langa tine si are grija de tine. Hai sa-i spunem cainelui sa plece, ok? Pleaca de aici, catelule si lasa-ne in pace. Totul va fi bine". In acelasi timp, comportamentul tau trebuie sa arate empatie fata de copil si sa-i exprime siguranta - ia-l in brate, mangaie-l, saruta-l pe frunte etc.

Folosirea principiilor inteligentei emotionale in modul in care iti educi copilul il ajuta sa dobandeasca abilitati esentiale si sa-si formeze un caracter frumos.

stari_emotii_copii_inteligenta_emotionala

Tehnici de stimulare a inteligentei emotionale a copiilor

In vreme ce despre coeficientul de inteligenta (IQ-ul) se crede ca este innascut si nu se poate modifica radical prin educatie si cultura, inteligenta emotionala creste sub efectul unor tehnici simple, usor de pus in practica.

Foloseste metodele de mai jos pentru a creste un viitor adult cu o inteligenta emotionala peste medie, capabil sa se descurce in orice situatie!

1. Ajuta-ti copilul sa isi recunoasca propriile emotii

Odata ce iti ajuti copilul sa interpreteze corect emotiile pe care le resimte, fie ca este vorba despre frustrare, furie sau dezamagire, acesta va incepe sa le poata controla. Nu este suficient sa poata spune doar "sunt suparat", ci sa constientizeze si in ce context ii afecteaza pe cei din jur in acelasi timp.

Cand copilul tau pare trist sau descurajat, roaga-l sa isi scrie sau sa isi deseneze starea. Fa acest exercitiu cu el cat mai frecvent, astfel incat sa ajunga sa isi recunoasca usor emotiile. Apoi incercati impreuna sa le gasiti cauza – de ce este suparat, de ce este fericit, de ce este amuzat etc. Odata identificata cauza, incercati sa atribuiti celor din jur reactiile pe care ei le resimt la emotiile micutului tau. Corelate, aceste informatii iti ajuta copilul atat sa se cunoasca pe sine din punct de vedere emotional, cat si sa realizeze modul in care reactiile lui emotionale ii afecteaza pe cei din jur.

2. Exteriorizeaza-te si ofera-i un exemplu demn de urmat

Cea mai buna cale de a creste un copil inteligent emotional este sa fii tu un parinte cu aceasta calitate extrem de importanta. Spune-i micutului tau cum te simti in anumite situatii si permite-i sa iti perceapa starile si sa le inteleaga. Nu te rezuma doar la emotiile puternice, precum furia sau fericirea puternica – cu cat te exprimi in emotii mai diversificate, cu atat iti ajuti mai mult copilul sa si le perceapa mai bine pe ale lui.

De pilda, ii poti poti spune de ce te-a facut fericita un anumit lucru intr-o zi. Explica-i exact ce senzatii iti ofera aceasta stare de satisfactie si demonstreaza-i ca bucuria ta ii afecteaza si pe ceilalti, prin exemple concrete.

3. Analizati impreuna atmosfera din familia voastra

Atmosfera si emotiile din familia voastra sunt in continua schimbare. Cand aveti musafiri, probabil ca le percepeti a fi distractive si joviale. Cand stati in pat pana tarziu in diminetile de duminica, va veti simti calmi si relaxati. Discuta cu copilul tau aceste diferente din atmosfera generala in familie si ajuta-l sa isi dea seama cum influenteaza el emotiile generala din casa, prin starile lui emotionale.

4. Descifrati impreuna atmosfera din locurile pe care le vizitati

Atunci cand mergeti in mall, atmosfera este cu mult diferita fata de cea de la locul de joaca, de pilda. Intreaba-ti copilul cum se simte in ambele circumstante si ajuta-l sa isi dea seama singur de diferentele dintre starile pe care le experimenteaza el insusi.

Un alt exercitiu util este sa il intrebi care este anotimpul lui preferat, ca apoi sa il intrebi de ce l-a ales in defavoarea celorlalte. Daca nu stie sa iti raspunda, intreaba-l ce amintiri legate de sezonul ales ii produc o stare de bine. Pune in practica acest exercitiu in fiecare loc nou pe care il vizitezi cu cel mic si comparati-va dispozitia pe care o aveti in aceste momente, cu cea resimtita in alte locuri familiare.

Prin aceasta tehnica recomandata de psihologi iti ajuti copilul sa isi constientizeze mai bine emotiile si starile de spirit percepute diferit in anumite situatii, stimulandu-i astfel inteligenta emotionala pe termen lung.

5. Jucati-va cu emotiile

Jucati-va cu emotiile, la modul propriu! Invata-ti copilul despre natura starilor sale emotionale, printr-un joc educativ si foarte util in consolidarea inteligentei emotionale. Iata ce trebuie sa faceti:

- scrie pe post-it-uri mici cateva emotii de baza: tristete, bucurie, teama, furie etc;

- scrie pentru fiecare emotie principala cateva emotii derivante din acestea: ranit, inutil, suparat, dezamagit, nervos, inspaimantat, anxios, ingrijorat, amuzat, vesel, implinit, satisfacut etc. Taie fiecare cuvant in bucati mici de hartie;

- discuta cu copilul despre toate emotiile secundare, explica-i sensul lor si roaga-l sa le aseze in dreptul emotiei principale;

Tu crezi ca inteligenta emotionala este un instrument de educatie bun in epoca moderna? Tu ce faci pentru a-ti creste copilul inteligent emotional? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pe aceeasi tema:

Cum stimulezi inteligenta emotionala a copilului?

Ce inseamna inteligenta emotionala la copil?

Inteligenta emotionala. Autocontrol

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Educatie copii Inteligenta emotionala copii Inteligenta emotionala parinti Emotii copii

Articole recomandate

Citeste si despre