Cum ii arati iubirea copilului in functie de varsta?

/ / Modificat: 2013-01-17
Cum ii arati iubirea copilului in functie de varsta?

Nu este de la sine inteles ca iti iubesti copilul si nici nu este prea mic ca sa inteleaga cand ii spui "te iubesc" chiar daca are 1 zi, 1 saptamana, 1 luna sau doar 1 anisor.

Este logic pentru tine si pentru alte persoane ca orice mama isi iubeste copilul, dar bebelusul tau nu stie asta. Trebuie sa i-o demonstrezi in fiecare zi prin cuvinte si fapte! Iata cele mai potrivite moduri in functie de varsta copilului!

6 luni

La aceasta varsta este important sa te foloseste de atingeri si de voce pentru a-i arata cat de mult il iubesti. Spune-i ca il iubesti, cat iti este de drag si cata afectiune ai pentru el si atinge-i usor degetelele, nasucul, si celelate particele ale corpului. Alte idei:

  • folosirea lui Cucu-Bau in joaca cu el;
  • fredonarea cantecelelor de leagan;
  • zambetele;
  • masarea usoara;
  • diverse grimase amuzante.

6-18 luni

Vorbele dulci si declaratiile de dragoste sunt valabile la orice varsta, fie ca are 1 zi sau 18 ani, asa ca declara-i zilnic iubirea copilului.

In plus, implica-te in momentele lui de joaca si inventeaza cantecele in care sa introduci numele lui. Foloseste-te de jocuri care nu implica jucarii, ci doar interactiunea dintre voi. Fie ca il ajuti sa zboare ca avionul, ca il pui sa te calareasca in spinare sau ca te ascunzi de el si apoi ii apari brusc in fata, nu ezita sa inventezi tot felul de joculete amuzante.

18-24 luni

Acorda mai multa atentie cititului povestilor si in special celei de seara, de dinainte de culcare. Este un moment pe care il petreceti doar intre voi doi, intim, personal si care va uneste foarte mult.

Transforma-te intr-o "actrita" si joaca rolul unor personaje de poveste in fata lui sau inventeaza povesti in care el este personajul principal. Se va simti apreciat!

2-4 ani

Stabiliti impreuna momente numai pentru voi doi: joaca cu catelul dupa-amiaza, pregatirea cinei etc. Transforma activitatile casnice si treburile in jocuri amuzante care sa-i suscite interesul.

Atentie, varsta de 2 ani este una dificila in care copilul il pune pe "nu" in fata oricarei propuneri si nu este dornic sa imparta nimic cu nimeni. Totul este numai pentru el! Asa ca trebuie sa gasesti modalitati prin care sa ii demonstrezi iubirea, dar prin care sa il ajuti sa-si dezvolte abilitati specifice varstei lui. Iar prin a te preocupa sa transformi acele activitati plictisitoare in adevarate jocuri si activitati prin care sa se simta apreciat si implicat in viata de familie, este o dovada suficienta de iubire.

4-6 ani

Pe masura ce creste modalitatile de a-i arata iubirea se multiplica odata cu diversificarea abilitatilor lui. Invata sa scrie si sa citeasca, astfel ca ii poti scrie biletele, trimite felicitari sau desena dragostea pentru el. Asa il vei stimula si pe el sa o faca.

Desi parintii petrec mai mult timp cu copiii cand sunt bebelusi, este important sa petreci momente relaxante, dar si educative alaturi de el, iar atunci cand creste sa ii acorzi atentia ta, sa se simta iubit, apreciat, dorit si bagat in seama.

Joaca-te cu el, du-l sa viziteze locuri noi (zoo, gradina botanica, muzee etc.), cere-i sfatul si implica-l chiar in decizii de gospodarie sau de familie.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dragoste copil parinte Sentiment iubire copii Ingrijire copii Emotii parinti Emotii copii

Articole recomandate

Citeste si despre