Relationarea cu copilul tau

/ / Modificat: 2007-09-20
Relationarea cu copilul tau





 

Cand expertii vorbesc despre relationare, se refera la atasamentul intens care apare intre tine si copilul tau. Este sentimentul care te face sa vrei sa il inunzi cu afectiune si iubire sau sa te arunci in fata unui camion ca sa il protejezi.

Pentru unii parinti, aceasta senzatie apare in primele cateva zile – sau chiar minute – de la nastere. Pentru altii, dureaza putin mai mult.

In trecut, cercetatorii care au studiat procesul credeau ca este extrem de important sa petreci foarte mult timp cu nou-nascutul tau in primele zile ca sa stabilesti o legatura intre tine si el. Dar acum stim ca sentimentele se formeaza in timp.

Parintii care sunt despartiti de copiii lor imediat dupa nastere din motive medicale sau care adopta copii ce au deja cateva saptamani sau cateva luni de viata pot deveni de asemenea deosebit de apropiati de ei si ajung sa ii iubeasca la fel de mult.

Si daca nu se formeaza o legatura intre mine si copilul meu pe loc?

Relatia parinte-copil este complicata si adesea are nevoie de timp sa se formeze. Atat timp cat ai grija de nevoile de baza ale copilului tau si il alinti regulat, nu va suferi daca nu simti o legatura puternica la prima vedere.

Chiar daca bebelusul tau este mic si dragut, el este de asemenea o persoana cu totul noua pentru tine, cu care va trebui sa te obisnuiesti inainte sa fii prins in mreje. Nu te poti forta sa simti. Nu exista nici o formula magica.

Cu timpul, cand incepi sa il cunosti pe copilul tau si inveti cum sa il calmezi si sa te bucuri de prezenta lui, sentimentele tale vor deveni mai profunde.

Si intr-o zi – poate ca si prima data cand il vezi zambind – te vei uita la el si iti vei da seama ca esti de-a dreptul plina de bucurie si dragoste pentru el. Asta inseamna aceasta relatie.

Cand ar trebui sa imi fac griji?

Daca dupa cateva saptamani observi ca nu te simti mai atasata si mai comfortabil in prezenta bebelusului tau decat te-ai simtit in prima zi sau daca te simti chiar detasat si nu poti sa ii suporti prezenta, vorbeste cu medicul copilului tau sau cu propriul tau medic.

Depresia postpartum este reala si poate impiedica formarea acestui atasament, caz in care cel mai bine este sa cauti ajutor cat mai repede posibil.

Daca se intervine la timp, poti sa previi deteriorarea relatiei cu bebelusul tau. Cu cat astepti mai mult, cu atat va fi mai greu sa recastigi increderea si afectiunea copilului tau.

Alina Sica

Redactor Copilul.ro

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre