Cand si cum invata copilul numerele?

/ / Modificat: 2012-11-09
Cand si cum invata copilul numerele?

Copiii pot invata primele lucruri despre numere inca de dinainte de a merge la gradinita, chiar daca sunt bebelusi si nu reusesc sa se exprime. La varsta prescolara reusesc deja sa recunoasca, numere si sa scrie corect cifre, daca sunt stimulati si invatati corespunzator de parinti. Iata cum evolueaza invatarea numerelor la copii si care sunt cele mai utile metode pentru a-l incuraja sa le retina!

Foto: redorbit.com

La ce varsta invata copilul numerele?

Exista o diferenta intre varsta la care copilul recunoaste, invata sau intelege despre cum stau lucrurile cu numerele.


Copiii trebuie familiarizati cu numerele (cum suna ele, cum arata gramajoare formate din 2-3 sau mai multe jucarii etc.) inca de dinainte de a implini 1 an.

Pana pe la 2 ani, daca primeste suportul necesar, copilul poate memora numerele de la 1 la 10 mecanic si le poate enumera atunci cand il rogi, cu ajutorul tau. Nu te astepta sa o faca cap-coada, fara probleme! Este posibil sa uite, sa sara anumite numere si asa mai departe. Important este ca isi aduce aminte si reuseste sa redea cateva dintre ele.

Daca la 2 anisori copilul nu intelege conceptul de a numara obiecte, in debutul perioadei prescolare (3-4 ani), micutul incepe sa desluseasca misterul numerelor si sa priceapa ca, cu cat adaugi mai multe obiecte la un loc, cu atat creste si numarul lor. Tot la aceasta varsta, micutul tau va fi capabil sa numere si sa separe seturi de obiecte sau lucruri din diferite categorii (3 portocale, 4 mere etc.).

Majoritatea copiilor reuseste sa recunoasca imaginile cu numere si sa le asocieze intre ele, dar si sa le si scrie corect, abia la varsta de 4-5 anisori.

Cum ajuti copilul sa invete mai usor numerele?

Incurajarea copilului spre invatarea numerelor trebuie sa aiba loc de la varsta de bebelus. Chiar daca nu poate numara sau pronunta numere, o poti face tu in locul lui. Ia mai multe mingiute sau cubulete si, incet, incepe sa le numeri in fata lui si sa le si pronunti in acelasi timp in care numeri. Cu cat repeti mai des, cu atat copilul va invata mai repede si mai usor cum sta treaba cu numerele.

Canta-i sau spune-i poezioare scurte, care au ca tema cifrele, pentru a-l ajuta sa deduca mai bine si mai pe intelesul lui numerele.

Alege si cumpara-i jocuri speciale pentru varsta lui, din care sa invete mai usor numerele. Jocurile sunt cele mai potrivite instrumente de educatie la copii mici, deoarece "vorbesc" pe intelesul lor si ii ajuta sa le retina mai usor.

Foloseste-te de activitatile de zi cu zi, pentru a-l ajuta sa retina cifrele si sa numere corect.Cand sunteti la plimbare in parc, la magazin sau in bucatarie, te poti folosi de o multime de situatii pentru a-l ajuta pe copil sa repete si sa invete corect numerele - numararea merelor, portocalelor, a ingredientelor pentru prajituri, a masinilor de pe strada sau a pasarelelor din parc.

Lauda-l si apreciaza eforturile lui, chiar daca nu reuseste intotdeauna sa numere corect sau sa isi aduca aminte. Corecteaza-l, dar nu il critica si nu tipa la el. Este nevoie de multa rabdare pentru ca micutul sa invete si are nevoie de tine pentru asta. Pastreaza-ti cumpatul, este doar un copil mic, la inceput de drum in procesul cunoasterii si invatarii!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Invatare numere copii Jocuri copii Dezvoltare copii

Articole recomandate

Citeste si despre