Ce faci cand copilului ii este frica sa mai mearga la toaleta

/ / Modificat: 2018-06-27
Ce faci cand copilului ii este frica sa mai mearga la toaleta

Ai observat ca de la un timp incoace micutul tau a capatat o aversiune pentru toaleta? Iata cateva posibile motive pentru care copilului tau ii este teama sa se apropie de vasul de toaleta.

Sa faca pipi la WC nu este o problema pentru micutul tau de 4 ani, dar brusc nu mai vrea sa faca acolo caca. Refuza chiar sa stea pe toaleta, desi nu a mai facut caca de doua sau trei zile. Cand il intrebi de ce nu vrea, iti spune ca il doare.

frica-toaleta

Este ceva destul de des intalnit printre copiii mici sa amane defecarea, spune Fabian Gorodzinsky, medic pediatru si profesor asociat la Universitatea Western Ontario din Londra. Adesea, problema devine rapid un cerc vicios: micutul tau este probabil constipat si are un scaun suparator. Dar dupa aceea nu mai doreste sa repete acea experienta si lupta cu nevoia de a face caca- ceea ce ii agraveaza constipatia. Daca reusesti sa-l convingi sa mearga la toaleta, un alt episod dureros ii intareste teama. Iata ce poti sa faci:

Copilului tau ii este teama sa faca la toaleta, deoarece nu se simte pregatit?

Gorodzinsky spune ca abtinerea apare adesea dupa o incercare de antrenament la toaleta, atunci cand copiii nu sunt pregatiti, emotional sau fizic. Chiar si la aceasta varsta?, o sa va intrebati; -Ei bine, da. Potrivit Asociatiei Canadiene de Pediatrie, un copil poate fi pregatit sa invete sa faca la WC oricand intre 18 luni si 4 ani. Deci problema s-ar putea rezolva foarte simplu, daca faci o pauza si ii mai acorzi copilului tau cateva saptamani sau cateva luni cu scutece.

Daca un copil refuza sa foloseasca toaleta pentru caca si cere un scutec, da-i-l, ne sfatuieste Gorodzinsky. Se intampla destul de des ca micutii care au avut o experienta neplacuta sa o ia de la capat cu antrenamentul la toaleta. Lasa-l sa stea pe olita cu scutecul pe el. Apoi, pe masura ce se obisnuieste cu asta, incearca sa scoti scutecul si sa faca la olita. Odata ce se simte confortabil pe olita, incearca sa-l indrumi spre vasul de toaleta si sa urmezi aceeasi abordare treptata.

Cel mai important lucru, spune Gorodzinsky, este acela de a nu apela la o abordare punitiva. "Niciodata sa nu razi de copilul tau pentru ca a facut pe el".

Copilului tau ii este frica sa stea pe vasul de toaleta pentru ca este prea mic?

Adesea copiii sunt reticenti in a folosi toaleta, deoarece nu sunt suficient de mari pentru a sta confortabil si pentru a se sustine asa cum trebuie. Sunt prea preocupati ca sa se mentina pe vasul de toaleta si nu se mai concentreaza la miscarile intestinelor, sau picioarele lor atarna in aer. "Trebuie sa va modificati toaleta pentru copil", spune Gorodzinsky. Un reductor si o scarita vor ajuta copilul sa se simta mai sigur si ii vor permite sa se concentreze la ce are de facut pe vasul de WC.

Ar putea fi constipat, pentru ca nu mananca suficiente fibre?

O dieta saraca in fibre sau care contine prea mult lapte sau lapte formula poate contribui la constipatie, spune Gorodzinsky.

Incurajeaza-ti copilul sa manance multe fructe, legume si cereale integrale. Gorodzinsky sugereaza adaugarea unei mici cantitati de tarate la cerealele pentru micul dejun. Si asigura-te ca bea suficiente lichide. "Fibrele cu lichide in cantitati insuficiente vor agrava problema." Prescolarii ar trebui sa consume aproximativ doua cani (500 ml) de lapte pe zi.

Are vreo problema medicala?

Rareori, spune Gorodzinsky. Atunci cand constipatia este o problema care persista, ia mai degraba legatura cu medicul pediatru, decat sa recurgi la laxative. Medicul este cel care poate prescrie un medicament adecvat. De asemenea trebuie sa consulti medicul daca: problemele persista mai mult de trei luni; copilul are patru ani si inca nu face la olita sau toaleta; observi sange in scaun.

In cele din urma incearca sa te gandesti la diverse trucuri, care ar putea ajuta la relaxarea muschilor. S-ar putea ca o baie calda sa ajute, determinand intestinele sa se miste. O mama spunea: "Pornim robinetul si incurajam copilul sa faca acele "fete de caca". Se pare ca aceste trucuri te vor ajuta sa te amuzi putin de situatie.

Constipatia cronica

Cand prescolarii fac caca in pantaloni, este de obicei ca rezultat al constipatiei cronice, spune Fabian Gorodzinsky, medic pediatru din Londra. O acumulare de scaun tare uscat dilata intestinul, ceea ce determina nervii sa piarda senzatia de defecare. De fapt copilul nu mai simte nevoia de a merge la toaleta, iar atunci cand face caca in pantaloni, e posibil ca el nici macar sa nu-si dea seama.

Rezolvarea problemei implica cel mai adesea ameliorarea constipatiei, asa ca discuta cu medicul pediatru care sunt posibiltatile de tratament.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Toaleta copii Tranzitie olita toaleta

Articole recomandate

Citeste si despre