Diversificarea: legume si fructe in meniul bebelusului

/ / Modificat: 2017-06-22
Diversificarea: legume si fructe in meniul bebelusului

Diversificarea este un moment important in viata unui copil. Prin aceasta el incepe sa descopere gusturile si alimentele cu care se va intalni pe parcursul vietii, iar organismul incepe sa-si ia vitaminele si mineralele necesare din aceste alimente.

Prin diversificare, organismul incepe sa asimileze minerale si vitamine care nu se gasesc in lapte. Acest proces nu trebuie amanat prea mult intrucat mai tarziu este posibil ca noile mancaruri sa fie refuzate.

Legumele si fructele joaca un rol deosebit de important in procesul de diversificare. Pline de nutrienti si fibre, fructele si legumele constituie o parte importanta in construirea unei diete sanatoase si ar trebui sa fie din belsug in casa ta inca din timpul sarcinii.

Stim cu totii ca legumele si fructele joaca un rol extrem de important in alimentatie, nu doar in copilarie, ci pe tot parcursul vietii. Prin multitudinea de vitamine si minerale pe care le contin, legumele si fructele s-au demonstrat a fi adevarati factori de prevenire a bolilor grave si de mentinere a sanatatii inimii.

Alimentatie sanatoasa = bebe sanatos

Alege intotdeauna produsele proaspete in locul celor inghetate. Lasa aceasta varianta pe locul doi pentru cazurile in care nu poti alege produse proaspete.

Nu sunt recomandate fructele si legumele conservate deoarece cea mai mare parte din vitaminele si nutrientii lor se pierd in sucul in care ele stau. Multi dintre noi aruncam acest suc si odata cu el si nutrientii. Conservantii si zaharul adaugat sunt alte doua cauze pentru care fructele si legumele la conserva nu sunt potrivite pentru bebelusi. Unde mai pui ca termenul de valabilitate este unul destul de mare si te poti gasi in situatia de a-i da bebelusului sa manance un produs care a fost fabricat inainte ca bebe sa se nasca.

Cand e bine sa incepem diversificarea cu legume si fructe?

Nu exista o regula cu privire la ordinea in care fructele sau legumele trebuie introduse in alimentatia bebelusului, dar unii specialisti recomanda inceperea diversificarii cu fructe, deoarece acestea sunt dulci, la fel ca si laptele matern. Alti specialisti spun ca tocmai datorita preferintei innascute pentru dulciuri este bine sa se inceapa cu legumele, acestea fiind mai usor de tolerat daca este pastrata aceasta ordine. Daca incepi cu legumele, cele mai potrivite pentru primele luni de diversificare sunt cartofii dulci, dovleceii, morcovii sau telina. Nu uita ca la inceput o sa fie destul de dificil pentru bebe sa accepte un nou fel de mancare, asa ca va trebui sa insisti.

Este bine ca diversificarea sa inceapa in jurul a 6 luni de viata. In jurul varstei de 6 luni, sistemul digestiv al copilului ar trebui sa fie pe deplin dezvoltat, riscul de imbolnavire din cauza alimentatiei fiind cu mult mai redus.

Cei mai multi pediatri recomanda ca cel putin pana la 8 luni, legumele si fructele sa fie gatite si apoi date bebelusului. Astfel, dupa ce s-au inmuiat in timpul fierberii, ele vor fi mai usor de digerat de stomacul inca nedezvoltat suficient al bebelusului. Bananele si fructele de avocado fac exceptie de la aceasta recomandare. Acest lucru nu inseamna ca micutul tau va avea probleme daca ii dai fructe sau legume negatite, doar ca digestia va fi putin ingreunata, existand posibilitatea sa ii dea si ceva dureri de burtica.

Cum preparam primele mese de legume si fructe ale bebelusului?

Primele mese constituite din legume si fructe este bine sa fie cat mai moi, (pentru asta poti folosi supa in care ele au fiert sau lapte), urmand ca, pe parcurs, sa le faci din ce in ce mai tari si mai consistente.

Mancarea trebuie pasata bine intrucat bebelusul nu o poate mesteca. Foloseste pentru asta un robot de bucatarie care te poate ajuta sa obtii rapid un piure omogen. Cu ajutorul robotului poti stabili si consistenta pe care o are piureul de legume sau fructe, astfel incat sa o poti creste gradat pe masura ce bebelusul se dezvolta. Blender-ul este cea mai buna solutie pentru a zdrobi fructele si legumele pentru piure, dar daca acesta nu exista in casa ta, le poti pasa cu furculita.

Chiar daca produsele au fost congelate, trebuie sa le gatesti inainte de a i le oferi bebelusului. Pana sa ajunga in pungi si in congelator, toate fructele si legumele nu au trecut si prin cratita pentru a fi gatite. Fie ca alegi sa le coci, sa le fierbi sau sa le lasi in baie de aburi vei putea sa faci fructele si legumele mai moi si sa le pastrezi si nutrientii.

Evita sa folosesti zahar sau sare, cel putin pana dupa varsta de 1 an, alege mai bine putina zeama de lamaie.

Portiile nu trebuie sa fie prea mari: stomacul micut al bebelusului accepta mai bine mesele mai scurte si dese, decat pe cele foarte bogate si la intervale mari.

Nu tine piureul in frigider mai mult de 48 de ore. Astfel, vei pastra si gustul fructelor si nutrientii pe care acestea ii ofera. Cea mai buna varianta este aceea de a face cantitati mici de piure, suficiente pentru o singura zi. E drept ca trebuie sa gatesti zilnic, dar cel putin bebelusul tau mananca sanatos.

O alta idee recomandata este aceea de a decoji intotdeauna fructele crude pe care i le dai celui mic si asta pentru ca se va plictisi repede sa rontaie la ele, iar decojindu-le ii asiguri accesul mai rapid la gustul fructului.

Fii atenta la reactiile bebelusului dupa introducerea fiecarui aliment nou in procesul de diversificare. Iti poti da seama inca de pe acum daca cel mic este alergic la un anumit produs.

O alimentatie bogata in legume si fructe va asigura copilului tau un aport mai mare de vitamina C, care joaca un rol deosebit de important in absorbia de fier din celelalte alimente. Surse importante de vitamina C sunt: broccoli, capsunele, fructele de avocado, citricele, mango, ceapa, kiwi, rosiile, conopida. De aceea, este bine ca la fiecare masa sa fie inclus cel putin unul dintre aceste alimente.

Descopera mai multe retete pentru bebelusi si copii mici.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Diversificare Retete fructe bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre