Copilul tau nu e niciodata prea mic sau prea mare sa-i citesti

/ / Modificat: 2019-11-07
Copilul tau nu e niciodata prea mic sau prea mare sa-i citesti

Este ceva obisnuit sa citesti unui copil de gradinita, care deja a invatat sa comunice, dar hai sa-ti spunem un secret: si copiilor mai mici le place sa faci asta si chiar si bebelusilor.

Stii deja ca este recomandat sa iti faci timp sa ii citesti copilului cate o poveste macar din cand in cand, daca nu in fiecare zi. Ai auzit in nenumarate randuri ca astfel el va dezvolta o mai buna intelegere a limbajului si ca, atunci cand va veni vremea, va invata sa citeasca ceva mai repede. In plus, este unul dintre momentele pe care cel mic le apreciaza cel mai mult pentru ca simte o conexiune aparte cu parintii atunci cand ii citesc. 

Academia Americana de Pediatrie recomanda parintilor sa inceapa sa le citeasca celor mici cat mai repede posibil, studiile aratand ca acei copii cu care se vorbeste mai mult (iar cititul este si el o forma de a comunica cu copilul) se descurca mai bine la scoala. Diferenta este facuta de numarul de cuvinte la care copiii sunt expusi atunci cand parintii vorbesc cu ei si devine vizibila undeva in jurul varstei de 2 ani.

Chiar daca vorbesti mult cu copilul, este important sa-i citesti povesti pentru ca el te va auzi rostind cuvinte pe care nu le folosesti in vorbirea de zi cu zi si in timp le va invata si le va intelege.

Bebelusilor le place sa li se citeasca inca din burtica

Poate sa ti se para ciudat, dar copiii pot incepe sa invete inca din pantec. Poate ca nu vor intelege cuvintele pe care le spui tu daca citesti cu voce tare o poveste, dar vor invata ritmul povestilor, iar acest lucru se intampla in trimestrul al III-lea de sarcina. Pentru a testa acest lucru, o echipa de cercetatori a cerut unor femei insarcinate in luna a saptea sa citeasca burticii aceeasi poveste de doua ori pe zi, pana la nastere. Dupa nasterea copiilor s-a dovedit ca acestia preferau sa auda povestea pe care o auzisera din burtica in locul altei povesti.

Cum s-a stabilit acest lucru? Cercetatorii au conectat o suzeta la doua aparate si au programat-o astfel incat atunci cand copilul sugea mai repede sa se auda povestea cunoscuta de bebelus, iar cand sugea mai incet sa se auda o alta poveste. Testul a relevat ca micutii s-au prins rapid ca pot controla acest lucru si au inceput sa suga intr-un ritm care reda povestea pe care o auzisera in repetate randuri in burtica.

Evident, micutii nu reactionau la cuvintele auzite, ci la ritmul familiar pe care il preferau in detrimentul altor povesti, cu un ritm diferit.

Povestile, calea cea mai simpla si placuta catre invatare

Copiii incep sa invete cuvinte din povesti undeva dupa varsta de un an, iar intre un an si trei luni si un an si jumatate pot deja sa identifice numele unui obiect dintr-o carte ilustrata.

In cadrul unui alt studiu s-a stabilit ca un copil poate invata chiar dinainte de 2 ani sa repete cuvinte si actiuni prezentate intr-o poveste scurta si simpla, iar inainte de a merge la gradinita poate retine chiar si informatii ceva mai sofisticate, cum ar fi selectia naturala si evolutia. In concluzie, povestile au puterea de a-i invata pe copii nu doar cuvinte noi, ci si despre actiuni si notiuni ceva mai complexe, atat timp cat acestea sunt prezentate "pe limba lor". O informatie noua nu trebuie sa fie livrata copilului doar prin manuale scolare, ci si prin intermediul unei povesti pe care el o va gasi captivanta.

Dincolo de beneficiile cognitive pe care le are cititul pentru copii, cea mai importanta este relationarea cu parintii care le citesc. Vocea mamei este familiara si linistitoare, vocea tatalui il va face sa se simta in siguranta si iubit. Daca povestile sunt citite seara, inainte de culcare, va vor ajuta sa dezvoltati o rutina sanatoasa pentru somn si sa petreceti impreuna timp de calitate, benefic atat pentru copil, cat si pentru voi, adultii atat de ocupati care abia gasesc timp sa se relaxeze.

Taguri Comunicare copii Dezvoltare limbaj

Articole recomandate

Citeste si despre