7 fobii neobisnuite la copii

/ / Modificat: 2014-10-10
7 fobii neobisnuite la copii

Fricile sau temerile sunt stari obisnuite la copii si iau nastere din multe cauze, unele genetice, altele de mediu sau experiente personale. Micutii se pot speria usor de zgomote, clovni, intuneric,, dar pot dezvolta temeri si fata de unele persoane cu care intra in contact. Cele mai multe fobii iau nastere in copilarie si intra in categoria fricilor obisnuite, normale pentru varsta si dezvoltarea lor. Exista insa si o categorie aparte de fobii, ceva mai neobisnuite, care ies din tiparele clasice si care pot induce in eroare sau speria foarte multi parinti. Afla care sunt si invata sa le recunosti!

copil-frica

Foto: sustainablenorcross.org

In timp ce multe temeri sunt frecvente in copilarie si apar firesc in dezvoltarea celor mici, exista cateva tipuri de temeri care se transforma in adevarate fobii, adica tipuri de frici intense si irationale in fata unor obiecte, situatii sau persoane.

frica_copil

Fobiile sunt stari frecvente in copilarie si sunt caracterizate de sentimente de teama sau anxietate puternice fata de anumite obiecte, persoane, experiente. Exista cateva simptome specifice care dau de gol starea de frica a copilului si care te ajuta sa iti dai seama ca are o fobie. Iata cele mai importante dintre ele:

  • accelerarea pulsului;
  • paloarea;
  • tremuraturi ale corpului;
  • transpiratie abundenta (in special a palmelor);
  • senzatie brusca de sufocare, de lipsa de aer;
  • dureri in piept;
  • dureri de cap;
  • senzatie de lesin;
  • accelerarea respiratiei etc.

Fobii ciudate si rare la copii

Coulrofobia, teama de clovni

Coulrofobia sau frica de clovni este una dintre cele mai cunoscute si neobisnuite fobii care pot aparea la cei mici. Este diagnosticata si recunoscuta mai mult in copilarie, la copiii intre 2 si 7 ani, si reuseste, in multe cazuri, sa persiste pana la maturitate.

Este o tulburare comuna de personalitate, dezvoltata de inconstient ca un mecanism de aparare in fata unei frici irationale. Este important de stiut ca micutul nu are o frica fata de persoana in sine, adica fata de clovn. Teama provine mai degraba dintr-un alt context, insa felul ciudat si infricosator in care arata clovnul ii poate aduce aminte copilului de o experienta care i-a inspirat frica in trecut si ii poate declansa sentimentele de teama.

Gefirofobia, frica de poduri

Ai mers cu micutul in parcuri sau in zone din natura in care trebuia sa treceti peste poduri si ai observat cum s-a schimbat la fata, a devenit palid, a inceput sa tremure si chiar sa planga? Nu este doar o usoara frica de inaltime sau de spatii deschise, ci o fobie, o frica de poduri.

teama_copil

Gefirofobia este o frica anormala, irationala de a trece podurile. Teama se poate dezvolta pe fondul unei experiente traumatizante legate de un pod (o experienta proprie, auzita la televizor, citita etc.).

Pediofobia, teama de papusi

Papusile, unele dintre cele mai cunoscute si comune jucarii pentru fetite, pot deveni obiectul unei fobii destul de bizare, numite pediofobie. In cazul baieteilor, aceeasi teama se manifesta de roboti sau alte personaje, care sunt de fapt o reprezentare falsa a unei fiinte vii. Mai este numita si frica de figuri umanoide si este destul de frecvent intalnita printre cei mici. Este depasita usor in momentul in care copilul creste si invata sa faca diferenta intre real si imaginar.

Chiar daca papusile si roboteii sunt adesea iubiti si indragiti de cei mici, exista copii care sunt terifiati atunci cand le vad. Anxietatea este si mai accentuata in prezenta lor sau daca papusile se misca si vorbesc. Teama provine si dintr-o confuzie a micutului, deoarece la varste mici nu reuseste sa faca diferenta intre fantezie si realitate si nu intelege cum de aceste figurine nu sunt umane, dar totusi seamana cu oamenii, se misca si chiar ii vorbesc.

Grafofobia, frica de a scrie

Grafofobia este una dintre fobiile de care se teme orice parinte pentru copilul lui. Prin acest termen se intelege frica de a scrie. Micutul este terifiat de instrumentele de scris si nu reuseste sa tina pixul sau creionul in mana si sa scrijeleasca ceva pe hartie.

Copilul nu are o frica fata de instrumentele de scris, ci de o experienta sau intamplare care le-a implicat si de care pixul sau creionul ii aduce aminte. Pe masura ce invata sa vorbeasca si sa-si exprime emotiile si sentimentele, vorbeste cu el despre aceste temeri, pentru a afla care este evenimentul sau factorul declansator si pentru a-l putea ajuta sa le depaseasca.

Neofobia, frica de experiente noi

Neofobia se traduce prin frica de lucruri sau experiente noi. Cu alte cuvinte, micutul tau este adeptul rutinei, iar orice deviere de la programul obisnuit il baga in sperieti. Rutina si planificarea in detaliu a tuturor lucrurilor si evenimentelor ii ofera micutului sentimentul de stabilitate si confort.

Este mai degraba o temere specifica copilariei, decat o fobie in sine, dar exista riscul sa se dezvolte si sa capete proportiile unei fobii, ceea ce ii poate afecta copilului viata de zi cu zi.

Tehnofobia, frica de tehnologie

Tehnofobia inseamna frica de tehnologie, adica de tot ce inseamna tehnologie moderna. Este mai rar intalnita in randul copiilor, insa se poate dezvolta pe parcurs. In cazul acestei fobii, micutul incepe sa manifeste simptomele specifice fobiei in preajma dispozitivelor de ultima generatie sau a altor instrumente construite pe baza tehnologiei moderne.

Nosocomefobia, frica de spitale

Nosocomefobia este caracterizata prin frica exagerata fata de spitale si este frecventa printre copii. Este aproape la fel de des intalnita precum frica de doctori la cei mici, ba chiar se pot manifesta impreuna.

Fobii obisnuite sau frecvente la copii

Fiecare etapa a copilariei vine "la pachet" cu fricile sau fobiile ei. Iata cele mai comune sau obisnuite temeri ale copiilor, in functie de varsta:

  • Prescolari (3-6 ani) - frica de personaje imaginare (monstri, fantome, vrajitoare etc.); de intuneric, zgomote, de a dormi singur etc.
  • Scolari/adolescenti (7-16 ani) - frica de rani fizice, de boli, de esec, de moarte, de furtuna etc.

Micutul tau are vreo fobie? De ce ii este cel mai frica? Cunosti persoane cu fobii neobisnuite? Impartaseste-ne sugestiile si parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Temeri copii Frici frecvente copii Frica copii Emotii copii

Articole recomandate

Citeste si despre