Copilul tau este prea "MAMOS"? Nu-ti face griji, este ceva normal

/ / Modificat: 2019-08-21
Copilul tau este prea

Este posibil sa fi auzit ca micutul tau este rasfatat si prea atasat de mama. Dar realitatea este ca a fi "mamos" este cel mai normal lucru din lume.

Despre un astfel de copil se spune ca nu stie sa se apere singur si trebuie sa se "refugieze" intre fustele mamei sale, deoarece este dependent si foarte emotional. Dar nu este deloc asa.

Si cu siguranta ti s-au dat sfaturi de genul ca ar trebui sa-l lasi sa planga ca sa invete sa se calmeze singur, sa invete sa faca fata fara tine. Dar realitatea este ca aceste sfaturi, desi bine intentionate, nu sunt de succes. Daca copilul tau are sub 6 ani, este cel mai normal lucru din lume ca vrea sa fie alaturi de tine. Si pe langa faptul ca este normal, este sanatos pentru echilibrul si dezvoltarea lui emotionala, spune psihologul Maria Jose Roldan.

Relatia de atasament cu mama este necesara

Este sanatos si necesar ca cel mic sa aiba o relatie stransa cu mama lui, pentru ca ii aduce stabilitate si confort emotional. Legatura se poate crea si cu persoana care are grija de micut in cazul in care mama nu a fost langa el, desi, de obicei, figura materna este cea responsabila de ingrijirea copilului.

Aceasta relatie de atasament cu mama sau cu persoana care il ingrijeste este necesara, deoarece, pe termen lung, il va ajuta sa fie mai independent si mai sigur pe el.

Dependenta este esentiala pentru a crea o personalitate independenta. Copilul are nevoie de mama sau de persoana care il ingrijeste pentru a descoperi lumea, pentru a fi ghidul lui, pentru a-i impune regulile si limitele. Si toate acestea se intampla de-a lungul primilor ani de viata. Copiii imita ceea ce vad, invata sa depaseasca acea dependenta si stie ca este capabil.

Cum ar putea un copil sa invete de la parintii sai daca nu sta cu ei o mare parte din timp? Este imposibil. Realitatea este ca aceasta societate pare sa nu vrea sa inteleaga nevoile celui mic si cauta doar productivitatea adultilor. Dar parintii ar trebui sa petreaca mai mult timp cu copilul. Acesta se joaca singur si uneori asta este bine, dar lucrul sanatos este ca vrea sa se joace si cu parintii. Importanta este nu jucaria, ci jocul pe care il joaca cu parintii sau cu ceilalti.

Daca copilul tau este "mamos", bucura-te

Daca micutul tau sufera de "mamosenie", bucura-te pentru ca nu va dura toata viata. Copilul trebuie sa creasca in armonie, intr-o casa in care primeaza iubirea si parintii sunt dispusi sa ii ofere toata dragostea lor neconditionata, sa ii asiste emotiile, sa il ajute, sa-l inteleaga si sa-l invete sa-si canalizeze cele mai intense emotii.

Daca raspunsul tau la cerintele emtionale ale micutului nu este reciproc si il lasi sa planga, sa se simta abandonat emotional sau sa nu ii oferi toata dragostea de care are nevoie, atunci el poate rupe acea legatura cu tine. Copilul tau va creste in nesiguranta si va crede ca trebuie sa-ti castige dragostea, devenind dependent emotional. Copilul trebuie sa se simta in siguranta, protejat si echilibrat emotional.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre