Cand ai pofta de ceva usor, rapid si plin de gust, tocanita de vara cu legume proaspete este alegerea perfecta. Se prepara usor, nu necesita ingrediente complicate si este ideala pentru pranz sau cina, mai ales in zilele calduroase. Combinatia de vinete, dovlecei, ardei si rosii coapte ofera o explozie de arome, iar usturoiul si otetul balsamic aduc acel plus de savoare care transforma un preparat simplu intr-o masa memorabila.
Ingrediente (pentru 2-3 portii):
-
1 ceapa galbena mare
-
1 morcov mic
-
1 vanata de marime medie
-
1 dovlecel mediu
-
1 ardei gras rosu (sau kapia)
-
4 rosii mari coapte si 4 linguri suc de rosii (sau 400 g pulpa de rosii din conserva)
-
1/2 lingurita oregano
-
3 catei de usturoi
-
sare
-
piper
-
1 lingurita zahar (optional)
-
1 lingurita otet balsamic
-
ulei pentru prajit (poate fi si ulei picant)
-
patrunjel verde pentru servit
Mod de preparare:
-
Taie ceapa solzisori si caleste-o in putin ulei, la foc mediu, pana devine translucida.
-
Adauga morcovul taiat rondele subtiri si gateste-l 3-4 minute.
-
Pune ardeiul taiat cubulete si caleste-l 2-3 minute, apoi adauga vanata si dovlecelul, taiate cuburi medii.
-
Cand legumele incep sa se inmoaie, adauga rosiile taiate marunt si sucul de rosii (sau pulpa de rosii).
-
Condimenteaza cu sare, piper, oregano si zaharul (daca folosesti). Adauga si usturoiul zdrobit.
-
Lasa tocanita sa fiarba la foc mic, cu capac, timp de 20-25 de minute, pana ce legumele sunt fragede si sosul scade usor.
-
La final, adauga otetul balsamic si mai lasa 1-2 minute pe foc.
-
Serveste tocanita calda, presarata cu patrunjel verde tocat.
Este o reteta ideala pentru zilele calde de vara – usoara, colorata si plina de gust!
Sursa: www.divainbucatarie.ro
Sursa foto: freepik