Alimente de iarna: cele mai bune fructe si legume pentru prevenirea bolilor de sezon

/ / Modificat: 2020-01-29
Alimente de iarna: cele mai bune fructe si legume pentru prevenirea bolilor de sezon

Fructele si legumele sunt deosebit de importante in dieta copiilor, deoarece ofera o cantitate mare de vitamine, minerale si fibre, ajuta la mentinerea unei hidratari adecvate si la prevenirea bolilor, mai ales in plin sezon de gripa.

Sfatul expertilor este sa consumam fructe si legume de sezon, de cate ori este posibil, pentru ca atunci sunt mai gustoase, mai naturale si mai ieftine.

Fructele si legumele care nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia zilnica a unui copil

Kaki 

Datorita texturii sale suculente, dulci si cremoase, kaki este unul dintre fructele preferate ale copiilor, fiind un aliment extrem de hranitor. Numit si fructul zeilor, acesta se remarca prin continutul de fibre si aportul ridicat de vitamine C, B1, B2, B6, E, K si minerale precum fier, magneziu, cupru, potasiu sau fosfor.

Ritmul alert pe care il iau copiii (scoala, activitati extracurriculare, sport, jocuri ...) ii oboseste la un moment dat sau pot suferi schimbari de dispozitie. Dar acest fruct le va oferi o mare energie si va fi un aliat perfect pentru sistemul imunitar.

Gutuie

Acest fruct specific  toamnei este perfect pentru a face sosuri sau salate si are multiple beneficii. Gutuia ajuta la combaterea diareei si a altor probleme de stomac, atat de frecvente in copilarie, fiind si o sursa importanta de potasiu.

Mar

Marul este un fruct foarte complet si cu proprietati numeroase pentru organism si te poti bucura de el tot anul. Acesta reprezinta o sursa importanta de fibre, care ajuta la reglarea tranzitului intestinal si contine niveluri ridicate de potasiu, magneziu, sodiu, fibre, calciu si vitaminele A, B, C si E.

Este hidratant si ofera o doza suplimentara de energie, fiind un aliment bogat in carbohidrati cu absorbtie rapida. Marul este perfect pentru mentinerea ritmului frenetic cu care ne confruntam in fiecare zi. 

Fructe si legume bogate in vitamina C

Kiwi si citrice (portocale, lamaie, mandarina, grapefruit), si legume precum conopida, ardei rosu, broccoli si spanac, sunt bogate in vitamina C, un micronutrient caracterizat prin stimularea sistemului imunitar si care contribuie la prevenirea racelilor si ameliorarea simptomelor acestora.

Vitamina C are si proprieti antioxidante, participa la formarea colagenului, oaselor, dintilor si a globulelor rosii si promoveaza absorbtia fierului din alimente, contribuind la o stare generala buna de sanatate.

Banana

Banana este bogata in vitaminele A, B, C si E, are un continut ridicat de fier, contine cantitati mari de fibre, calciu si potasiu, care ajuta la echilibrarea tensiunii arteriale, furnizeaza energie organismului si previn aparitia crampelor musculare, o problema foarte frecventa mai ales la copiii care fac sport.

Strugure

Strugurele contine putine grasimi, dar este bogat in fier si potasiu, asa ca este foarte bun pentru a fi consumat intre mese sau ca o gustare sanatoasa. In plus, nu contine colesterol sau sodiu, asa ca au grija de sanatatea rinichilor, ficatului si intestinelor copilului.

Strugurele este un puternic antioxidant, bogat in vitaminele A, K si B1, care ajuta la mentinerea oaselor puternice si la protejarea pielii, atat de delicata in copilarie.

Dar trebuie sa tii cont ca cel mic se poate sufoca foarte usor cu boabele de strugure, de aceea este indicat sa le cureti de coaja si sa le tai pe jumatate. 

Legume cu frunze verzi

Legumele cu frunze verzi au un aport nutritiv ridicat si aduc beneficii mari organismului. Sunt bogate in vitaminele A, C si K, ajuta la reducerea riscului de diabet de tip 2 si combate anemia datorita cantitatilor mari de fier (spanac) si acid folic (andive). Legumele cu frunze verzi contin si concentratii ridicate de nitrati (in special spanac) si de aceea nu este recomandat consumul la copii sub un an, iar pana la varsta de trei ani este indicat limitarea consumului.

Conopida si broccoli

Acestea apartin aceleiasi familii si sunt doua dintre legumele de iarna care ofera mai multe vitamine si minerale. Ambele reprezinta o sursa excelenta de fibre, contin cantitati mari de acid folic si furnizeaza vitaminele A, C si B si minerale, ajutand la fixarea calciului, potasiului si fosforului.

Dovlecel (Zucchini)

Zucchini contine o cantitate mare de fibre si de acid folic, potasiu, fier, mangan si vitamine A si C. Prin urmare, este un aliat perfect pentru a mentine oasele puternice, pentru a proteja sistemul digestiv si pentru a avea grija de sanatatea sistemului nervos si a sistemului imunitar.

Fasole verde si mazare

Atat fasolea verde cat si mazarea contin o cantitate mare de fibre, apa, vitamine si minerale, in special potasiu si magneziu. Aceste legume contribuie la buna functionare a sistemului nervos si a tranzitului intestinal al celui mic.

Morcov

Morcovul este un aliment excelent din punct de vedere nutritional datorita aportului sau de vitamine si minerale, apa fiind pricipala componenta. Este o sursa de vitamine A, E si grupa B, cum ar fi folatii si vitamina B3 sau niacina. Acesta contine si cantitati importante de potasiu si mai putin fosfor, magneziu, iod si calciu.

Consumul de morcovi a fost intotdeauna asociat cu o vedere buna, datorita continutului ridicat de beta-caroten, antioxidant natural. Acesta imbunatateste si perceptia culorii pe parcursul vietii, reducand riscul pierderii vederii la batranete.

Praz

Prazul are o cantitate semnificativa de fibre, folati, apa, vitamine si minerale, in special potasiu. Acestea sunt necesare pentru transmiterea si generarea impulsului nervos si pentru activitatea musculara normala - magneziu, calciu si fier.

Toate aceste proprietati fac din acesta un aliment foarte benefic in dieta copiilor.

Vanata

Aceasta leguma este ideala pentru copil datorita cantitatii insemnate de antioxidanti si continutului ridicat de apa, care ajuta la menținerea hidratarii corespunzatoare a organismului, la combaterea colesterolului si la imbunatatirea digestiei. Este, de asemenea, o sursa excelenta de fibre si vitamine A, B si C.

Anghinare

Este o leguma cunoscuta pentru numeroasele sale proprietati, in special pentru prevenirea bolilor de inima si reducerea colesterolului. Anghinarea contine cinina si fibre, care favorizeaza digestia, precum si cantitati semnificative de fosfor, fier, magneziu, calciu, potasiu si vitamine, printre care se numara vitamina B1, vitamina C si niacina.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimentatie Legume Fructe Iarna

Articole recomandate

Citeste si despre