Disciplina copilului

/ / Modificat: 2014-04-07
Disciplina copilului

Disciplina copilului tau este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poti face ca parinte. Trebuie sa-ti marturisesc ca este si unul dintre cele mai dificile lucruri pe care trebuie sa le faci atunci cand ai un copil.

Vestea buna este ca o disciplina sanatoasa creeaza un mediu familial confortabil si securizant pentru tine si copilul tau. Astfel, disciplina pozitiva ajuta copilul sa creasca fericit, sa aiba o buna stima de sine, sa invete sa-i respecte pe ceilalti si sa-si dezvolte capacitatea de a rezolva problemele si a face fata obstacolelor ivite in viata lui.

Ce inseamna sa disciplinezi un copil?

Este firesc ca un copil sa-ti dea dureri de cap inainte de a primi indrumare si disciplina.

Copilul simte ca are nevoie de disciplina si va merge destul de departe pentru a-i determina pe parintii lui sa stabileasca limite si reguli. Fie ca atinge butoanele de la televizor, fie ca arunca mancarea pe jos, musca, loveste, se tavaleste pe jos sau experimenteaza ceea ce nu este permis, o va face cu o placere incapatanata si o teama tot mai mare, pe masura ce se aventureaza mai departe.

Disciplina nu este echivalenta cu pedeapsa, iar scopul ei pe termen lung este acela de "a invata" copilul ce este controlul de sine si deprinderea limitelor. Disciplina inseamna sa-l inveti pe copil pe ce cale sa mearga, urmandu-te asemeni unui discipol, din iubire si convingere, nu din teama si din durere. Spunandu-i de mic ce se poate si cat, transformi haosul necunoscutului pe care el este avid sa-l exploreze, intr-o lume ordonata si cu sens.

Este important sa afle, chiar de foarte mic, ca exista anumite lucruri pe care le astepti din partea lui si ca sunt lucruri care nu se fac. Nu te astepta sa le stie fara sa i le spui clar si de fiecare data cand apare ocazia. Totodata, este important de mentionat ca disciplina functioneaza atunci cand esti convins din tot sufletul de ceea ce spui, iar copilul va simti ca este important ca el sa respecte decizia ta.

Gasirea disciplinei adecvate

Bineinteles ca disciplinarea copilului depinde de varsta, stadiu de dezvoltare, personalitatea acestuia si alti factori. Dar iata cateva idei eficiente ce ti-ar putea fi utile in demersul tau de disciplinare, pentru copilul cu varste cuprinse intre 0 si 8 ani.

Disciplina copilului la 0 - 2 ani

Bebelusii sunt prin natura lor plini de curiozitate si avant. Este intelept sa feresti din calea copilului toate tentatiile (prize descoperite, televizor, echipament audio-video, bijuterii, solutii de curatare, detergenti si medicamente).

Cand bebelusul incepe sa mearga de-a busilea sau a deprins deja mersul si se indreapta catre un obiect interzis si/sau periculos, incearca mai intai sa-i distragi atentia spre alta activitate. Daca nu merge, incearca sa-i spui NU pe un ton calm si bland si sa-l indepartezi fizic.

Pauzele scurte (timeouts) pot fi eficiente pentru copilul in varsta de 2 ani. Daca copilul loveste, arunca, musca, e bine sa-i spui  de ce comportamentul lui este inacceptabil si a trebuit sa stea la locul de repaos (timeout area) - un scaun in bucatarie sau un covoras in camera lui – pentru unu-doua minute ca sa se linisteasca (pauzele mai lungi nu sunt eficiente la varsta mica).

Pedepsele fizice transmit un mesaj gresit. Este important sa NU lovesti copilul, orice varsta ar avea! In special bebelusii nu fac legatura intre comportamentul lor si pedeapsa fizica. Ei simt doar durerea loviturii, fara a intelege ce se intampla. Este un gest lipsit de respect si care nici nu functioneaza.

Puterea exemplului: Nu uita ca un copil invata ceea ce vede la adult, in special la parintii lui. Ai grija la comportamentul tau – esti un model pentru copilul tau.

Disciplina copilului la 3 - 5 ani

Pe masura ce copilul creste si incepe sa inteleaga legatura dintre actiune si consecinta acesteia, asigura-te ca incepi si tu sa comunici regulile familiei. Explica-i copilului la ce sa se astepte atunci cand are un comportament inacceptabil. Spre exemplu, daca copilul tau de 3 ani incepe sa decoreze cu creioanele colorate peretii sufrageriei, spune-i de ce nu este permis sa faca acest lucru si ce consecinta urmeaza daca se repeta (spre exemplu: va fi nevoit sa ajute la curatarea peretelui si nu va mai avea voie sa foloseasca creioanele in ziua respectiva).

Daca peretii continua sa fie decorati in felul acesta cateva zile mai tarziu, aminteste-i ca creioanele sunt facute doar pentru a scrie sau colora pe hartie.

