Cum poti incuraja comunicarea copilului la 1-3 luni

/ / Modificat: 2012-12-04
Cum poti incuraja comunicarea copilului la 1-3 luni

Comunicarea la copilul de 1-3 luni este realizata in principal prin intermediul plansului, gesturilor, reactiilor si chiar al primelor sunete pe care le poate scoate. Tu, ca parinte, ai un rol esential in incurajarea comunicarii si dezvoltarea vorbirii si limbajului copilului, din prima zi dupa nastere si pana tarziu, in copilarie.

Iata ce poti face in primele 3 luni pentru a stimula copilul sa vorbeasca mai repede si mai usor!

Plansul, forma principala de comunicare

Bebelusul tau comunica cel mai mult cu tine prin plans. In felul acesta el iti transmite nevoi, dar si emotii si trairi. Plansul devine astfel o forma de comunicare primara, de care trebuie sa tii cont atunci cand incerci sa il stimulezi sa vorbeasca.

Raspunde-i de fiecare data cand se manifesta prin plans, vorbeste cu el si intreaba-l de ce plange, chiar daca nu iti poate spune verbal. Intr-o buna zi, vei primi si raspunsul mult dorit, direct din gurita lui, insa pana atunci, mai e ceva timp si este necesar sa ii intuiesti nevoile.

Este important insa sa ii adresezi de mic intrebari, astfel incat sa il stimulezi sa vorbeasca mai usor, pe masura ce descopera universul cuvintelor.

Vorbeste zilnic cu el!

Pana la varsta de 3 luni, bebelusul tau adora sa iti auda vocea si este fascinat de ea. Nu doar ca il linisteste foarte tare, dar il face sa fie atent si la ceea ce spui, cum o faci, pentru ca nu peste mult timp, sa imite sunetele pe care le scoti frecvent.

Vorbirea constanta cu cel mic este cel mai important instrument prin care ajuti copilul sa isi dezvolte comunicarea la aceasta varsta.

Este un moment propice pentru a-l invata principalele reguli ale unei conversatii, chiar daca nu va fi capabil sa le respecte intocmai. Este recomandat sa incepi sa vorbesti cu el si apoi sa il stimulezi sa iti raspunda. Cand raspunde el, tu esti cea care este indicat sa taca, iar cand vorbesti tu, bebe este cel care trebuie sa invete sa isi "astepte randul".

Nu il intrerupe atunci cand incearca sa comunice cu tine si gangureste, da din picioruse sau iti zambeste. Asteapta sa se mai potoleasca si raspunde-i atunci. Numai asa il inveti inca de mic sa isi astepte randul, dar ii dai de inteles si ca asculti si respecti ce are de "spus".

De asemenea, fii mereu atenta atunci cand vorbeste cu tine si nu te uita in alta parte, nu face altceva. Arata-i ca are parte de toata atentia ta si ca te intereseaza ce face si "spune". Si cand vorbesti cu el, este important sa lasi deoparte alte lucruri pe care le ai de facut si sa stai in fata lui, acordandu-i toata atentia.

Citeste-i zilnic povesti!

Obiceiul de a-i citi zilnic povesti are un rol esential in incurajarea comunicarii la copilul de 1-3 luni, chiar daca nu intelege ceea ce aude. Este relevant sa fie expus de cand e bebelus la cuvinte noi, pentru invatarea viitoare a vorbirii si limbajului.

Uneori, copilul nu va dori sa vorbeasca cu tine si cu nimeni din jur. Este momentul in care cere "pauza" de la tot ce inseamna mediul inconjurator. Nu il forta prin diverse metode sau trucuri. Nu vei reusi decat sa il iriti. Daca observi ca intoarce capul cand vorbesti cu el, inchide ochii sau devine agitat si suparat, luati o pauza de la comunicare si lasa-l sa se relaxeze in liniste.  

Tu ce faci pentru a incuraja comunicarea la copilul de 1-3 luni? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Comunicare copii 1-3 luni Comunicare copii Comunicare bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre