Gelozia intre frati

Intrebare:

- Am doi copii, un baiat de 7 ani si o fetita de 8 luni. De cand am nascut si poate mai inainte de nasterea fetitei, baietelul meu cred ca e invidios si efectiv nu mai razbim cu el, nu ne mai intelegem, e adevarat ca nu are prieteni, nu avem copii prin preajma, desi am depus eforturi sa-l facem sa inteleaga ca iubirea noastra pentru el e aceeasi! Cum putem sa comunicam mai bine cu el? Ne-a pus nervii la incercare pana acum.

Raspuns:


 

Este foarte greu pentru majoritatea copiilor sa accepte sosirea pe lume a unui frate. De aceea, apare competitia dintre frati care este motivata de dorinta de a obtine mai multa dragoste, atentie si intelegere din partea parintilor. Pentru ca "invidia" nu dispare de la sine, interventia parintilor este foarte importanta pentru a imprima o conotatie pozitiva sentimentelor dintre copii. Asadar, copiii pot invata ca a avea frati, surori, prieteni este un adevarat noroc si aduce multe avantaje.

Prin urmare, trebuie sa luati in considerare situatia in care va aflati.

Explicati-i fiului dvs. ca avand in vedere ca nu are copii prin preajma cu care sa se joace, ca sa nu se plictiseasca se poate ocupa de sora lui: sa va ajute pe dumneavoastra la diverse treburi legate de ingrijirea fetitei. Rugati-l sa-i spuna povestile pe care le aude la gradinita sau la scoala sau sa-i povesteasca ce invata la gradinita sau la scoala.


Trebuie sa va creati un timp pe care sa-l petreceti exclusiv cu baiatul pentru ca probabil se simte frustrat ca nu mai beneficiaza de aceasta exclusivitate a raportului cu dumneavoastra. Discutati impreuna pe diverse teme si provaocati-l sa va povesteasca despre lucrurile sau activitatile pe care el le agreeaza cel mai mult.

Un alt efort pe care va trebui sa-l depuneti consta in aceea ca va trebui sa-i gasiti fiului dumneavoastra un hobby pe care sa-l practice cu regulartitate. Acesta poate fi: sport, pictura, etc. Scopul este acela de a intra in contact cu alti copii, de a-si crea prieteni cu care sa-si petreaca timpul. Cu ei va invata sa-si depaseasca egocentrismul, sa ia in considerare si punctele lor de vedere, sa dea ajutor atunci cand sunt in dificultate. A trai raportandu-se si la altii il invata sa infrunte diversitatea si sa gestioneaze contrastele.

Maturitatea afectiva pe care copiii dumneavoastra (ma refer si la fetita si la baiat) reusesc sau nu sa o obtina in raporturile fraterne poate influnta toate relatiile succesive de care acestia vor beneficia in viata:  relatia cu prietenii, relatiile de colegialitate atat in scoala cat si la viitorul loc de munca, relatiile de cuplu.

Concluzia: aveti nevoie de multa rabdare, diplomatie, fermitate si gestionarea eficienta a timpului pe care il petreceti cu copiii.

Diana Paula Stoian,

Specialist in Psihologia Copilului

Detalii specialist

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Diana Paula Stoian

Psiholog - Specialist in artterapie si consiliere psihologica pentru copii

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul