Tipetele copilului mic

/ / Modificat: 2009-09-29
Tipetele copilului mic
Intrebare:

- Fetita mea are 2 ani si 10 luni si de ceva timp are un comportament care ma pune pe ganduri. De cate ori vreau sa o imbrac, indiferent daca e pentru a iesi din casa sau seara la culcare pentru schimbatul in pijama, face tot posibilul sa-si aleaga hainele singura. Daca incerc sa o imbrac cu ce aleg eu, atunci tipa, plange si striga cat o tine gura ca nu-i plage bluza sau pantalonul. Nu stiu daca e o dovada de personalitate sau este o problema mai sensibila. Nu neg ca e posibil sa fie vina noastra, ca am invatat-o mereu sa fie imbracata frumos. De asemenea, nu stiu ce sa fac atunci cand tipa si nu merge cu pedepse de genul \"nu vorbesc cu tine\", pentru ca vine si se catara in brate, te pupa, te trage de maini pana te uiti la ea si ii vorbesti. Ce ar trebui sa fac?

Raspuns:




 

Legat de alegerile facute de copil, puteti folosi o metoda prin care ii conduceti dumneavoastra alegerea: ii aratati doua bluzite si o lasati pe ea sa aleaga cu care dintre ele va vrea sa se imbrace. Astfel va simti ca detine controlul.

Legat de tipete, incercati sa stabiliti niste reguli clare, pe care sa le respectati toti ai casei, cum ar fi "fara tipete". Insa va trebui sa le respecte si ceilalti membri ai casei.

Daca cineva nu le respecta, isi cere scuze. Daca fetita dvs. nu vrea sa-si ceara scuze, atunci nu are voie sa se joace cu nimic si cu nimeni, pana nu se linisteste si e pregatita sa spuna ce a gresit.

Aici e important sa fiti constanta. Daca vi se urca in brate, fara sa admita ca a gresit, atunci trebuie sa va pastrati calmul si sa-i amintiti de reguli.

Incercati sa nu-i acceptati santajul. Ea stie ca cedati la insistentele ei si se foloseste de acest fapt.

Mult succes si rabdare!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre