Comunicarea cu copilul mic. 3 sfaturi utile

/ / Modificat: 2015-04-27
Comunicarea cu copilul mic. 3 sfaturi utile

Sa comunici cu un copil mic si mai ales sa il inveti sa fie respectuos si sa te asculte inca de la varsta cand abia incepe sa inteleaga lucrurile nu este deloc usor. 

Este chiar una dintre cele mai mari provocari pentru parintii. In public, poate fi chiar un cosmar. Acasa, departe de alti factori care sa-i distraga atentia micutului, tot procesul devine ceva mai usor. 

Tine cont insa ca nu exista o modalitate ideala prin care sa poti tine sub control in totalitate un copil mic. Exista doar cateva modalitati prin care iti poti creste sansele ca micutul tau sa te asculte si sa il convingi mai usor sa te asculte.

O modalitate simpla de a tine lucrurile sub control cel putin acasa, este sa respecti aceste 3 reguli: fii clara, concisa si invata sa te impui.

Fii clara!

In primul rand, fii cat mai clara atunci cand comunici cu copilul tau folosind un limbaj concret si specific. Mai precis, in loc sa folosesti replici de genul: "Mami vrea ca tu sa fii cuminte cand vin musafirii", spune-i pur si simplu ce trebuie sau ce nu trebuie sa faca; niciodata ambele pentru ca o sa-l dezorientezi.

copil_ascultator_comunicare

Pentru cei mici este mai dificil sa tina minte foarte multe lucruri. Asa ca e bine sa cantaresti si sa-i spui doar cele mai importante lucruri pe care le are de facut.

Sa-i vorbesti clar inseamna si sa scoti din limbaj cuvantul “nu”. In loc sa-i spui “Nu te urca pe masa”, alege mai bine sa te exprimi prin “Da-te jos de pe masa”.

Fii concisa!

Ti-ai dat seama deja, probabil, ca a fi clara inseamna si a fi concisa. Nu folosi prea multe cuvinte cand poti exprima acelasi lucru mult mai scurt.

Un copil de 2 ani intelege indicatiile, dar nu si explicatiile asa ca pastreaza-le pentru mai tarziu.

Impune-te!

Incearca sa elimini rasplata si formularile de tipul “daca... atunci...”. In loc sa spui “Daca esti cuminte vei primi jucaria preferata”, spune doar “Fii cuminte!”.

S-ar putea ca la inceput sa nu ti se para tocmai usor sa te impui asa in fata copilului tau atat de mic, dar e mai bine asa si te vei convinge mai tarziu.

Asa cum probabil te astepti deja, vor exista situatii in care, chiar si urmand aceste reguli, copilasul tau va sta pur si simplu in fata ta ca si cum ar spune: “fa-ma!”.

Atunci trebuie sa astepti momentul potrivit. Mai precis, in loc sa te lansezi intr-o cearta cu micutul tau, lasa lucrurile asa cum sunt si ocupa-ti timpul cu altceva pana cand copilul isi doreste ceva de la tine. 

Daca iti cere de exemplu sa ii citesti o poveste si tu il rugasei sa-si stranga jucariile, ia-l de manuta si arata-i ca inainte ca tu sa-i citesti, el va trebui sa stranga jucariile. De cele mai multe ori functioneaza.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Comunicare copii

Articole recomandate

Citeste si despre