4 strategii sa faci copilul mofturos sa manance

/ / Modificat: 2017-05-11
4 strategii sa faci copilul mofturos sa manance

Majoritatea copiilor fac nazuri la mancare si nu lasa garda jos la niciun aliment super sanatos de care au nevoie, dar care nu arata prea bine sau nu este delicios la gust. Nu este nevoie sa recurgi la scandaluri, mita sau sa fortezi copiii sa manance impotriva vointei lor. Exista cateva strategii mai eficiente in acest sens, cu ajutorul carora i-ai putea pacali sa primeasca alimentele la care fac mofturi!

copil_mofturos_mancare

Decoreaza mancarea frumos si adauga ingrediente-cheie

Chiar daca spanacul, stevia, broccoli sau varza de Brussels nu arata prea bine si nici nu au un gust prea bun, sunt extrem de importante pentru sanatatea copilului tau. Cel mic ar putea face nazuri la mai multe categorii de legume si chiar fructe, care sunt bogate in substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a creste mare si sanatos.

Micutul refuza astfel de alimente din cauza felului in care arata si a texturii lor. Niciun copil nu este atras de ideea de a manca un piure de culoare verde. Dar daca ai grija sa il decorezi frumos si sa adaugi cateva culori, de morcov, ardei sau alte legume ori un ou ochi in mijloc, farfuria capata un alt aspect, mult mai agreabil.

In cazul in care face nazuri la gustul lor, atunci adauga un strop de lamaie sau niste condimente care stii ca ii plac, pentru a-i schimba un pic gustul.

Lasa copilul sa aleaga meniul pentru masa

Daca este lasat sa spuna ce doreste sa manance, cu siguranta va opta pentru cartofi prajiti, hamburgeri sau alte preparate nesanatoase. Sau, cel mai probabil, va raspunde ca nu stie. De aceea, pentru a-l lasa pe el sa decida ce vrea sa manance, dar si pentru a evita alegerea unor mancaruri nepotrivite, fa o lista. Alege 2-3 tipuri de preparate pe care le-ai putea gati la acea masa si pentru care ai ingrediente si prezinta-i oferta! Roaga-l sa iti spuna cam ce i-ar placea sa manance atunci!

Aceasta strategie este utila si functioneaza, deoarece micutul se va simti implicat in procesul de decizie si va fi mai dornic sa consume ce alege el, mai repede decat ce i se impune.

Asteapta sa i se faca foame si limiteaza gustarile dintre mese

Daca micutul tau este mereu satul din cauza excesului de gustari sau sucuri dintre mese, atunci va face mofturi cand va veni ora mesei, deoarece nu ii va fi foame.

Dar daca mai raresti un pic gustarile si il lasi pana i se face cu adevarat foame, cu siguranta nu va mai fi atat de tentat sa refuze masa pe care i-o oferi. Zicala "atunci cand ti-e foame, mananci orice" este destul de adevarata si se potriveste si in cazul copiilor.

Conteaza pe micul-dejun

Micul-dejun nu este degeaba cea mai importanta masa a zilei. Pe langa faptul ca ii ofera micutului energie pentru o zi intreaga, se pare ca il ajuta sa se mentina satul mai mult timp si sa consume mai putine alimente de-a lungul unei zile, prevenindu-se astfel riscul obezitatii.

Gama de alimente potrivite pentru prima masa a zilei este atat de variata incat e aproape imposibil ca micutul sa faca nazuri. De la paine prajita cu marmelada, unt de arahide, oua fierte, cereale cu lapte, iaurturi, fructe, batoane cu cereale, lapte, sandvisuri etc., copilul tau are de unde alege si isi poate umple stomacelul, astfel incat sa ii tina destul de foame.

In plus, expertii spun ca o masa copioasa la prima ora a diminetii il ajuta sa faca alegeri mai sanatoase in restul zilei.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mofturi copii Masa copii Copii mofturosi mancare Alimentatie copii Alimente sanatoase copii

Articole recomandate

Citeste si despre