Copilul meu se poarta urat cu ceilalti copii

Intrebare:

- Fiul meu are 5 ani si se poarta foarte urat cu copiii de la gradinita, ii bate, rade de ei, ii face mereu sa planga. Nu stiu ce sa mai fac, fiindca educatoarea nu ar vrea sa il mai primeasca la gradinita daca se mai poarta asa. El nu este un copil rau, in rest nu am probleme cu el, acasa e tot timpul cuminte si noi ne intelegem bine cu el.

Raspuns:

As incepe raspunsul pentru dvs. cu o  intrebare: este gradinita o exceptie, sau copilul dumneavoastra se manifesta mai agresiv si in alte colectivitati de copii (parcuri sau alte locuri de distractii in care sunt prezenti multi copii)?

Din cate imi scrieti dvs. cred ca micutul dvs. nu este obisnuit cu compania copiilor de la gradinita. El nu stie exact cum sa se comporte cu alti copii, asa ca dumneavoastra va revine sarcina de a-l invata pe acesta "ce este bine si ce este rau" in raport cu alti copii. Pentru inceput ii puteti chema acasa diversi colegi de joaca, chiar si de la gradinita, ghidandu-l si incurajandu-l pe micut sa se comporte "frumos". Daca observati un comportament agresiv din partea acestuia va trebui sa interveniti si sa-l descurajati in a-l mai continua, dar nu intr-o maniera brusca, agresiva, ci explicandu-i acestuia cu calm consecintele faptelor lui.

Ulterior puteti incuraja jocul cu alti copii si in alte locatii, precum locurile de joaca pentru copii, parcuri, etc.

Incurajati reusitele copilului dvs. in mod corect si nu exagerati cu recompensele daca acesta se poarta bine cu alti copii; iar in cazul in care nu poate sa se comporte intr-un anumit fel incercati sa comunicati cu el, intrebati-l care sunt motivele pentru care nu poate sa se comporte altfel. Ulterior oferiti copilului o a doua sansa, ajutandu-l daca e nevoie in noua incercare.

O atentie deosebita trebuie acordata si activitatilor pe care copilul le desfasoara, atentie la continuturile materialelor de televiziune pe care le urmareste, din care copilul fara o prea mare critica poate copia comportamentele personajelor urmarite, comportamente deseori cu continut agresiv.  Mult succes!

Clara Monica Craciun,

psiholog – Clinica Psihosolutions.

www.psihosolutions.ro


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul