Cele mai periculoase alimente pentru copii, in functie de varsta

/ / Modificat: 2018-09-17
Cele mai periculoase alimente pentru copii, in functie de varsta

Pe masura ce bebelusul tau creste, va deveni din ce in ce mai curios si mai nerabdator sa guste din mancarea pe care o ai in farfurie.

Uneori vei duce lungi negocieri cu el, pentru a-l convinge sa manance mancarea pe care i-ai pregatit-o special pentru el, in timp ce el te priveste atent in ochi incercand sa iti spuna cat de mult isi doreste doar o gurita din orice altceva ai avea pe masa.

Daca te gandesti sa cedezi si sa ii satisfaci curiozitatea (si poftele), iata ce ar trebui sa stii despre care sunt alimentele nerecomandate celor mici, in functie de varsta si care iti pot pune copilul in pericol:

Alimente periculoase pentru copiii intre 12 si 24 de luni

Laptele degresat

Majoritatea copiilor cu varste intre 1 si 2 ani au nevoie de grasimile si caloriile laptelui integral pentru o crestere si dezvoltare armonioasa, asa ca nu te grabi sa ii dai lapte degresat. Dupa ce a implinit varsta de 2 ani si daca nu are probleme de crestere, poti introduce in alimentatia sa laptele degresat, daca asta iti doresti. In unele cazuri, atunci cand cel mic are un risc crescut de obezitate, este posibil ca pediatrul sa iti recomande introducerea laptelui degresat inainte de implinirea varstei de 2 ani.

Alimente care pot fi periculoase

Orice bucata mai mare de mancare il poate face pe cel mic sa se inece daca ii ramane in gat, asa ca pediatrii recomanda sa tai toata mancarea in bucati micute, pentru a elimina acest risc. Rosiile cherry, strugurii, capsunile, chiar daca ti se par mici, trebuie si ele taiate in sferturi, inainte de a i le servi celui mic; legumele, branzeturile si carnea trebuie tocate marunt inainte de a ajunge in farfuria prichindelului tau.

Legumele crude

Pana la varsta de 2 ani, legume precum morcovul, telina sau broccoli ar trebui gatite pana se inmoaie si taiate in bucatele mici inainte de a I le da copilului.

Oleaginoasele si semintele

Inlatura semintele si samburii fructelor crude precum pepenele, piersica, pruna sau ciresele, inainte de a i le servi celui mic si nu ii da sa manance seminte de floarea soarelui sau de dovleac, pentru ca desi sunt prea mici ca sa se inece cu ele, pot sa ii ramana blocate in esofag si sa produca o infectie.

Alimentele tari sau crocante

Nucile, popcornul, covrigeii, dar si bomboanele mentolate pentru raceala prezinta risc de inec, asa ca evita-le cu desavarsire.

Alimente periculoase pentru copiii intre 24 si 48 de luni

Alimente cu risc de inec

Desi este copil "mare" si stie sa manance, prichindelul se poate inca ineca cu mancarea, asa ca incearca sa eviti in continuare alimentele mari si periculoase si descurajeaza-l sa manance in timp ce merge, alearga, vorbeste, se uita la televizor, sta culcat sau face orice altceva care ar putea sa ii distraga atentia de la masa.

Alimente periculoase pentru copiii intre 4 si 5 ani

Restrictiile alimentare s-au terminat demult insa acest lucru nu inseamna ca nu mai trebuie sa fii in garda si sa eviti orice mancare care ar putea sa iti faca copilul sa se inece cu ea; mentine regula privind activitatile care pot sa ii distraga atentia in timp ce mananca.

Daca copilul tau a trecut de varsta de 1 an, nu mai este necesar sa introduci produse treptat in alimentatia sa, decat daca este alergic deja la un anumit produs. Daca stii ca cel mic are o anumita alergie atunci ar trebui in continuare sa astepti cateva zile pentru a-i da ceva nou, ca sa te asiguri ca nu are o reactie alergica.

Sursa: babycenter.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimentatia bebelusului Alimentatia copilului Alimentatia copilului mic Alimente

Articole recomandate

Citeste si despre