Beneficiile fulgilor de ovaz pentru copii si cum ii poti prepara

/ / Modificat: 2022-08-09
Beneficiile fulgilor de ovaz pentru copii si cum ii poti prepara

Cerealele sunt nelipsite din alimentatia copiilor, mai ales in primii ani de viata. Inca de la diversificare, sunt introduse treptat diverse tipuri de cereale in dieta celor mici si, in functie de cum le tolereaza si daca le plac, unele tipuri de cereale se pot transforma rapid intr-o varianta delicioasa, sanatoasa si la indemana de mic dejun.

Dintre toate tipurile de cereale, unele care au beneficii recunoscute sunt fulgii de ovaz. Sursa excelenta de fibre si carbohidrati, fulgii de ovaz sunt una dintre cele mai nutritive alegeri atunci cand vine vorba despre cereale. In plus, sunt versatili si pot fi preparati in multe moduri, astfel ca este imposibil sa nu gasiti o modalitate de a-i introduce in alimentatia celor mici, sub o forma sau alta.

Fulgii de ovaz contin beta glucani, un tip de fibre solubile, care stimuleaza dezvoltarea bacteriilor benefice in microbiota. Acest lucru inseamna cresterea capacitatii digestive, potrivit unui studiu publicat in The Journal of Nutritional Biochemistry. In plus, aceasta fibra activeaza mecanoreceptorii intestinali, producand miscari in intestine care favorizeaza tranzitul intestinal si scad riscul de constipatie.

Ovazul contine, de asemenea, si proteine, nutrienti esentiali pentru dezvoltarea organismului. Acestea sunt importante mai ales in copilarie si adolescenta, pentru o dezvoltare armonioasa.

Terci de ovaz cu fructe

Pentru aceasta reteta, cea mai simpla cu ovaz, veti avea nevoie de: fulgi de ovaz, lapte (de vaca, vegetal, formula sau ce tip de lapte tolereaza copilul), fructe proaspete.

Puneti fulgii de ovaz in blender si maruntiti pana cand obtineti o pudra fina, precum faina. Intr-un vas pe foc, puneti lapte si fulgii de ovaz macinati, raportul de cantitati fiind 2:1, adica la o masura de ovaz, puneti doua masuri de lapte. Puneti pe foc si amestecati timp de 3 minute, astfel incat sa obtineti un terci omogen, fara cocoloase.

Ornati cu fructe proaspete, taiate marunt. Pot fi fructe de sezon, dar si fructe uscate sau confiate, daca cel mic le mananca.

Pornind de la acest ingredient banal, dar extrem de nutritiv, puteti prepara o multime de alte retete, potrivite atat pentru copii mari si mici, cat si pentru adulti. Fulgii de ovaz pot fi folositi, ca atare sau transformati in faina de ovaz, la prepararea clatitelor pufoase, a brioselor, biscuitilor si chiar a unor batoane dulci si sanatoase, atunci cand copiii vor fi mai mari.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mic dejun copii

Articole recomandate

Citeste si despre