Cum pregatesti copilul pentru venirea fratiorului

/ / Modificat: 2011-10-20
Cum pregatesti copilul pentru venirea fratiorului

Pregatirea copilului pentru venirea fratiorului este esentiala pentru relatia viitoare pe care acesta o va intreprinde cu el. Copilul ar putea avea impresia ca noul bebe este un intrus care vrea sa fure dragostea ta si ar putea deveni gelos, de aceea este important sa il pregatesti dinainte pentru ceea ce va urma. In acest fel are timp sa se obisnuiasca cu ideea ca familia se va inmulti!

Pregatirea copilului inainte de nastere

Vorbeste-i copilului despre perioada lui de bebelus pentru a face usor trecerea spre discutia despre noua ta sarcina si noul bebe care se va naste. Impartaseste-i momente emotionante despre cum a venit de lume si cata bucurie a adus in sanul familiei. Povesteste-i si despre cum era ingrijit si hranit atunci, dar mai ales iubit de voi. Ii poti arata si poze din acea perioada. In acest fel va intelege ca bebelusii au nevoie de mai multa atentie si ingrijire si ca nu e un mod de a discredita dragostea fata de el.

Il poti lua pe copilul tau la medic cand faci consultatiile obligatorii din sarcina, in special atunci cand auzi pentru prima oara bataile inimii sau descoperi sexul lui. Fa-l partas la cele mai emotionante momente din sarcina - primele batai ale inimii, miscarile fatului etc. Este un mod util de a-l apropia mai mult de viitorul fratior!

Daruieste-i o papusa-bebelus pentru a avea grija de ea. E o ocazie foarte buna de a-i arata cum se creste un bebe si in acest fel, ar putea simti pe pielea lui pentru ca va avea si el propriul "bebelus" pe care sa-l ingrijeasca.
pregatire_copil_fratior

Foto: www.drgreene.com
Vorbeste cu el despre camera bebelusului si despre cat de important e ca fratiorul lui sa aiba un spatiu numai al lui nou, curat si utilat. Implica-l activ la zugravirea si decorarea ei. In plus, pentru a nu se simti exclus din acea camera, puteti face impreuna o rama foto in care sa puneti o fotografie cu el si pe care sa o asezati in camera bebelusului. In acest fel, va simti ca face parte si el din acea camera.

Initiaza o discutie despre ce va urma dupa ce se va naste bebelusul si cum se vor desfasura lucrurile. Foloseste cuvinte simple si ajuta-te de carti speciale pentru a-i prezenta evenimentele intr-o maniera corecta.

Pune-l la curent cu faptul ca va trebui sa te internezi pentru a naste si ca nu veti fi impreuna cateva zile. Dar incercati sa descoperiti impreuna metode creative de a comunica la distanta - telefon, felicitari, biletele, scrisori etc., pentru a-i arata cat de dornica esti sa il vezi si vorbesti cu el si pentru ca el sa ramana conectat la cursul evenimentelor.

Implica-l in pregatirile pentru nasterea copilului, dar si pentru venirea acasa a bebelusului - bagajele pentru maternitate, cumpararea hainutelor, alegerea numelui etc.

Pregatirea copilului pentru venirea acasa a bebelusului

Este extrem de important ca atunci cand ajungi cu bebelusul acasa de la spital sa il lasi pe partener sa tina nou nascutul pentru ca tu sa il intampini cu multa caldura pe fratiorul mai mare. Trebuie sa ai mainile libere pentru a-l imbratisa si saruta cu drag.

Organizati o petrecere de bun venit bebelusului in care sa implicati fratiorul in cele mai mici detalii - decoruri, invitatii, culori, tema etc. Copiii adora petrecerile si motivele de distractie si va fi bucuros sa o faca. Ii poti sugera sa ii faca un cadou bebelusului.
frica_teama_copii
Ingrijirea noului nascut ocupa foarte mult timp si energie. Decat sa il ignori pe fratiorul mai mare in tot acest timp, mai bine il implici si pe el in ingrijirea lui - sa te ajute sa il schimbi, sa ii prepari ceai, lapte, sa pregateasca cadita etc. In acest fel vei petrece timp si cu el si vei avea grija si de bebelus.

Incearca sa ai o discutie separata cu copilul in care sa il lasi sa iti vorbeasca despre sentimentele lui vizavi de bebelus. Ofera-i siguranta ca esti acolo pentru el si ca iti poate spune orice are pe suflet, pentru ca nu te superi. Este important ca micutul sa se descarce de emotii negative legate de bebe sau chiar de tine si sa iti spuna nemultumirile lui.

Ai grija sa ii acorzi suficient timp si lui si sa nu il neglijezi pentru ca asa apar sentimentele de gelozie intre frati. Este esential ca acesta sa stie cat iubit, apreciat si ca esti intotdeauna acolo pentru el, cand are nevoie.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Gelozie frati Pregatire copil fratior Anunt copil sarcina Rivalitate frati Emotii copii

Articole recomandate

Citeste si despre