Urmaresti copilul sau ii respecti intimitatea?

/ / Modificat: 2011-10-20
Urmaresti copilul sau ii respecti intimitatea?

Una dintre cele mai grele decizii pe care trebuie sa o ia un parinte atunci cand copilul creste este nivelul de incredere pe care i-l acorda. Ce face un parinte responsabil? Urmareste copilul sau ii respecta intimitatea?

Pericolele carora este expus micutul tau par sa se inmulteasca pe zi ce trece. De la abuzul de alcool si droguri pana la strainii pe care ii poate cunoaste in mediul online, exista multe amenintari de care ai vrea sa-l protejezi.

Chiar daca increderea este fundamentala in relatia dintre parinte si copil, multi parinti simt uneori nevoia sa verifice daca totul este in regula, pentru a alunga grijile cu privire la deciziile corecte ale copilului lor.

Verificarea copilului pentru a te asigura ca este pe drumul cel bun trebuie insa impacata cu nevoia lui de a invata din propriile greseli. Va apuca sa faca vreo greseala si sa invete singur din ea daca tu esti tot timpul langa el si ii spui ce are voie sa faca si ce nu?
siguranta_copil_internet

Adolescentul si intimitatea

Pe masura ce copiii cresc si se apropie de adolescenta, au nevoie de tot mai multa intimitate in aceasta faza de tranzitie catre viata de adult. Chiar daca este in continuare micutul tau la orice varsta, comportamentul tau de parinte trebuie sa se modifice, lasand mai multa libertate si spatiu copilului.

Atunci cand cand iti da insa motive de ingrijorare, spionajul devine cea mai usoara cale de a afla daca adolescentul tau iti tradeaza increderea si se implica in activitati periculoase.

Cand iei decizia de a urmari copilul?

Daca ai un copil care isi indeplineste toate responsabilitatile si nu te minte atunci cand este vorba de lucruri importante, nu ar trebui sa il spionezi.

In cazul in care copilul nu-ti mai acorda aceeasi consideratie si respect pe care tu i le acorzi si comportamentul lui iti da motive de ingrijorare, violarea intimitatii copilului este justificata pentru unii parinti.

Psihologii spun ca cea mai buna miscare a parintelui atunci cand decide sa incalce intimitatea copilului este sa fie sincer. Explica-i copilului ca faci acest pas (monitorizarea computerului sau intratul in camera lui) pentru a te asigura ca este in siguranta, deoarece nu esti convins ca poate avea grija de el asa cum este necesar.
parinti_spionat_copii

Foto: theparentszone.com

Tactici prin care poate incerca sa te acuze

De cele mai multe ori cand parintii verifica camera sau computerul copilului si gasesc ceva interzis de reguli, copilul va incerca sa transforme incidentul intr-o cearta despre drepturile lui incalcate.

"Nu pot sa cred ca mi-ai umblat in camera!" poate tipa un adolescent furios atunci cand il confrunti cu descoperirea ta. Nu accepta aceasta discutie si nu-ti pierde calmul. Explica-i in schimb copilului ca ti-a dat motive sa-ti faci griji, iar dupa o verificare temerile tale s-au confirmat. Explica-i ca increderea pe care i-au acordat-o fara motiv a fost tradata si acum va trebui sa o castige din nou.

"De ce n-ai incredere in mine?" este alta diversiune pe care copilul o poate incerca ca sa scape din situatia neplacuta in care tu ai descoperit ca a incalcat regulile. Adu-i aminte de reguli si insista asupra unei discutii calme cu privire la incalcarea lor, fara tipete.

Toti adolescentii incalca regulile impuse de parinti. Doar pentru ca nu sunt prinsi niciodata, nu inseamna ca nu ies din cuvantul parintilor. Accepta acest lucru si nu considera ca ai gresit atunci cand ti-ai educat copilul doar pentru ca a incalcat regulile si rugamintile tale.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Comunicarea cu copii Drept la intimitate copii Relatie parinte copil Intimitate copii

Articole recomandate

Citeste si despre