Cum sa comunici cu micutul tau in functie de fiecare etapa a vietii

/ / Modificat: 2023-04-01
Cum sa comunici cu micutul tau in functie de fiecare etapa a vietii

Unul dintre cele mai dificile lucruri pe care va trebui sa le faci vreodata ca parinte este sa inveti cum sa comunici cu copilul tau. Comunicarea in sine nu a fost niciodata usoara, dar daca adaugi o diferenta de varsta, anxietatea tineretii si un vocabular in devenire, s-ar putea sa te simti ca si cum nu vei reusi niciodata sa o faci cum trebuie.

Este un sentiment complet de inteles. Cei mai multi dintre noi fie nu au invatat, fie nu au practicat cu adevarat ceea ce inseamna comunicarea reala - un schimb de idei intr-un mediu sigur in care toata lumea se simte ascultata si inteleasa. Pentru multi dintre noi, procesul de comunicare se poate simti de-a dreptul inconfortabil, ceea ce ne face sa fugim de conversatiile incomode sau sa raspundem in moduri de care nu suntem mandri.

Iata cateva modalitati prin care poti comunica cel mai bine cu copilul tau, indiferent de faza in care se afla:

Faza – prescolar

In faza prescolara, copilul tau invata ce poate face, in cine poate avea incredere si isi exploreaza profunzimea emotiilor. Este important sa stabiliti din timp ca fiind un loc sigur in care copilul tau se poate exprima. Modul in care comunici in aceasta faza ar trebui sa transmita faptul ca nu iti este teama de sentimentele lor mari si ca vei sta alaturi de ei in timp ce le exprima.

Faza - scoala primara

Cand copilul tau intra in scoala primara, vei incepe sa observi cat de mult ravneste sa aiba parte de atentia ta. Daca ai avea un dolar pentru fiecare data cand copilul tau a spus: "Uita-te la mine! Uita-te la asta!", probabil ca acum ai fi stat pe puntea propriului iaht. De asemenea, in aceasta faza, in special in clasele a doua si a treia, copilul tau incepe sa se compare cu ceilalti. Atunci cand comunici cu elevul tau de scoala primara, este important sa te asezi la nivelul ochilor acestuia si sa ii acorzi toata atentia ta.

Faza - scoala gimnaziala

Odata ce copilul tau devine elev de gimnaziu, s-ar putea sa fi observat putina rezistenta in ceea ce priveste comunicarea. In aceasta faza, copilul tau se lupta pentru a-si descoperi identitatea unica, iar acest lucru nu se face adesea fara sa se loveasca de autoritate, adica de tine.

Faza – liceu

In faza de liceu, ceea ce este prioritar pentru copilul tau este sa gaseasca un loc de apartenenta si sa isi traiasca scopul. In special in timpul celui de-al doilea an de liceu, copilul tau isi clarifica valorile, dar acest lucru se manifesta adesea prin rebeliune si contraargumente. Oricat de dificila ar parea comunicarea in aceasta faza, copilul tau are nevoie sa auda de la tine ca ai incredere in el, ca il asculti si ca il iubesti, indiferent de situatie.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Comunicarea cu copii

Articole recomandate

Citeste si despre