Tulburari de limbaj

/ / Modificat: 2013-08-04 13:05:33
Intrebare:

- Sunt o tanara mamica de 23 de ani si am un copil de 2 ani si 2 luni. Sunt ingrijorata pentru ca la varsta asta el inca nu vorbeste decat foarte putine cuvinte, decat cele de baza. El a fost bolnav la 8 luni de meningo-encefalita acuta, dar cand am plecat din spital doctorul a spus ca nu a ramas cu sechele. Eu incerc sa comunic cu el foarte mult dar este un copil foarte agitat. Va rog sa imi spuneti daca este ceva grav si cum sa fac sa comunic mai mult cu el, sa il pot ajuta sa isi dezvolte capacitatea de a vorbi.

Raspuns:

Pentru ca in antecedentele medicale ale copilului dumneavoastra exista o astfel de afectiune medicala, meningoencefalita acuta, va sfatuiesc sa va adresati si unui alt medic pentru o investigatie mai recenta.


Pentru ca in antecedentele medicale ale copilului dumneavoastra exista o astfel de afectiune medicala, meningoencefalita acuta, va sfatuiesc sa va adresati si unui alt medic pentru o investigatie mai recenta.


Este foarte importanta excluderea acelor sechele ce pot aparea dupa o astfel de boala din randul cauzelor ce ar putea intarzia dezvoltarea vorbirii copilului.

Este adevarat ca la varsta aceasta copilasul dumneaqvoastra ar fi trebuit sa depaseasca nivelul celor cateva cuvinte de baza si sa-si imbogateasca vocabularul; totusi exista situatii de intarziere a dezvoltarii limbajului, fara a exista nereguli pe plan psihic sau fizic.

Verificati daca copilul dumneavoastra va intelege in primul rand, puneti-l sa numeasca obiecte familiare lui, persoane, sa repete dupa dvs.

cuvinte noi. Totodata verbalizati toate actiunile pe care le faceti impreuna cu copilul si provocati-l pe acesta sa va raspunda.

Cu ajutorul jocurilor, carticelelor ii puteti cere sa repete dupa dumjneavoastra cuvintele, sa numeasca diferite animalute, obiecte, invatand astfel si noi cuvinte. Incurajati-l sa participe la cat mai multe jocuri ce presupun vorbirea.

In ceea ce priveste gravitatea situatiei nu ma pot pronunta numai din cele cateva  randuri pe care mi le-ati scris si fara a vedea copilul, asa ca va indemn sa mergeti la un medic specialist pentru a va elucida asupra problemei cu care va confruntati.

Mult succes!

Clara Monica Craciun,

psiholog – Clinica Psihosolutions.

www.psihosolutions.ro


Citeste si despre