Elevii nu mai au voie cu telefoane la ore. Noul regulament scolar vine cu obligatii pentru elevi, dar si cu amendamente. Ce schimbari s-au produs

/ / Modificat: 2023-04-24
Elevii nu mai au voie cu telefoane la ore. Noul regulament scolar vine cu obligatii pentru elevi, dar si cu amendamente. Ce schimbari s-au produs

Se anunta schimbari in ceea ce priveste regulamentul scolar. Au fost introduse noi amendamente, dar si obligatii pentru elevi. Acestia nu mai au voie cu telefoane in timpul orelor de clasa, potrivit unui amendament al PNL, PSD si al Ministerului Educatiei adoptat, luni, de Comisia de invatamant a Camerei Deputatilor.

In plus, noua lege a educatiei prevede noi interdictii pentru elevi, dar si obligatii, potrivit aceluiasi amendament.

Ce obligatii au elevii

Potrivit amendamentului, elevii din invatamantul preuniversitar sunt obligati: sa frecventeze toate cursurile si sa se pregateasca la fiecare disciplina de studiu in vederea dobandirii competentelor si insusirii cunostintelor prevazute de programele scolare; sa respecte regulamentele si deciziile unitatii de invatamant preuniversitar; sa se prezinte la scoala intr-o tinuta vestimentara decenta si adecvata; sa manifeste intelegere, toleranta si respect fata de intreaga comunitate scolara, elevi si personalul unitatii de invatamant; sa sesizeze reprezentantii unitatii de invatamant si, dupa caz, autoritatile competente cu privire la orice ilegalitati in desfasurarea procesului de invatamant si a activitatilor conexe acestuia sau cu privire la orice situatie care ar pune in pericol siguranta elevilor si a personalului scolii.

 Elevii trebuie sa pastreze curatenia, linistea si ordinea in spatiul scolar, sa cunoasca si sa respecte, in functie de nivelul de intelegere si de particularitatile de varsta si individuale ale acestora, normele de securitate si sanatate in munca, normele de prevenire si de stingere a incendiilor, normele de protectie civila, precum si normele de protectie a mediului, dar si obligatia de a anunta, in caz de imbolnavire, profesorul diriginte, direct sau prin intermediul parintilor, tutorilor sau sustinatorilor legali, de a se prezenta la cabinetul medical si, in functie de recomandarile medicului, mai ales in cazul unei afectiuni contagioase, sa nu puna in pericol sanatatea colegilor si a personalului din unitate.

Interdictii pentru elevi

Elevilor le este interzis: sa distruga, sa modifice sau sa completeze documentele scolare, precum cataloage, foi matricole, carnete de elev si orice alte documente din aceeasi categorie sau sa deterioreze bunurile din patrimoniul unitatii de invatamant; sa introduca si sa difuzeze, in unitatea de invatamant preuniversitar, materiale care, prin continutul lor, atenteaza la independenta, suveranitatea, unitatea si integritatea nationala a tarii, care cultiva violenta, intoleranta sau care lezeaza imaginea publica a unei persoane; sa blocheze caile de acces in spatiile de invatamant; sa detina sau sa consume droguri, bauturi alcoolice sau alte substante interzise, tigari, substante etnobotanice si sa participe la jocuri de noroc in perimetrul unitatii de invatamant.

De asemenea, elevii nu au voie sa introduca si/sau sa faca uz in perimetrul unitatii de invatamant de orice tipuri de arme sau alte produse pirotehnice, precum munitie, petarde, pocnitori sau altele asemenea, spray-uri lacrimogene, paralizante sau altele asemenea care, prin actiunea lor, pot afecta integritatea fizica si psihica a elevilor si a personalului unitatii de invatamant. Elevii nu pot fi deposedati de bunurile personale care nu atenteaza la siguranta personala sau a celorlalte persoane din unitatea de invatamant, in conformitate cu prevederile legale.

Elevii din invatamantul preuniversitar nu au voie, totodata, sa difuzeze materiale electorale, de prozelitism religios, cu caracter obscen sau pornografic in incinta unitatilor de invatamant sau in cadrul activitatilor desfasurate in mediul online; sa aiba comportamente jignitoare, indecente, de intimidare, de discriminare si sa manifeste violenta in limbaj si in comportament fata de colegi si fata de personalul unitatii de invatamant; sa provoace, sa instige si sa participe la acte de violenta; sa paraseasca perimetrul unitatii de invatamant in timpul programului scolar, cu exceptia elevilor majori si a situatiilor prevazute de regulamentul de organizare si functionare al unitatii de invatamant; sa invite sau sa faciliteze intrarea in scoala a persoanelor straine, fara acordul conducerii scolii si al dirigintilor; sa promoveze idei, conceptii, doctrine, un limbaj, simboluri si materiale (...) in conformitate cu prevederile Legii nr. 2/2022 cu modificarile ulterioare.

Telefonul mobil, interzis pe perioada cursurilor

Potrivit amendamentului, utilizarea unui telefon mobil sau a oricarui alt echipament de comunicatii electronice de catre un elev este interzisa pe perioada cursurilor din invatamantul prescolar, primar si gimnazial inclusiv in timpul activitatilor educationale care se desfasoara in afara unitatilor de invatamant, cu exceptia utilizarii acestora in scop educativ, sau in spatiile autorizate explicit de regulamentul intern al unitatii de invatamant.

In invatamantul liceal, regulamentul intern al unitatii de invatamant poate interzice folosirea de catre un elev a dispozitivelor mentionate in intregul sau partial din incinta unitatii de invatamant, precum si in timpul activitatilor care se desfasoara in afara acesteia. Aceste prevederi nu se aplica echipamentelor pe care elevii cu CES sunt autorizati sa le foloseasca.

Drepturile, indatoririle si interdictiile aplicate elevilor sunt completate si detaliate in Statutul Elevului, aprobat prin ordin al ministrului Educatiei, in urma consultarii Consiliului National al Elevilor si a celorlalti parteneri de dialog ai Ministerului Educatiei.

Prin exceptie de la aceste prevederi, drepturile, indatoririle, recompensele si sanctiunile aplicabile elevilor din unitatile de invatamant preuniversitar din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala sunt prevazute in statutul elevului din sistemul de aparare, ordine publica si securitate, care se aproba prin ordin al conducatorului ministerelor de resort, cu avizul Ministerului Educatiei. De asemenea, prin exceptie de la aceste prevederi, drepturile, indatoririle, recompensele si sanctiunile aplicabile elevilor din unitatile de invatamant postliceal militar sunt prevazute in regulamentele de organizare si functionare ale acestora care se aproba prin ordin al ministrului de resort.

FOTO: pexels.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Telefoane mobile Elevi Legea educatiei Legea invatamantului

Articole recomandate

Citeste si despre