Cuvinte magice pe care sa le spui zilnic copilului tau

/ / Modificat: 2013-02-10
Cuvinte magice pe care sa le spui zilnic copilului tau

Exista cuvinte, expresii si fraze care au o insemnatate mai mare decat ti-ai putea imagina in dezvoltarea copilului tau si pe care probabil ca omiti sa i le spui zilnic sau consideri ca se subinteleg.

Iata cateva exemple care au rolul de a insufla copilului incredere in el, putere, respect de sine si alte calitati esentiale in cresterea si dezvoltarea armonioasa a lui.

Te iubesc!

Cea mai frumoasa expresie de dragoste, afectiune, gingasie, dragalasenie pe care i-o poti spune copilului este un sincer "Te iubesc" in fiecare zi, chiar si de mai multe ori pe zi. Copiii cresc si se dezvolta "hranindu-se" in principal cu dragostea si afectiunea parintilor – ele sunt baza oricarui copil puternic, sanatos, vesel si fericit si a unui viitor adult responsabil si de succes.

Nu trebuie sa asumi ca acest lucru este de la sine inteles, trebuie sa i-o si spui, si mai ales sa i-o demonstrezi prin imbratisari, sarutari, mangaieri, zambete, gesturi etc.

Multumesc!

Este important sa recunosti efortul si disponibilitatea lui de a te ajuta sau de a-i ajuta pe altii si sa o faci fara a crede ca se subintelege. Spune-i de fiecare data cu un ton cald si dulce "multumesc" cand acesta face ceva ce solicita acest cuvant magic si respectuos. Mai ales ca, vazand ca tu o faci, isi va insusi si el rapid in comportament.

Spune-mi mai multe

Nu pare o fraza inaltatoare sau ceva care sa sugereze respect ori alta virtute, insa copilul stie astfel ca este ascultat si ca te intreseaza ce are de spus. In felul acesta incurajezi conversatia si deschizi linii de comunicare cu copilul tau, iar acesta va fi dispus sa vorbeasca cu tine cand se confrunta cu probleme sau cu dileme, fara sa se ascunda sau sa i se para jenant ori deplasat.

Poti sa o faci!

Un indemn care face cat o mie de alte cuvinte la un loc. Exprimarea increderii in abilitatile copilului de a face cat mai multe lucruri fara a necesita ajutor este importanta. In felul acesta il incurajezi, iar el capata incredere in el si il ajuta sa faca fata mai usor provocarilor la care va fi supus in viata.

Te rog!

Vrei ca micutul tau sa spuna "te rog" atunci cand doreste ca cineva sa il ajute? Atunci fa-o in primul rand tu cu el! Atunci cand ii soliciti ajutorul in ceva, nu uita sa folosesti aceste 2 cuvinte magice, pentru ca ele il ajuta pe copil sa inteleaga ca soliciti un tip de comportament din partea lui care te-ar face fericita.

Bravo!

Complimentele si laudele la adresa copilului, atunci cand le merita, nu il rasfata, asa cum cred unii parinti. Dimpotriva, spun specialistii, aprecierea copilului pentru ceea ce a facut bine sau pozitiv nu face decat sa intareasca si sa incurajeze si mai multe comportamente de acest gen.

Fii sigura ca merita respectivul compliment si fii sincera cu el. Concentreaza-te pe eforturi si progrese pentru a-i da putere sa reuseasca in cele mai grele incercari la care este pus! Nu spune doar "ce copil destept are mama", ci mai degraba"bravo, ma bucur mult ca te-ai descurcat si caai reusit sa rezolvi ecuatia x sau problema y".

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Emotii parinti Ingrijire copii Dragoste copil parinte Sentiment iubire copii Comunicare copii

Articole recomandate

Citeste si despre