Cum afecteaza telefoanele mobile limbajul copiilor. Detalii pe care trebuie sa le stie orice parinte

/ / Modificat: 2023-03-06
Cum afecteaza telefoanele mobile limbajul copiilor. Detalii pe care trebuie sa le stie orice parinte

Limbajul se dezvoltă prin interacțiunea copiilor cu mediul înconjurător. Părinții și îngrijitorii sunt principalele modele lingvistice, iar cantitatea și calitatea interacțiunilor vor determina dezvoltarea adecvată a limbajului la copii.

Primii doi ani sunt cruciali pentru dezvoltarea abilităților de comunicare preverbală, care vor permite dezvoltarea comunicării verbale. Acestea sunt contactul vizual, zâmbetul social, atenția comună, imitația, arătarea cu degetul și prezentarea gesturilor.

Cel mai bun mod de a contribui la dezvoltarea limbajului copiilor este să interacționați cu ei. Interacțiunile de zi cu zi, în timpul băii, al mesei, al culcării, al poveștilor sau al jocului, toate acestea sunt momente foarte importante pentru adăugarea de informații verbale și non-verbale care vor conduce la dezvoltarea limbajului.

Există dovezi științifice care afirmă că timpul petrecut în fața ecranelor la copiii cu vârsta sub 2 ani are un impact asupra dezvoltării limbajului, în special în ceea ce privește aspectul expresiv, scăzând vocabularul și propozițiile pe care le fac copiii, fiind predispuși să dezvolte întârzieri în dezvoltarea limbajului.

Academiile de pediatrie din lume, de exemplu, Societatea Argentiniană de Pediatrie, în raportul său intitulat "Growing up with screens and being able to control it" , sunt de acord că copiii sub 2 ani nu ar trebui să fie expuși la ecrane, iar copiii cu vârste cuprinse între 2 și 5 ani ar trebui să fie expuși la mai puțin de o oră pe zi.  

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Telefoane mobile Limbaj copii

Articole recomandate

Citeste si despre