Top 6 bune maniere la copii. Cum ii ajuti sa le invete?

/ / Modificat: 2013-01-16
Top  6 bune maniere la copii. Cum ii ajuti sa le invete?

Un copil manierat este mandria oricarui parinte. Insa parintii sunt cei care au responsabilitatea si rolul de a-i educa pe copii intr-un spirit sociabil si politicos.

Uneori tentativele sunt adevarate corvoade, dar rezultatele sunt intotdeauna merituoase. Incepe sa il inveti bunele manierele inca de cand copilul este foarte mic!

Nu intrerupem o persoana in timp ce aceasta vorbeste cu altcineva!

Nu este frumos ca micutul sa intervina intr-o discutie pe care tu o ai cu altcineva. Si este bine ca el sa stie asta. De aceea este important sa il inveti ca trebuie sa astepte ca cineva sa termine o discutie pentru a putea interveni. Altfel, nimeni nu intelege nimic si el oricum nu va capata atentia pe care o solicita.

Nu punem etichete/porecle altor persoane!

Copiii nu isi dau seama ca atunci cand pun porecle altor copii reprezinta de fapt o forma de jignire si de lipsa de respect. Ei o fac pentru ca este amuzant! Insa aceste nominalizari ranesc ceilalti copii. Este bine sa ii explici asta si sa il incurajezi pe copil sa vorbeasca despre ce anume il deranjeaza la copilul respectiv, decat sa il porecleze.

Salutam frumos!

Copiii trebuie invatati de la varste fragede sa spuna "buna ziua" sau "buna" atunci cand se intalnesc cu cineva. Invata-l si formalitatile, si anume ca oamenii mari trebuie salutati oficial cu "buna ziua", pe cand copiii de varsta lui sau de varste apropiate pot fi salutati cu formule mai familiare de genul "buna", "salut" etc. Invata-l sa dea mana atunci cand face cunostinta cu cineva. Si "la revedere" trebuie sa faca din vocabularul unui copil bine crescut.

Repetitia este mama invataturii, asa ca trebuie sa ai rabdare si sa il ajuti sa isi intareasca aceste maniere explicandu-i de fiecare data cand e nevoie.

Spunem cuvintele magice "te rog" si "multumesc"!

Doua dintre cele mai importante forme de politete pe care copilul trebuie sa le foloseasca inca de cand incepe sa vorbeasca si sa inteleaga ceea ce ii spui. In prima faza, explica-i ca atunci cand cere ceva cuiva trebuie sa foloseasca aceasta formula de adresare. De fiecare datya cand nu o face, spune-i ca nu auzi ceea ce iti cere pentru ca nu a folosit cuvintele magice. In timp, cu mult exercitiu, ii va intra in reflex, iar cand va fi mai mare va reusi sa si estimeze valoarea lor.

Suntem ordonati!

Fie ca este vorba de lucruri prin casa sau de servitul mesei, invata-l sa stranga lucrurile dupa ece le foloseste si sa faca ordine. Incurajeaza-l sa isi stranga masa dupa ce a mancat, eventual sa spele si vasele (daca are varsta necesara) sa isi stranga lucrurile prin camera sau chiar sa isi faca curat.

Pentru ca totul sa fie mai usor si sa invete mai repede, asigura-te ca are totul in preajma lui pentru a face ordine (cosul pentru jucarii, un cos de gunoi, o chiuveta la care sa aiba acces usor etc.) altfel va renunta repede, pentru ca i se va parea prea greu sau pentru ca nu va stii ce sa faca cu ele.

Primele dati cand il inveti explica-i care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmeze si cum trebuie sa faca fiecare activitate in parte.

Cunoastem regula de intrare/iesire dintr-o locatie!

Nu este foarte complicat, dar micutul tau trebuie sa invete ca exista o regula simpla pe care trebuie sa o respecte atunci cand intra intr-un spatiu aglomerat sau in lift. Explica-i ca prima oara trebuie sa astepte sa iasa lumea care vine din partea opusa, si abia apoi intra el. Daca este baietel, invata-l sa acorde prioritate domnisoarelor.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bune maniere copii Comportament copii Invatare bune maniere copii

Articole recomandate

Citeste si despre