Copilul meu nu vorbeste, desi altii de varsta lui o fac. Cand e cazul sa te ingrijorezi

/ / Modificat: 2019-07-12
Copilul meu nu vorbeste, desi altii de varsta lui o fac. Cand e cazul sa te ingrijorezi

Copilul tau inca nu vorbeste desi altii de varsta lui au inceput deja sa o faca? In mod firesc, te intrebi daca este un lucru normal, insa, inainte de a te ingrijora mai mult decat este cazul, aminteste-ti ca multi copii, cei mai multi, de fapt, nu deslusesc atat de repede tainele vorbirii. Unii poate sunt mai precoce, altii mai "lenesi".

Daca vrei sa sti care sunt etapele normale ale dezvoltarii limbajului la bebelusi si cand trebuie sa te ingrijoreze faptul ca inca nu vorbeste, acest articol este pentru tine. Fiecare copil progreseaza in ritmul lui. Copiii merg la varste diferite, nu toti la o data fixa. Unii merg de-a busilea inainte de a invata sa mearga in picioare, altii nu. Si fix la fel este si cu vorbitul.

In general, bebelusii rostesc primele cuvinte intre 10 si 13 luni si niciunul nu spune din prima "teleenciclopedia". Primele cuvinte sunt simple, scurte si au legatura cu nevoile lor de baza si cu mediul in care cresc. Majoritatea copiilor spun la aceasta varsta "mama", "tata", "pisi", "cutu", “papa”, "apa", "lapte", “pipi”, “caca”...

Pana la varsta de 18 luni, copiii au, in mod normal, un vocabular de 50-100 de cuvinte, iar pana la 2 ani numarul acestora poate ajunge la 400 sau chiar 600. Spunem "in mod normal" din punct de vedere statistic, insa fiecare copil este un caz particular, iar dezvoltarea vocabularului sau depinde de propriul sau ritm, dar si de cat de mult se comunica cu el. Un copil care intarzie sa vorbeasca nu are, neaparat, o problema, iar unul care isi dezvolta mai repede limbajul nu este neaparat genial.

Ce este retardul de limbaj si cand putem vorbi despre el

Intarzierea in dezvoltarea limbajului inseamna folosirea unui numar redus de cuvinte, pronuntarea lor gresita si imposibilitaea de a le lega in propozitii.

Retardul de limbaj este o tulburare de dezvoltare despre care se poate vorbi atunci cand copilul are auz bun, are organele aparatului fono-articulator dezvoltate normal si, cu toate acestea, nu leaga nici macar propozitii din doua cuvinte.

La varsta de un an si jumatate poate fi un semnal de alarma daca micutul prefera sa comunice prin gesturi in loc sa vorbeasca; de exemplu, el arata cu degetul un obiect pe care il vrea, inainte de a rosti cuvantul.

Cel mai probabil este vorba despre comoditate, deoarece copilul stie ca adultii de langa el ii vor indeplini dorinta imediat, dar, daca te ingrijoreaza, cere sfatul pediatrului pentru a te dirija catre un specialist.

Un alt simptom ar fi ca la aceasta varsta copilul nu construieste propozitii si doar imita sunetele si cuvintele pe care le aude in jurul sau. Un semnal de alarma este si atunci cand copilul nu intelege instructiuni simple.

Putem vorbi despre organizarea deficitara a limbajului atunci cand copilul poate pronunta sunete izolate sau grupuri de sunete, dar are dificultati in a forma cuvinte.

Daca observi aceste simptome, ar trebui sa discuti cat mai repede cu pediatrul, dar in majoritatea cazurilor nu exista motive de ingrijorare. E bine de stiut faptul ca atunci cand un copil incepe sa vorbeasca tarziu, el va reusi sa recupereze, totusi, destul de repede.

Cum stimulezi dezvoltarea limbajului

Inainte de a merge cu copilul la un logoped, afla ca exista cateva exercitii de stimulare a limbajului pe care le puteti face impreuna, in confortul propriei case. Stimuleaza-i dorinta de comunicare si transforma comunicarea intr-o activitate distractiva pentru a-l ajuta sa descopere beneficiile folosirii limbajului expresiv si al conversatiei.

Repetati impreuna cuvinte din viata de zi cu zi, dar pe care copilul nu le pronunta corect. Citeste-i copilului povesti potrivite pentru varsta lui si explica-i cuvintele pe care nu le intelege.

Vorbeste mult cu copilul si fa-o cu calm si rabdare. Orice moment este potrivit pentru asta: cand ii schimbi scutecul, cand ii dai sa manance, cand va plimbati prin parc sau cand va jucati impreuna. Chiar daca nu iti raspunde, vorbeste-i! El va inregsitra cuvintele pe care le aude, iar daca ii explici tot ce faci, in mintea lui se vor crea conexiunile necesare pentru a invata numele obiectelor, culorile, fructele etc.

Folositi carticele cu ilustratii si ajutati-l sa relationeze cuvintele cu desenele. Daca nici asa copilul nu va reusi sa avanseze si sa invete sa vorbeasca, este momentul sa apelezi la un specialist. Este posibil sa aiba probleme de auz, o tulburare de vorbire sau o alta problema medicala.

Taguri Limbaj copii

Articole recomandate

Citeste si despre