De ce copilul face pe el desi poate merge singur la toaleta sau stie sa ceara la toaleta?

/ / Modificat: 2023-10-05
De ce copilul face pe el desi poate merge singur la toaleta sau stie sa ceara la toaleta?

Una dintre activitatile care ii pot oferi copilului un grad ridicat de independenta este, fara indoiala, posibilitatea de a merge la toaleta in mod liber si fara sa-si ude hainele sau sa se simta inconfortabil intr-un scutec.

Acest aspect al maturizarii este atat de important incat necesita rabdare si empatie, dar si toleranta si chiar incercarea unor metode care sa-l ajute. Stiai ca exista parinti care isi lasa micutii neprotejati de scutece inca de mici?

Tinand cont de acest lucru, poate parea cu siguranta o performanta pentru micutul tau sa poata merge singur la toaleta. Dar... ce se intampla daca micutul obisnuia sa mearga singur la toaleta si acum are din nou accidente?

Expertii iti cer sa fii foarte atent, deoarece ar putea fi un indicator ca ceva nu este in regula cu dezvoltarea copilului.

De ce un copil face pe el daca poate sa te avertizeze sau sa mearga singur la toaleta?

Daca micutul tau a depasit varsta de patru ani si stie sa ceara la toaleta de fiecare data, sau se duce singur, dar brusc incepe sa faca iar pe el, este momentul sa te ingrijorezi. Acesta poate fi semnul sa are o problema de sanatate sau de dezvoltare. 

1. Are o infectie urinara. Infectiile urinare sunt una dintre cauzele care fac ca un copil sa faca pe el, chiar daca a ajuns la o varsta la care nu mai are astfel de probleme. Prin urmare, o vizita la medic, este importanta.

2. Nu a invatat sa asocieze senzatia de vezica plina cu mersul la toaleta.

3. Nu isi goleste vezica la timp, deoarece a fost foarte prins cu alte activitati. 

4. Probleme psihologice

5. Sufera de anxietate

6. Alte situatii stresante majore (precum o trauma)

In acest sens este important, de asemenea, sa stii ca acest lucru se poate intampla cand copiii sunt tachinati de alti copii sau chiar de adulti, au o stima de sine scazuta, sunt dependenti de figura materna, se simt vinovati sau rusinati sau se confrunta cu anxietate.

Daca micutul tau are aceasta problema, este important sa stii ca nu trebuie sa-l ridicularizezi, sa-l certi sau sa-l pedepsesti. In schimb, este important sa incerci sa determini care este cauza care a dus la aparitia acestei probleme si sa o rezolvi. Daca nu este o cauza medicala (precum o infectie urinara sau o alta problema la rinichi), este important sa iei in calcul interactiunea copilului cu alti adulti care petrec timp cu el, cu educatoarele de la gradinita si colegii de clasa.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Toaleta copii

Articole recomandate

Citeste si despre