Disciplina vs independenta

Intrebare:

- Cum gasim echilibru intre disciplina si independenta copilului nostru?

Raspuns:

Este dificil sa gasim asa cum spuneti dvs. un echilibru intre disciplina si independenta copilului. Intotdeauna parintii vor simti nevoia de a sti totul despre copilul lor, de a controla si de a se impune, de a-l disciplina.

Unele dintre masurile pe care parintii le iau in acest sens vor fi resimtite de catre copil ca pe o ingradire, o limitare a drepturilor si libertatilor sale. Momentul adolescentei este astfel macinat de conflicte ce reies tocmai din aceasta cauza.

Astfel pentru atingerea unui "optim " intre disciplina si independenta sunt necesare comunicare permanenta si negocierea cu copilul. Asculatati-va copilul, lasandu-i acestuia mereu "usa deschisa", comunicati cu el deschis si cu calm despre problemele care va macina, luati impreuna decizii.

O simpla interdictie de genul "pentru ca asa am spus eu" se poate intoarce impotriva dvs. in primul rand si totodata poate fi resimtita de copil ca pe o subminare a libertatii sale de decizie.

La baza discutiilor privind educatia este de dorit sa stea argumente pertinente si nu prejudecati sau incapatanarea unuia sau altuia.

Este bine de retinut ca un accent exagerat pe una dintre laturi, fie ea disciplina excesiva, fie ea o independenta fara limita a copilului, poate prejudicia familiei in intregime, copilului; de aceea cunoscandu-va copilul cel mai bine din postura de parinte incercati sa impacati intr-o formula optima cele doua laturi ale dezvoltarii.

Nu omiteti disciplinarea copilului dvs., supunerea la diversele norme si reguli sociale, insa totul cu masura. Totodata nu ingraditi independenta copilului, pentru ca in anumite situatii numai lovindu-se de micile neplaceri ale vietii vor capata mai multa experinta de viata, mai multa incredere in fortele proprii si se vor maturiza.

Mult succes!

Clara Monica Craciun,

psiholog – Clinica Psihosolutions.


www.psihosolutions.ro


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul