5 situatii dificile in cresterea copilului mic

/ / Modificat: 2012-02-02
5 situatii dificile in cresterea copilului mic

Pana la varsta de 1-2 ani a copilului te-ai confruntat cu griji precum biberoane, scutece, invatarea primilor pasii, a primelor cuvinte etc. Incepand cu 2 anisori, micutul este deja maricel si atentia ta incepe sa se concentreze spre alte directii in ceea ce priveste ingrijirea lui. E momentul pentru educatie, disciplina si deprinderea celor mai utile si sanatoase obiceiuri de viata.

Iata 5 momente dificile carora trebuie sa le faci fata in cresterea copilului!

Accesele de furie si disciplina

Pe masura ce copilul creste si se dezvolta, va incepe sa isi expuna personalitatea si sa impuna legea in casa prin unele dintre cele mai nedorite comportamente: tipete, urlete, lovituri, tavaliri pe jos etc. Acestea se numesc accese de furie sau crize de isterie si sunt specifice varstei.

Ele dispar pe masura ce copilul creste, dar este nevoie de multa rabdare sau tact in confruntarea lor. Trebuie in primul rand inteleasa cauza acceselor de furie (nevoia de atentie, manifestarea autonomiei, starea de rau, iritabilitatea, plictiseala etc.), inainte de a-l pedepsi sau tipa la el. Odata ce sunt rezolvate cauzele, comportamentul isteric dispare din peisaj.

Trecerea de la scutec la olita

Varsta de 2 ani este specifica invatarii trecerii de la scutec la olita si reprezinta una dintre provocarile cu care se confrunta parintii.

Trecerea se face intotdeauna treptat si fara a-l obliga sau forta sa stea pe olita. Daca te respinge de mai multe ori, inseamna ca nu este pregatit. Iata cateva semne care indica ca este pregatit sa faca la olita:

  • are peste 18 luni;
  • nu suporta sa mai stea cu scutecul umed si trage mereu de el sa il desfaca;
  • atentioneaza (prin gesturi, comportament, poate si ceva sunete) ca urmeaza sa faca pe el;
  • se simte confortabil pe olita, chiar daca nu face nimic in ea.

Dezvatarea de suzeta

Incepand cu varsta de 1 an poti incepe procesul de dezvatare a copilului de suzeta, pentru a evita consecintele neplacute ale folosirii ei prelungite - probleme de vorbire, dantura etc.

Micutul trebuie dezvatat treptat de obiceiul de a adormi sau de a se calma cu ajutorul suzetei. Ea nu trebuie scoasa brusc din rutina lui, ci trebuie rarite datile in care ii este data. Discutiile si explicarea faptului ca a crescut si ca nu mai are nevoie de ea sunt cele mai indicate in incercarea de a-l "intarca" de unul dintre cele mai dragi obiecte ale lui.

Autonomia si independenta copilului

Odata cu realizarea primilor pasi si dobandirea controlului asupra miscarilor, copilul tau incepe sa isi manifeste dorinta de independenta si sa iti arate ca acum "e mare" si ca are nevoie din ce in ce mai putin de ajutorul tau.

Lasa-l sa exploreze diverse experiente, sub supravegherea ta atenta. Ii poti permite si sa greseasca din cand in cand, deoarece are foarte multe de invatat din astfel de experiente si sunt constructive in disciplinarea lui.

Mofturile la mancare

Pe masura ce meniul copilului permite din ce in ce mai multe categorii de alimente, vei avea parte si de mai multe refuzuri si mofturi din partea lui. Este o provocare imensa pentru tine sa il faci sa manance toate alimentele sanatoase, necesare pentru cresterea lui, care par sa nu ii fie deloc pe plac. Secretul consta in felul in care i le servesti, in aranjarea lor si adaugarea unor garnituri sau alimente delicioase langa ele.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Crestere copii Ingrijire copii Accese furie copii Mofturi mancare copii Trecere scutec olita Disciplina copii mici

Articole recomandate

Citeste si despre