Cat de des intrebam copiii daca au nevoie la toaleta?

/ / Modificat: 2013-07-16
Cat de des intrebam copiii daca au nevoie la toaleta?

Pana in momentul in care copilul iti va spune ca are nevoie la baie sau se va duce singur sa-si faca nevoile la toaleta, vei fi nevoita sa il intrebi destul de frecvent, astfel incat sa nu se scape pe el.

Insa te-ai putea trezi, la fel ca multi parinti, ca iti vei intreba micutul un pic prea des daca vrea la baie, ceea ce ar putea anula efectul acestei intrebari. Daca te intrebi cat de des este recomandat sa iti intrebi prichindelul daca vrea la toaleta, afla ca nu exista un raspuns clar, insa exista cateva recomandari de la specialisti!  

Cand trebuie sa intrebi copilul daca are nevoie la toaleta?

Rabdarea, perseverenta si simtul observatiei sunt cele 3 arme de care ai nevoie atunci cand inveti copilul sa-si faca nevoile la toaleta. Multi parinti au impresia ca daca intreaba frecvent copilul daca are nevoie sa mearga la toaleta, vor reusi sa il convinga sa o foloseasca mai usor.

In realitate, daca micutul este sacait cu aceasta intrebare din 5 in 5 minute, nu ii va acorda atentia cuvenita, iar intrebarea nu va avea impactul dorit. Chiar daca este foarte mic si nu iti poate spune in cuvinte ca are nevoie la toaleta, copilul ofera anumite semnale care sugereaza ca are nevoie sa foloseasca toaleta.

Controlul sfincterian al mictiunii si defecarii se dezvolta la varste diferite la copii. Ambele tipuri de control sfincterian incep sa se dezvolte in jurul varstei de 2 anisori. Acest lucru inseamna ca cel mic poate sa se abtina si sa nu se scape pe el, insa are nevoie sa fie invatat care este momentul in care trebuie sa se duca la toaleta si cum sa o foloseasca corect.

Ori de cate ori copilul da semne ca are nevoie la baie, este momentul oportun pentru a-l intreba. In acest fel, il faci atent asupra propriilor nevoi si il ajuti sa faca mai usor legatura intre ceea ce simte cand are nevoie la toaleta si faptul ca trebuie sa mearga la baie.

copil-toaleta

Uneori, prichindeii sunt atat de preocupati cu anumite activitati sau cu joaca incat nu mai acorda atentie simptomelor corporale care anunta ca pipi sau caca este pe vine si se scapa pe ei. In momentul in care ii "lansezi" intrebarea la momentul potrivit, il faci rapid atent asupra semnalelor pe care i le ofera corpul si a faptului ca trebuie sa mearga la toaleta.

Dupa scurt timp, copilul iti va spune ca are nevoie la baie fara a fi intrebat ori se va duce singur sa isi faca nevoile.  

Semne care indica ca are nevoie la baie

Semnalele pe care le ofera corpul copilului atunci este pe cale sa faca pipi sau caca sunt foarte usor de sesizat:

  • isi tine picioarele incrucisate si se apleaca in fata;
  • se asaza pe vine;
  • se inroseste si schimonoseste la fata;
  • topaie de pe un picior pe altul si isi tine mana pe burtica.

Importanta nu este doar intrebarea pe care i-o pui copilului, ci si explicatiile si conversatiile pe care le ai cu el pe marginea acestui subiect. Incurajeaza-l constant sa iti spuna sau atraga atentia in momentul in care are nevoie la baie, astfel incat sa ajunga la timp pe toaleta si sa nu se scape pe el. Nu uita sa il lauzi ori de cate ori reuseste sa ajunga la timp la toaleta sau te anunta ca are nevoie de ea.  

Tu cat de des iti intrebi copilul daca are nevoie la toaleta? Impartaseste-ne sfaturile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Folosire toaleta copii Toaleta copii

Articole recomandate

Citeste si despre