"Am probleme si nu pot sa le rezolv." De ce nu trebuie un copil sa auda asa ceva

/ / Modificat: 2019-04-16

De cate ori nu ai spus ca "am prea multe probleme si nu pot sa le rezolv!" Toata lumea se confrunta cu astel de situatii, dar nu este bine sa ii transmiti copilului aceste frici.

Aceste situatii influenteaza dezvoltarea celor mici. Mintea lor, inca neformata, se aliniaza la ele. Si pana la viitoare dependente nu mai este decat un singur pas.

Freepik.com

Tristetea si furia sunt emotii absolut normale, trebuie sa stie fiecare copil de ele. Si pot fi rezolvate pentru psihicul uman.

"E normal sa vrei sa te simti mai bine, dar e foarte important sa vezi, intr-o experienta de viata dificila, automat apar durerea, apar emotiile de frica, furie, tristete. Avem tendinta de a fugi de ele si ne putem duce la alcool. Sau putem sa facem loc acestor emotii in viata noastra si sa vorbim cu o persoana de incredere despre ce simtim. Sunt doua comportamente diferite de a face fata. Unul dintre ele este toxic, celalat este sanatos", spune psihologul Gaspar Gyorgy, pentru Pro Tv.

Ce trebuie sa faca un copil cand are dificultati

Un copil trebuie sa aiba incredere sa vorbeasca despre propriile probleme de la cele mai mici varste. Sa discute cu cu mama, cu tata sau cu alta persoana apropiata. Spune ce nu functioneaza si in momentul acela durerea interioara scade in intensitate. Iar parintele trebuie sa-i repete pana ajunge adult: "Te iau in serios! Am incredere in ceea ce gandesti. Am incredere in alegerile tale".

Astfel sunt eliminate, din start, posibilele dependente ulterioare.

In familie, cel mic nu trebuie neaparat sa vada alcool, tigari ori droguri, ci doar adulti care nu stiu cum sa-si rezolve problemele. Si atunci cand este coplesit de probleme, uita sa ofere afectiune micutului. Pe toata perioada copilariei si adolescentei parintele trebuie sa-i repete constant: "Ai incredere in tine" "Ai incredere in mine ca sunt de partea ta!" sau "Vom gasi solutii impreuna, indiferent de probleme!"

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Comunicare copii Comunicare parinti copii

Articole recomandate

Citeste si despre