Cum stii daca copilul este alergic la anumite alimente?

/ / Modificat: 2016-03-31
Cum stii daca copilul este alergic la anumite alimente?

Chiar daca multi copii care se confrunta cu alergiile alimentare dezvolta simptome la inceputul vietii, pe masura ce alimentatia este diversificata, alti copii pot dezvolta sensibilitate mult mai tarziu in viata. Aparitia unei alergii poate fi spontana, iar simptomele pot varia de la copil la copil. Din momentul in care alergia a fost identificata, este foarte important ca alimentul respectiv sa fie eliminat total din alimentatie.

Alergiile alimentare apar atunci cand sistemul imunitar reactioneaza la un alergen sau o substanta straina, care se gaseste intr-un anumit aliment. In acel moment, organismul produce o proteina care reactioneaza cu antigenul si elibereaza histamine, substante care cauzeaza reactii adverse ale sistemului digestiv si respirator. Adesea, apar si simptome la nivelul pielii.

Reactiile alergice pot varia de la usoare, precum iritatii ale pielii sau deranjamente stomacale, pana la severe, precum dureri gastrointestinale, dificultati de respiratie si chiar soc anafilactic. Orice aliment poate fi o sursa de reactii alergice, insa majoritatea alergiilor alimentare sunt cauzate de alune, oua, lapte, fructe de mare, grau, nuci, soia sau peste.

Semne si simptome ale alergiilor alimentare

Reactiile alergice la anumite alimente se manifesta in randul copiilor prin intermediul urticariilor, care sunt iritatii cu mancarime care apar de obicei in decurs de cateva minute de la consumul unui aliment anume. De asemenea, copilul se poate confrunta si cu umflarea fetei sau a buzelor.

O alta afectiune comuna in randul copiilor este eczema, care poate fi declansata de reactiile alergice la anumite alimente.

Alergiile alimentare pot cauza si indigestie, diaree sau voma. Cea mai severa si posibila fatala reactie este socul anafilactic. Apare atunci cand sistemul imunitar reactioneaza la proteinele din alimente, ducand la dificultati de respiratie, soc si chiar deces.

Alte simptome ale alergiilor alimentare la copii sunt si problemele de respiratie precum tuse si stranut. Copiii se mai confrunta si cu probleme ale circulatiei sangelui precum ten palid sau pierderea constiintei. Daca mai multe zone ale corpului prezinta astfel de simptome, este indicat sa mergi de urgenta la spital.

De asemenea, copilul poate avea reactii alergice si la anumite substante care sunt adaugate in mancaruri, precum conservanti sau indulcitori.

Cum tratezi alergiile alimentare

Trebuie sa stii ca nu exista vindecare pentru alergiile alimentare. Exista insa si cazuri in care copiii au reusit sa depaseasca aceste alergii, mai tarziu in viata. Cea mai sigura cale este sa il inveti treptat pe cel mic sa se fereasca de alimentele care ii fac rau.

Un prim pas este sa evite alimentele la care este alergic. Acest lucru este insa uneori foarte greu de realizat, in special daca alergia este atat de severa incat copilul reactioneaza la consumul celei mai mici cantitati din alimentul respectiv.

Atunci cand faci cumparaturi, este foarte important sa citesti cu atentie eticheta si sa eviti sa cumperi produsele care contin ingredientele alergice. De asemenea, ai mare grija atunci cand iei masa in oras cu cel mic. Trebuie sa intrebi exact care sunt ingredientele folosite si sa renunti la alimentele care provoaca reactiile alergice.

In caz de urgenta, copilul trebuie sa poarte in permanenta la el medicamentele pentru alergie si numerele de telefon ale familiei si medicului. De asemenea, la gradinita sau la scoala, personalul trebuie sa stie de alergiile de care sufera copilul.

Atunci cand incepi diversificarea alimentatiei copilului tau, este indicat sa incluzi in dieta mult mai tarziu alimentele problematice, precum nuci, peste sau fructe de mare. In jurul varstei de 10 luni este cel mai bine sa il familiarizezi pe cel mic cu aceste alimente. Daca observi cea mai mica reactie anormala, mergi la medic si fa cateva teste pentru a depista daca copilul este predispus la alergii.

Unii medici recomanda sa astepti chiar pana la 3 ani pana sa ii introduci copilului in alimentatie nuci. De asemenea, laptele de vaca trebuie consumat doar dupa varsta de 1 an. La fel si in cazul branzeturilor maturate sau al mierii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alergii mancare copii Alergii alimentare Alergii copii

Articole recomandate

Citeste si despre