Mancarea pe care copilul tau o mananca in primii doi ani va avea un impact pentru toata viata

/ / Modificat: 2019-08-30
Mancarea pe care copilul tau o mananca in primii doi ani va avea un impact pentru  toata viata

De cele mai multe ori, parintii au timpul limitat. Alerga de-acasa la serciciu, la gradinita sau la scoala dupa copil, pierde vremea in trafic si sacrifica mesele si mananca ce apuca. Dar, in criza de timp ei ofera si celui mic hrana, care de multe ori nu este recomandata pentru un micut.   

Este un stil de viara care duce la tort si inghetata pentru a deveni cei mai buni prieteni ai copilului tau. Iar cand ai timp liber si introduci feluri mai sanatoase, cel mic nu se atinge de legume sau priveste fructele proaspete ca pe cel mai mare inamic. Schimbarea papilelor gustative pare o lupta pierduta. Chiar asa este? Ii putem schimba obiceiurile alimentare copilului, cum si de unde incepi?

Nu este niciodat prea devreme sa-l inveti pe copil sa inceapa sa manance bine

La aceste intrebari, un studiu danez ofera perspective interesante care arata ca nu este niciodata prea devreme pentru a incepe sa mananci sanatos. 180 de cercetatori ai Departamentului de Stiinta al Alimentelor, din cadrul  Universitatii din Copenhaga (Danemarca) s-au concentrat pe numeroasele aspecte ale alimentelor si tehnologia care le produce.

In cadrul departamentului, exista un grup de cercetare numit "Sectiunea pentru stiintele senzoriale si ale consumatorilor." Acesta examineaza calitatea senzoriala a alimentelor si evalueaza diferitele nuante ale gustului, texturilor si aparitia diferitelor tipuri de alimente folosind cele cinci simturi. De asemenea, departamentul lucreaza la intelegerea acceptarii alimentelor de catre consumatori.

Ei analizeaza modul in care alimentele sunt acceptate sau respinse si cum se dezvolta comportamentele si obiceiurile alimentare pe parcursul vietii. Cercetatorii  s-au concentrat pe calitatea senzoriala a alimentelor, despre care ei cred ca joacă un rol esential in diferitele obiceiuri pe care oamenii le dezvolta fata de alimente.

"Intr-o lume in care comertul global face ca alimentele sa fie disponibile pe scara larga in diferite culturi, expunerile noastre la produsele alimentare se schimba si obiceiurile noastre alimentare sunt ajustate continuu in pasi mici. Avand in vedere faptul ca in urmatorul deceniu, peste 3 miliarde de persoane trec de la saracie la statutul de clasa mijlocie, vor avea acces la noi produse alimentare," spune Wender Bredi, profesor de stiinta senzorială, la Facultatea de Stiinte a Universitatii din Copenhaga.

sanatos

Copiii nostri au astazi obiceiuri alimentare diferite de ale noastre, la fel cum parintii nostri au mancat diferit fata de noi. Si o parte din vina se da pe mancarea disponibila la magazine, la cantine si la restaurante. De la 30 de minute pana la o ora pentru a pregati gustari pentru copiii de varsta scolara, este mai usor sa impachetezi biscuiti cumparati din magazin si suc ambalat in pungi.

Pranzul poate fi cumparat din scoala, iar unii ofera prea multe optiuni tentante - de la mancare prajita, la carne procesata pana la cartofi prajiti aromatizati. In loc sa se gateasca mancare la gaze sau lemne, cuptorul cu microunde a devenit  de baza in multe bucatarii. Poti reancalzi mancarea pe care ai cumparat-o sau poti deschide frigiderul pentru semipreparate care au nevoie doar de doua-trei minute untr-un cuptor cu microunde pentru a fi comestibile.

Incepe din pantec pentru a dezvolta obiceiuri alimentare sanatoase

In studiul danez, profesorul Wender Bredi a prezentat diferitele moduri in care oamenii invata sa accepte mancarea, iar undeva inauntru exista un strop de intelepciune pe care il poti folosi pentru a-ti convinge copilul si pentru a-ti schimba si tu obiceiurile alimentare.Copilul tau incepe sa dezvolte preferinte pentru gusturi, inca din pantec

Porivit lui Bredi, un copil este expus diferitelor gusturi si mirosuri din pantec, prin lichidul amniotic. "Preferintele pentru gusturile dulci sunt dezvoltate inainte de nastere, la fel ca respingere gusturilor amare si acre," precizeaza Bredi.

El a citat un studiu in care s-a aratat ca expunerea prenatala la aroma anasonului prezinta miscari pozitive ale capului spre acelasi miros la sugari chiar dupa nastere. "Exista dovezi clare pentru legatura intre ceea ce o mama mananca in timpul sarcinii si etapele initiale ale programarii aromelor la copilul nenascut."

Sugarii accepta mai usor aromele noi, decat copiii mai mariCercetarile lui Bredi au aratat ca, in comparatie cu copiii mici, sugarii tind sa accepte aromele noi mai usor, necesitand mai putine expuneri. Introducerea noilor arome se face prin dieta mamei, in special pentru bebelusii alaptati. Bredi a spus ca expunerea timpurie la o varietate de arome in timpul sarcinii si alaptarii este esentiala pentru a crea diete mai sanatoase copiilor.

Laptele matern este foarte bun pentru bebelusi

Pentru a descoperi mai multe dovezi despre cum se dezvolta preferintele alimentare ale bebelusului prin dieta mamei, cercetatorii au analizat sugari hraniti cu lapte matern sau formula. Cercetarile au aratat ca numeroase componente aromatice din dieta mamei pot fi transmise prin laptele ei - de la mentol in guma de mestecat la carvone (membru al unei familii de substante chimice numite terpenoide), de la seminte de chimen pana la acetat de izopentil din banane. Concluzia lui Bredi a aratat ca sugarii alaptati au acceptat mai usor aromele noi, decat sugarii alimentati cu formula.

Ceasul alimentatiei sanatoase spune: cu cat sunt mai mici, cu atat sansele sunt mai mari

Studiile au descoperit, de asemenea, ca acceptarea alimentelor nu se invata la fel de repede de-a lungul diferitelor varste."Dupa primul cuvant, dupa doi ani de viata, introducerea de alimente noi poate deveni mai dificila. Intre 2 si 6 ani, se observa, in general, un refuz mai mare in acceptarea alimentelor noi," potrivit lui Bredi.

Pe masura ce copilul creste si devine adult, este mai greu sa-l determini sa incerce alimente noi si mai sanatoase. Bredi a explicat ca fenomenul de a experimenta noi arome si de a accepta alimente "se poate intoarce atunci cand oamenii vor deveni deosebit de motivati in ceea ce priveste mancarea si gusturile lor alimentare." 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimentatie Mancare sanatoasa copii Studiu

Articole recomandate

Citeste si despre