Cum ia copilul tau contact cu tehnologia. 5 recomandari

/ / Modificat: 2016-08-17
Cum ia copilul tau contact cu tehnologia. 5 recomandari

Copiii incep sa ia contact cu tehnologia de la varste din ce in ce mai fragede. Din momentul in care reusesc sa tina in manute primul obiect, cei mici sunt atrasi ca un magnet de dispozitivele electronice de prin jurul lor - telecomanda, telefoane, tablete etc.

Incepand cu primii pasi, principalul punct de atractie il constituie televizorul sau calculatorul, in fata caruia s-ar posta ore in sir, fara intrerupere. Nu-ti lasa copilul sa descopere singur aceste dispozitive electronice si sa le foloseasca dupa bunul plac. Introdu-le cu precautie si masura in viata lui, la varsta potrivita!

Fa-i cunostinta cu tehnologia la varsta potrivita

Copilul incepe sa isi lase amprentele degetelelor pe tableta sau laptop inca de la varsta de 1 sau 2 anisori. Manevreaza telecomanda sau smartphone-ul inca de cand isi dezvolta primele abilitati de motricitate fina.

Cu toate acestea, nu este indicat sa il lasi sa ia contact cu tehnologia la o varsta foarte mica. Specialistii te sfatuiesc sa astepti pana la varsta prescolara pentru a introduce tehnologia printre preocuparile copilului. Sub 3 anisori, copilul este prea mic pentru a intelege cum functioneaza aceste dispozitive.

Pana la aceasta varsta, este recomandat ca procesul invatarii sa fie mijlocit de experienta, prin explorarea simturilor si din interactiunile cu ceilalti. Sunt esentiale in procesul dezvoltarii lui fizice, emotionale, sociale si chiar intelectuale.

Statul fara masura in fata calculatorului contribuie, in cel mai bun caz, la dezvoltarea intelectuala, dar nu si la cea sociala sau fizica a celui mic. Dimpotriva, favorizeaza sedentarismul si incurajeaza dependenta de aceste gadgeturi.  

Afla care sunt beneficiile introducerii tehnologiei in viata copilului

La varsta de 3 anisori, copilul este pregatit sa ia contact cu tehnologia si are de beneficiat de pe urma explorarii si manipularii acestor dispozitive. In epoca moderna, copiii prescolari devin deja utilizatori media activi.

Pentru a introduce in mod adecvat tehnologia in viata copilului tau, este important sa stii de ce are de beneficiat copilul de pe urma ei. Prin intermediul e-book-urilor, tabletelor, laptop-urilor special create pentru copii si a altor dispozitive electronice cu care ia contact, copilul isi poate imbunatati memoria.

Poate invata bune maniere si informatii noi si are ocazia sa deprinda o multime de alte abilitati intelectuale importante. Copilul invata, cu ajutorul anumitor dispozitive electronice, sa citeasca mai repede, sa numere si sa identifice litere, animalute si alte lucruri, iar pe baza jocurilor cu personaje care vorbesc, isi dezvolta vocabularul si limbajul.  

Supravegheaza timpul petrecut in fata gadget-urilor si continutul la care este expus

Beneficiile utilizarii gadgeturilor de ultima generatie in dezvoltarea copilului apar doar atunci cand acestea sunt introduse cu masura si sub supraveghere atenta in programul copilului. Prichindelul nu trebuie lasat sa le descopere singur si sa le foloseasca dupa bunul plac.

Expunerea copiilor la dispozitive electronice trebuie sa fie moderata si controlata cu atentie de catre parinti. Tu, ca parinte, trebuie sa fii partas la modul in care copilul descopera si foloseste dispozitivele electronice, mai ales la varste fragede.

Controlarea timpului petrecut in fata acestora si verificarea continutului la care este expus sunt esentiale pentru prevenirea dependentelor de calculator sau televizor, care au devenit un pericol major, astazi, in randul tinerilor de pretutindeni.

Timpul petrecut zilnic in fata televizorului sau calculatorului nu trebuie sa depaseasca mai mult de 30-60 de minute la copii de 4-5 ani, nu mai mult de o ora la cei de 6-7 ani si niciodata peste 2 ore la adolescenti.

Expunerea la continuturi adecvate varstei lui, atat la televizor, cat si la calculator, il invata cum sa le foloseasca responsabil si il protejeaza de pericole. Monitorizarea timpului petrecut in fata lor si impunerea unor reguli clare cu privire modul lor de folosire reprezinta doua masuri importante care trebuie luate din primul moment in care copilul atinge aceste dispozitive.  

Implica-te activ in contactul copilului cu tehnologia

Observa copilul si vezi care sunt dispozitivele electronice de care este atasat la varste mici. Apoi, incepe sa le introduci in mod responsabil in programul lui. Cu siguranta, telecomanda, televizorul si calculatorul sunt printre primele preferinte tehnologice ale prichindelului.

Explica-i, in prima faza, la ce folosesc si cum se poate bucura de ele intr-un mod educativ. Este important ca de la inceput sa ii inoculezi copilului ideea ca acestea sunt folosite doar in scopuri educative si ca poate invata multe lucruri interesante de la ele.

Fii partasa la experienta copilului cu dispozitivele electronice cu care intra in contact! Nu este indicat sa il lasi sa se delecteze cu jocurile sau aplicatiile de pe tablete dupa bunul plac.

Implica-te direct. Pune-i intrebari legate de jocurile respective. Intreaba-l daca ii plac si incurajeaza-l sa gaseasca solutii la obstacolele pe care le intalneste in jocuri. Subliniaza-i lucrurile importante pe care are ocazia sa le invete din respectivele joculete. Aceeasi implicare a parintilor este necesara si atunci cand copilul se uita la televizor.  

Fii un model pozitiv pentru copilul tau!

Daca nu iti doresti sa cresti un copil dependent de dizpozitive electronice, atunci nu face nici tu o prioritate din ele in viata ta. Copilul mic invata cel mai usor prin imitarea celor din jur. In situatia in care tu esti inconjurata tot timpul de telefoane, laptopuri, tablete, televizoare si alte gadget-uri de ultima generatie si iti petreci cea mai mare parte a timpului folosindu-le, copilul iti va urma exemplul.

Specialistii amintesc parintilor ca, desi tehnologia are beneficiile ei educationale pentru cel mic, chiar si de la varste mici, parintii nu ar trebui sa subestimeze importanta jocului in aer liber, cititului sau altor tipuri de jocuri si jucarii in programul de recreere a celui mic.

Diversitatea activitatilor recreationale si educative in programul zilnic al copilului contribuie la o dezvoltare armonioasa si sanatoasa a celui mic.  

Tu la ce varsta ai facut prima oara "cunostinta" copilului tau cu tehnologia? Cum monitorizezi si controlezi timpul petrecut de cel mic in fata acestor dispozitive? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Contact copii tehnologie Copii tehnologie Televizor copii Calculator copii Gadgeturi copii Copii tehnologie

Articole recomandate

Citeste si despre