Despre limite, reguli si consecinte in disciplinarea copiilor

/ / Modificat: 2009-07-29
Despre limite, reguli si consecinte in disciplinarea copiilor


 

Un articol de Diana Tudose

Psiholog Organizatia Salvati Copiii Romania







Cum utilizam consecintele?



Prezenta regulilor ajuta la rezolvarea multora dintre problemele care apar in familie. Acestea chiar pot sa dispara atunci cand fiecare membru al familiei stie exact ce se asteapta de la el.

Cu toate acestea, stabilirea si aplicarea consecintelor sunt necesare pentru acele situatii in care regulile sunt incalcate. Multe dintre consecintele utilizate de parinti cand copiii erau mici (de exemplu "time out" = excluderea) nu sunt adecvate varstei adolescentei. Pe masura ce copiii cresc, parintii trebuie sa se gandeasca la consecinte adecvate etapei de dezvoltare in care se afla copilul.



Mai jos este descrisa o propunere de consecinta pe care parintii o pot utiliza in situatii de incalcare a regulilor.

Eliminarea privilegiilor


Presupune eliminarea unei activitati sau a unui obiect pe care copilul il valorizeaza.

Hrana, adapostul si iubirea vor fi intotdeauna oferite neconditionat; aceste nevoi ale copiilor (nevoile primare, de securitate si iubire) nu vor face niciodata obiectul negocierilor.

Telefonul mobil este un privilegiu de care copilul se bucura, pentru ca parintele plateste factura (el inceteaza sa fie un privilegiu atunci cand copilul plateste singur factura, situatie in care nu-i va fi luat). Banii de buzunar reprezinta un alt privilegiu ce poate fi inlaturat.

In ce conditii functioneaza consecintele?


• Blandete mai degraba decat severitate

Atunci cand utilizam consecintele, sunt excluse pedepsele fizice, tipetele si tonul amenintator. Se recomanda folosirea unui ton bland mai degraba decat sever, diminuandu-se astfel riscul resentimentelor.

• Termenele scurte sunt mai bune decat cele lungi

Consecintele pe termen scurt sunt mai eficiente decat cele pe termen lung; atat parintilor le este mai usor sa fie consecventi atunci cand aplica consecinte pe termen scurt, cat si copiilor sa le indeplineasca. Consecintele pe termen lung cresc riscul aparitiei resentimentelor in relatia parinte – copil. Se recomanda consecinte care acopera maxim cateva zile, in functie de comportamentul problematic.

• Consecventa!

Consecventa este foarte importanta. Adultul trebuie sa foloseasca cu consecventa consecintele ori de cate ori apare un comportament neadecvat.

• Controlul parintilor

Orice consecinta trebuie sa fie in controlul parintilor. Este ineficient sa retragi banii de buzunar unui adolecent care lucreaza si isi procura bani din alte surse.

• "Imediat" este mai eficient decat "In viitor"

Consecinta va fi utilizata imediat dupa aparitia comportamentului problematic. Cu trecerea timpului, parintii uita sa o foloseasca sau uita motivul pentru care ar trebui sa o foloseasca. De asemenea, copilul nu face legatura intre comportamentul problematic si consecinta si pierde din vedere motivul pentru care acel comportament ar trebui schimbat.

• Justificati folosirea consecintei!

Ori de cate ori se foloseste consecinta, se ofera si o explicatie scurta. De asemenea, daca folosirea consecintei decurge din incalcarea unei reguli, acea regula va fi verbalizata explicit.

Exemplu: "Andreea, regula spune ca ne adresam unul altuia pe un ton politicos. Pentru ca ai ridicat tonul in discutia noastra, nu le vei suna diseara pe prietenele tale".

• Odata stabilita, consecinta nu se negociaza!

Se recomanda ignorarea tuturor incercarilor copilului de a-i face pe parinti sa se razgandeasca cu privire la utilizarea consecintei. Nu discutati corectitudinea consecintei; odata ce ati decis utilizarea ei, nu se mai negociaza altceva.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre