Copilul se comporta mai bine in prezenta altor persoane decat a mamei? Care sunt cauzele

/ / Modificat: 2023-03-06
Copilul se comporta mai bine in prezenta altor persoane decat a mamei? Care sunt cauzele

Ti s-a intamplat vreodata sa iti iei copilul de la scoala sau dintre-un alt loc si sa ti se spuna ca a fost fericit sau linistit pana cand te-a vazut? Copilul tau mananca totul cand este la grdinita sau la bunici, dar refuza sa manance cand este cu tine? Daca ai trecut prin aceste experiente este posibil sa te simti frustrat. Tocmai de aceea, in acest articol, vom explica de ce copiii au tendinta de a fi mai “ascultatori” cand sunt in preajma altor persoane.

Afla de ce copilul tau se comporta mai bine cu alte persoane

Copilul tau poate fi calm atunci cand il lasi cu altcineva, chicoteste, este ascultator si cooperant. Dar cand este cu tine, este rebel, tipa, plange, face crize de furie si nu vrea sa-ti urmeze indicatiile. Iata care sunt principalele motive care stau la baza acestui comportament.

Tu esti cea care stabileste limitele

Este firesc ca, atunci cand petrec ceva timp cu matusile, unchii sau bunicii lor, ambele parti sa vrea sa se bucure de moment si sa isi arate partea lor cea mai buna. Acesti alti adulti il rasfata pe copil, ii ofera dragoste, cadouri si atentie, dar nu este treaba lor sa il educe. In schimb, tu ai sarcina de a-l mentine sanatos, in siguranta si de a-i insufla obiceiuri bune.

Cu toate acestea, poate fi dificil pentru copii sa tolereze frustrarea, motiv pentru care se razvratesc impotriva persoanei cu autoritate. Acest lucru nu inseamna ca ei nu te iubesc sau ca trebuie sa-ti schimbi atitudinea. Limitele sunt necesare si sunt un mare semn de iubire pentru copii. Intelege doar reactiile lor emotionale si nu le lua personal, deoarece copiii sunt inca in procesul de invatare a autoreglementarii.

Ai incredere in dragostea pe care o ai pentru copilul tau

Unul dintre cele mai mari motive pentru care copiii se comporta mai bine cu alte persoane decat cu mama lor este tocmai pentru ca au incredere in dragostea ei.

Datorita experientei si a legaturii pe care ati format-o, copilul stie ca il iubesti si ca esti acolo pentru el. Copilul are certitudinea ca vei fi sensibila la nevoile sale si ca vei raspunde la ele si de aceea se exprima altfel cand esti in preajma. Pe de alta parte, atunci cand se afla cu alte rude sau la gradinita, nu stie daca acesti adulti vor avea grija de emotiile sale si de ceea ce are nevoie, prin urmare prefera sa le suprime.

Are nevoie de mai multa apropiere emotionala

In cele din urma, nu putem trece cu vederea faptul ca unii copii pot prezenta semne de atasament nesigur. Aceasta este o atitudine tipica sugarilor care dezvolta un atasament ambivalent. Aceasta se datoreaza faptului ca parintii nu sunt consecventi sau de incredere in a raspunde la cererile copilului. Asadar, ar putea fi momentul sa faci o mica schimbare in stilul tau parental si in modul in care te legi de copilul tau.

Pe de alta parte, este posibil sa fii deja predispus sa acordzi mai multa atentie comportamentului nepotrivit al copilului. In acest caz, este posibil sa aiba loc asa-numitul efect Pygmalion, prin care copilul indeplineste asteptarile parintilor sai, care in acest caz sunt negative. Pentru a evita acest lucru, incearca sa-ti concentrezi atentia pe punctele forte si calitatile lor, laudandu-i realizarile si sustinandu-i comportamentele bune. Conexiunea emotionala este cheia cooperarii copilului cu noi. 

Asadar, nu te indoi de munca ta de mama, chiar daca este posibil sa mai fie loc de imbunatatiri. In general, acest comportament poate fi doar o reflectare a faptului ca faci ceea ce trebuie.

FOTO: freepik.com

Taguri Comportament copii Comportament copil

Articole recomandate

Citeste si despre