Cu cat mai devreme incepi sa instaurezi acest "cod de reguli" cu consecintele aferente in cazul in care nu le accepta si nu asculta, cu atat mai bine pentru toata lumea. Desi este mai usor pentru parinti sa ignore uneori micile abateri ale comportamentului copilului si sa nu foloseasca regulamentul abia instaurat, odata ignorate, comportamentele nepermise ale copilului vor continua si se vor agrava.

Consecventa este cheia unei discipline eficiente si este important pentru parinte sa decida care sunt regulile si sa le sustina permanent.

Ai grija la mesajele amestecate. Cand spui: "Nu lovi!" sau "Nu face asta!", daca in forul tau interior nu esti sigur, se poate adauga la lipsa de auto-control a copilului.

Odata ce devii clar si ferm pentru ce comportamente copilul va fi disciplinat, nu uita sa rasplatesti si comportamentele pozitive. Nu subestima efectul pozitiv al gratificarii si laudei – cum spuneam mai sus, disciplina nu se refera doar la pedepse, ci si la recunoasterea comportamentelor pozitive.

Spre exemplu, spunand copilului tau: "Sunt foarte mandru de tine ca imparti jucariile cu ceilalti copii" va fi mult mai eficient decat pedeapsa pentru comportamentul opus.

Este important sa trasmiti copilului mesajul potrivit, ce anume trebuie sa faca si cum sa se comporte. Nu te concentra doar pe ce face el gresit. De exemplu, in loc sa-i spui "Nu mai sari in pat!", incearca sa-i spui "Te rog da-te jos din pat si stai cu picioarele pe podea!".

Daca copilul tau continua sa aiba un comportament neadecvat orice ai face, incearca sa faci un grafic cu un tabel cu toate zilele saptamanii. Decide cate abateri poate avea copilul tau pana va fi penalizat si cat timp comportamentul pozitiv trebuie manifestat pana va fi recompensat. Asta va conferi atat tie, cat si copilului o imagine concreta despre cum merg lucrurile.

Ofera-i exemple si modalitati de a se descurca in  anumite situatii. Adesea, modul in care il ajuti sa transeze un conflict este mai instructiv decat foarte multe cuvinte. O abordare ferma, directa, dar afectuoasa, poate fi cea mai buna modalitate pentru a-l modela.

Pauzele (timeouts) pot functiona si la aceasta varsta. Stabileste un loc potrivit, fara distractii si jucarii, pentru "statul de bara", un loc care sa permita copilului sa se gandeasca la comportamentul neadecvat pe care l-a avut. Daca-l trimiti in camera lui unde are la dispozitie televizorul, calculatorul sau alte jocuri, regula nu are niciun efect asupra lui. In ceea ce priveste timpul, poti adauga 1 minut pentru fiecare an al copilului (3 ani = 3 minute).

Disciplina copilului la 6 - 8 ani

Timeouts si pastrarea consecventa a limitelor continua sa fie strategii eficiente si la aceasta varsta.

Mentine-te ferm si serios pentru a nu mai putea repeta actiunea si pentru a nu-ti pierde autoritatea. Copiii manipuleaza orice slabiciune a ta si vor ajunge sa creada ca nu este adevarat ceea ce le impui. Totusi, nu inseamna ca nu vor exista momente cand vei gresi si tu, insa incearca sa aplici ceea ce spui.

De exemplu, daca ai anuntat ca daca continua sa tipe veti renunta la plimbarea in parc si va veti intoarce acasa, asigura-te ca vei face asta pana la capat. Credibilitatea in fata copilului este mult mai valoroasa decat o zi pierduta, fara iesirea in parc.

Nu exagera cu reactiile si penalizarile si incearca sa fii corect. Daca a facut o greseala minora, din curiozitate (de exemplu: a dezmembrat o masinuta, stricand-o sau a spart ceva din neatentie), nu te infuria, certandu-l si devalorizandu-l.

Atunci cand copilul tau este cu alti copii, incearca sa nu-l dadacesti sau sa-l pedepsesti in fata lor. Lasa-l sa se descurce in interactiunea cu ceilalti si nu-l umili.

Cere sfatul copilului tau cu privire la ceea ce l-ar putea ajuta data viitoare. Apoi, incearca ceea ce ti-a spus el. Daca functioneaza, recunoaste-i meritul.

Nu in ultimul rand, dar valabil pentru toate varstele, este faptul ca disciplina se face intotdeauna cu iubire. Aceasta regula sta la baza tuturor celor mentionate mai sus. Copilul trebuie sa stie cat de mult il iubesti chiar daca greseste si ca il respecti in lupta pe care o da pentru a se cunoaste pe sine. Ii poti spune ca il iubesti si ca-ti pare rau ca este atat de greu sa invete sa se controleze si ca-l vei opri atata timp cat nu se va putea opri singur.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Disciplina copii

Articole recomandate

Citeste si despre