Alimente care reduc simptomele de astm la copii

/ / Modificat: 2012-06-06
Alimente care reduc simptomele de astm la copii

Astmul este o boala cronica care afecteaza respiratia normala a copiilor. Chiar daca nu poate fi vindecata complet, afectiunea poate fi tinuta in frau cu succes, prin tratamente variate si metode adecvate. Alimentele pot juca un rol esential in reducerea aparitiei crizelor de astm sau, dimpotriva, le pot agrava. Iata cateva alimente care amelioreaza simptomele de astm la copii!

Foto: the-parenting-magazine.com

Alimente bogate in acizi grasi Omega 3

Alimentele bogate in acizi grasi Omega 3, in special pestele, joaca un rol foarte important in ameliorarea crizelor astmatice la copii, datorita beneficiilor pe care le au pentru sistemul respirator.

Medicii sustin ca o portie de 200 g de somon pe saptamana este suficienta pentru ca micutul sa aiba de beneficiat de pe urma acizilor grasi si pentru a reduce din severitatea simptomelor astmatice. Nu depasi aceasta cantitate, deoarece pestele este unul dintre alimentele care nu se pot consuma zilnic de copil, din cauza continutului crescut de metilmercur.

Unii parinti prefera sa inlocuiasca masa de peste, in cazul in care copilul face mofturi la acest aliment, cu suplimente sau capsule pe baza de ulei din acesta. In acest caz, este recomandat sa ai acordul medicului si dozele adecvate in care trebuie administrate, in functie de nevoile si varsta copilului.

Alte surse de acizi grasi Omega 3 in alimentatia copilului pot fi: tonul, pastravul, halibutul, sardinele, nucile, migdalele etc.

Spanac

Spanacul este un aliment-minune pentru copilul care sufera de astm, deorece are proprietati esentiale in reducerea aparitiei sau severitatii simptomelor astmatice.

Contine o cantitate crescuta de magneziu, mineral care se regaseste in cantitati foarte mici la bolnavii de astm.

Cresterea nivelului de magneziu in organism, prin alimentatie si nu numai, contribuie la imbunatatirea starii copilului bolnav de astm. O cantitate de doar 400 mg de magneziu pe zi poate reduce substantial aparitia crizelor astmatice, prin reducerea spasmelor din musculatura neteda a tractului respirator superior.

Spanacul contine si o cantitate foarte mare de vitamina B, care reduce stresul provocat de crizele de astm si ajuta la imbunatatirea functiilor sistemului nervos al copilului.

Alimente bogate in fibre

Si fibrele sunt utile pentru ameliorarea simptomatologiei de astm la copii. Se pare ca ajuta la imbunatatirea functiilor plamanilor. Contribuie si la intarirea sistemului imunitar, protejandu-l impotriva factorilor de mediu care au tendinta sa agraveze manifestarile astmatice.

Printre cele mai frecvente surse de fibre in alimentatia copilului se numara cerealele integrale, legumele verzi sau fructele.

Alimente bogate in vitamina E

Alimentele bogate in vitamina E contin antioxidanti care contribuie la reducerea inflamatiei de la nivelul plamanilor, cea care determina aparitia simptomelor de astm la copii.

Cele mai importante surse alimentare de vitamina E sunt fructele cu coaja lemnoasa (nuci, alune etc.), seminte si ulei de floarea soarelui, unt de arahide, germeni de grau, uleiuri vegetale.

In plus, recomandarea medicilor este sa se inlocuiasca alimentele care contin grasimi saturate, precum branza, unt si carne procesata industrial cu alternative vegetale bogate in vitamina E.

Fructe si legume

Fructele si legumele ar trebui sa fie alimentele de baza in meniul zilnic al micutului tau, fie ca sufera sau nu de astm.

Daca este astmatic, este cu atat mai important sa ii maresti consumul de fructe si legume proaspete in fiecare zi.

S-a descoperit ca micutii blonavi de astm care mananca multe fructe si legume proaspete fac mai putine crize decat cei care nu le consuma frecvent. Contin antioxidanti care ajuta la prevenirea iritarii si inflamarii cailor respiratorii.

Printre cele mai recomandate fructe in acest scop se numara marul si banana, iar dintre legume ies in evidenta in acest scop - legumele verzi, broccoli, varza, cartofii, morcovii, rosiile etc.

Micutul tau sufera de astm? Cum il ajuti sa suporte mai usor simptomele? Ti s-a parut vreodata ca un aliment il ajuta pe copil sa faca mai usor fata crizelor astmatice? Impartaseste parerile si sfaturile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Astm copii Alimentatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre