Ajuta copilul sa isi stapaneasca emotiile

/ / Modificat: 2011-09-06
Ajuta copilul sa isi stapaneasca emotiile

emotii_copii_2

Emotiile pun stapanire pe copii inca de la nastere. Atunci cand sunt bebelusi ei nu resimt efectele coplesitoare ale emotiilor, dar pe masura trecerii anilor ele pot pune probleme in dezvoltarea lor emotionala daca nu sunt controlate cum trebuie. Afla cum il ajuti sa isi stapaneasca emotiile!

La implinirea varstei de 1 an, micutul tau va experimenta o multime de emotii si sentimente. In jurul acestei varste copilul resimte cel mai bine emotiile in momentul in care lucrurile nu ies cum vrea el sau nu i se satisfac anumite dorinte. Insa ei nu le constientizeaza, De la 2 ani incolo ei pot fi ajutati sa controleze si sa faca fata trairilor emotionale care incep sa le invadeze treptat viata.

Ai grija la reactiile tale


Copilul mic nu rationalizeaza emotiile, chiar daca le traieste de cand este foarte mic. El nu stie pe care emotii trebuie sa le ignore si care sunt justificate. De aceea se intampla ca micutul tau mai intai sa se uite la tine atunci cand cade si se loveste inainte de a reactiona in vreun fel.

Felul in care reactionezi il ajuta sa isi dea seama cat de grava este situatia respectiva si daca trebuie sa fie suparat, trist, nervos. Este important sa il inveti sa selecteze emotiile care sunt justificate si care trebuie manifestate si de cele pe care trebuie sa le ignore sau sa le depaseasca.

Lauda-l de fiecare data cand face ceva bine


Ajuta-l sa descopere paleta de emotii pozitive in defavoarea celor negative. Lauda-l de fiecare data cand face ceva bine si il vei ajuta sa experimenteze mandria, satisfactia si sentimentul de multumire de sine.
sentimente_copii
Ajuta-l sa isi exprime emotiile

Odata cu dezvoltarea limbajului si articularea cuvintelor, micutul trebuie invatat sa isi exprime emotiile prin care trece. In acest fel le va putea depasi si confrunta in mod corect pe cele negative si va invata sa le recunoasca si aprecieze pe cele pozitive.

Invata-l tehnici de calmare si autocontrol

Invata copilul cum sa faca emotiilor puternice pe masura ce le traieste. Ajuta-l sa descopere tehnici care functioneaza in calmarea lui - muzica, cititul, plimbarea, desenatul etc. Invata-l exercitii de respiratie si de relaxare pentru a le folosi atunci cand are nevoie.

Foto: blogs.bgsu.edu

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sentimente copii Emotii copii Relaxare copii Comunicare copii

Articole recomandate

Citeste si despre