De cate calorii au nevoie copiii zilnic?

/ / Modificat: 2013-09-10
De cate calorii au nevoie copiii zilnic?

Numarul de calorii de care are nevoie copilul tau in fiecare zi este influentat de mai multi factori, varsta fiind principalul dintre ele. Insa si starea de sanatate, greutatea si nivelul de activitate a copilului sunt la fel de importante in stabilirea aportului caloric zilnic.

Descopera un ghid orientativ pentru calcularea numarului de calorii de care are nevoie copilul in functie de varsta, dar si cateva recomandari sanatoase pentru meniul lui!

Pana la varsta de 1 an, organizarea meniului bebelusului era simplu de realizat. De la 1 an in sus, nevoile nutritionale se schimba, apetitul sufera modificari, iar cel mic incepe sa faca tot mai multe mofturi la alimente.

Pe fondul acestor schimbari, iti este aproape imposibil sa iti dai seama de cate calorii are nevoie copilul pentru a fi sanatos si puternic in fiecare zi. In conditiile in care fiecare copil se dezvolta in ritmul sau si are propriile particularitati de crestere, este imposibila stabilirea unui aport caloric general valabil. Exista totusi cateva valori orientative dupa care parintii se pot ghida pentru a-si da seama daca micutul lor este subnutrit sau mananca prea mult pentru varsta lui!

Aportul caloric zilnic la copilul intre 1 si 3 ani

Dupa varsta de 1 an, apetitul alimentar al copilului incepe sa scada. Nu te ingrijora daca observi ca mananca mai putin. Specialistii sustin ca este normal sa se intample acest lucru, intrucat cresterea lui cunoaste o scadere cu aproape 30% in aceasta etapa a copilariei.

alimente_sanatoase_copii

Potrivit medicilor, un copil mic cu varsta intre 1 si 3 ani are nevoie de 1200-1400 de calorii pe zi, numarul acestora putand fi mai mic sau mai mare in functie de particularitatile medicale si nevoile nutritionale ale fiecarui prichindel in parte.

Pediatrii sustin ca, incepand cu varsta de 2 anisori, trebuie sa incepi sa ai incredere in instinctele copilului cand vine vorba de marimea portiilor de mancare de la o masa sau de alimentele pe care le prefera in meniu. Acestia incep sa isi formeze propriile repere in ceea ce priveste senzatia de foame sau satietate.

De la aceasta varsta, copilul incepe sa isi cunoasca organismul si nevoile lui. Din acest motiv, ar trebui sa ai incredere in el atunci cand iti spune ca s-a saturat. Doar in situatia in care copilul scade in greutate, este palid, este inactiv si nu mananca, este important sa iei masuri.

Insa daca cel mic este activ, vesel si vioi, iar greutatea este in limite normale, poti incerca sa ii formezi meniul si cantitatile de mancare de la o masa in functie de reperele pe care ti le indica chiar el.

Meniul copilului intre 1 si 3 ani este extrem de diversificat si cuprinde mai toate categoriile alimentare importante: fructe, legume, carne, lactate, peste, cereale etc. Acestea ii ofera energia de care are nevoie pentru a face fata activitatilor zilnice, dar si nutrientii necesari pentru a creste armonios.

Aportul caloric zilnic la copilul intre 4 si 6 ani

Din momentul in care incepe gradinita si petrece din ce in ce mai mult timp departe de tine, este destul de greu sa ii controlezi meniul si sa ii tii evidenta caloriilor consumate intr-o zi. Gustarile incep sa devina un obicei alimentar in meniul copilului.

numar_calorii_mese_copii

Contribuie din plin la totalul zilnic al caloriilor furnizate organismului. Este recomandat ca gustarile sa fie hranitoare, dar slab calorice, pentru a nu influenta negativ greutatea copilului. Potrivit medicilor, aportul caloric zilnic necesar pentru un copil intre 4-6 ani variaza intre 1500 si 1750 de calorii. Este important ca acestea sa fie repartizate uniform in mesele principale si gustarile de peste zi.

Meniul prescolarului trebuie format din alimente hranitoare. Are nevoie de alimente sanatoase nu doar pentru a obtine energie pentru activitatile de peste zi, dar si pentru a oferi organismului substantele nutritive necesare care contribuie la cresterea lui.

Atentie la mofturile alimentare care au tendinta de a-si face simtita prezenta frecvent in alimentatia copilului. Poate face nazuri la alimente sanatoase, importante pentru cresterea lui. In acest caz, incearca sa cauti metode creative de a le strecura in meniu.

Aportul caloric zilnic la copilul intre 7 si 9 ani

Varsta scolara este perioada in care greutatea copilului incepe sa fluctueze. Cel mic risca sa ajunga la o greutate peste medie, daca nu ai grija sa il inveti cum sa manance sanatos si hranitor.

pachet-scoala-copii

Intre 7-9 ani, copilul scolar are nevoie de 1700-1950 de calorii, zilnic. Numarul de calorii creste, intrucat acum nu doar ca este mai activ, dar consuma energie si prin activitatile intelectuale la care este supus la scoala sau acasa, atunci cand invata lectii sau face teme.

Numarul de calorii va diferi de la un copil scolar la altul in functie de nivelul de activitate pe care il are zilnic. Intre 7 si 9 ani, majoritatea parintilor isi inscrie copiii la tot soiul de activitati sportive pentru a-i ajuta sa fie activi si sa stea departe de tentatia televizorului sau calculatorului, doi factori de risc importanti pentru obezitate.

Daca cel mic este sportiv, s-ar putea chiar sa aiba nevoie de mai multe calorii decat cele recomandate pentru media copiilor de aceasta varsta. Indiferent de numarul de calorii de care are nevoie, este important sa ai grija ca in meniul lui sa se regaseasca alimente energice si sanatoase, pentru a se mentine in forma atat din punct de vedere fizic, cat si intelectual.

Integreaza in meniul copilului alimente care au efect energizant, dar care ajuta si la dezvoltarea abilitatilor intelectuale ale celui mic, mai ales acum, cand este la scoala. Implica-l in formarea si pregatirea propriului meniu, pentru a-l ajuta sa-si dezvolte obiceiuri alimentare sanatoase, dar si pentru a te asigura ca nu face nazuri la alimentele pe care doresti sa i le servesti tu.

In cazul in care tot ai nelamuriri cu privire la numarul de calorii de care are nevoie copilul in fiecare zi, cere intotdeauna sfatul pediatrului. Acesta iti va spune exact nu doar care este aportul caloric necesar pentru el, dar iti va da si sfaturi cu privire la alimentele pe care sa le integrezi in meniul lui zilnic.  

Tu cum te asiguri ca micutul tau mananca sanatos si ca are un aport caloric adecvat varstei lui? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Calorii copii Alimentatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre