Orarul meselor la copilul de 1-2 ani

/ / Modificat: 2015-10-02
Orarul meselor la copilul de 1-2 ani

Orarul meselor la copilul de 1-2 anisori respecta cateva reguli esentiale de planificare, pentru evitarea situatiilor neplacute in care refuza sa manance sau ajunge sa nu beneficieze de toate substantele nutritive de care are nevoie. Nu este important doar ce mananca cel mic. Si numarul meselor si modul in care sunt dispuse acestea de-a lungul unei zile este esential pentru a acoperi necesarul nutritional zilnic de care are nevoie copilul la aceasta varsta!

Orarul meselor la copilul de 1-2 ani

Copilul intre 1 si 2 anisori are nevoie de 5 mese pe zi, impartite in 3 mese principale si 2 gustari.

Micul dejun sau prima masa a zilei se ia imediat dupa trezirea copilului. In situatia in care copilul apuca sa se dezmeticeasca bine si incepe sa se indeletniceasca cu alte activitati de joaca, nu se va mai concentra asupra meselor. Probabil ca va refuza masa sau vei reusi cu greu sa il desprinzi de ceea ce face in acel moment, pentru a-i da sa pape. Ii poti oferi lapte cu cereale.

Prima gustare a zilei se ia in jurul orei 10:00 - 10:30 si consta in fructe sau legume fierte si pasate.

Masa de pranz poate fi programata in jurul orei 12:00 - 12:30, cel tarziu, pentru ca gustarea de dupa-amiaza sa fie luata in jurul orei 14:30 - 15:00.

La pranz ii poti servi copilului piure de legume (cartofi, morcovi, spanac, mazare verde, fasole verde, conopida, dovlecei). Zilnic, piureul va fi asociat cu carne sau un ou proaspat.

Pranzul se poate incheia cu o ceasca de supa de carne strecurata si, ca desert, fructe, compot sau o prajitura de casa. Pentru variatie, felul intai poate fi o ciorbita cu carne de pasare sau perisoare, felul doi legume sote, sau preparate cu sos alb.

Gustarea de dupa-amiaza poate consta in: lapte, iaurt, prajituri de casa, biscuiti, compoturi sau fructe (ultimele sunt de preferat).

Este indicat ca a doua gustare a zilei sa fie ceva mai consistenta din punct de vedere nutritiv, deoarece cina se programeaza undeva in jurul orei 19:00, la o distanta destul de mare de ultima gustare.

Reguli alimentare la copilul de 1-2 ani

Incepand cu varsta de un an, diversificarea alimentatiei este destul de avansata. Copilul incepe sa testeze si sa consume destul de multe tipuri de alimente, putand avea un meniu asemanator cu al unui adult care mananca sanatos. Chiar si alimentele care erau interzise pana la aceasta varsta: miere, lapte de vaca, peste etc., vor putea fi introduse, treptat si cu precautie, in meniul lui.

Mesele cuprinse in meniul zilnic trebuie sa fie echilibrate din punct de vedere nutritiv. Portiile depind de greutate, varsta si nivel de activitate si difera de la un copil la altul. In aceasta etapa a copilariei, cel mic inca mai are mese de lapte in meniu, insa acestea nu vor mai fi mese principale, ci vor completa mesele formate din alimentele solide.

Laptele se serveste cel mai adesea dimineata, impreuna cu cereale, biscuiti inmuiati, si dupa-amiaza sau seara, in functie de preferintele copilului. Este posibil sa mai ceara inca sa bea lapticul cu biberonul. Insa de la aceasta varsta poate fi introdusa canuta pentru bebelusi.

Gustarea de dimineata este formata din fructe sau legume, ori din mici tartine sau briose, oua, ceai, iaurt sau alte tipuri de alimente usoare, sanatoase si energice. Si gustarea de dupa-amiaza poate cuprinde astfel de alimente, insa este recomandat sa fie ceva mai satioasa din punct de vedere nutritiv. In acest scop, poti avea in vedere si alimente precum biscuiti, parjituri de casa, compoturi, budinci etc.

Masa de seara sau cina este indicat sa fie formata din alimente sanatoase si usor digerabile. Unii nutritionisti sunt de parere ca alimentele consumate la micul dejun pot fi oferite si seara. Altii insa recomanda si alte tipuri de alimente, precum budinci consistente, din paste, gris, orez cu lapte, mamaliguta cu branza, prajituri de casa etc.

Portii mici

Se vor pune portii mici in canita sau farfurie. Consumarea cu usurinta a unei portii ii da copilului senzatia de victorie si de multe ori va mai cere. Dimpotriva, daca i se ofera o cantitate prea mare, el va lasa o parte din portie in farfurie si astfel se va simti slab si oarecum vinovat. Comentariile ce se fac adesea ii accentueaza si mai mult sentimentul de vinovatie.

Folosirea mainilor

Inca de la 8-10 luni, unii copii incep sa ia cu degetele piureul de la pranz si sa incerce sa-l duca la gura. Dupa varsta de un an, copilul capata tot mai multa indemanare si participa in mod activ la alimentatie. Intre mese, i se poate da sa rontaie o coaja de paine, un biscuite, o felie de mar.

Daca sunt hraniti mereu de cei din jur, deprinderea de a manca singuri este intarziata, iar tendinta naturala la independenta franata.

Cand i se serveste piureul i se va da in mana o lingurita. Printre jucarii, trebuie sa figureze lingurite de plastic, tigaite, cratite, obiecte de bucatarie; jucandu-se cu ele, indemanarea copilului creste.

Ai un copil mic, cu varsta cuprinsa intre 1 si 2 anisori? Care este orarul meselor lui si ce trucuri alimentare cunosti pentru aceasta varsta? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimentatie copii 1-2 ani Alimentatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre