Avantajele si dezavantajele scutecelor ecologice. Ce trebuie sa stii despre acestea inainte de a le achizitiona

/ / Modificat: 2024-03-11
Avantajele si dezavantajele scutecelor ecologice. Ce trebuie sa stii despre acestea inainte de a le achizitiona

 

Aparitia scutecelor reutilizabile sau a scutecelor ecologice creeaza o tendinta. Desi par oarecum costisitoare in momentul achizitiei, pe termen lung, acestea reprezinta o mare economie. Acesta este unul dintre principalele motive pentru care mamele decid sa le incerce. Beneficiile scutecelor ecologice nu se rezuma doar la economisirea banilor. Desi, ca orice altceva, au si dezavantajele lor, merita sa le contrastam pentru a face o evaluare critica a produsului. Iata care sunt avantajele si dezavantajele acestor scutece, pentru ca tu sa judeci singur.

Caracteristicile scutecelor ecologice

Scutecele ecologice sunt fabricate dintr-o serie de materiale biodegradabile. Si, spre deosebire de scutecele de unica folosinta obisnuite, acestea exclud complet utilizarea de parfumuri si substante chimice sintetice. Din acest motiv, ele nu numai ca reduc impactul asupra mediului, dar inseamna si o ingrijire mai multa si mai buna pentru pielea bebelusului.

Ce materiale biodegradabile sunt folosite pentru fabricarea lor? Pe langa pulpa de bambus, tesatura interioara a scutecului este realizata din micro-fleece, in timp ce exteriorul este de obicei realizat din poliuretan impermeabil. De asemenea, sunt disponibile microfibre si bumbac.

Alte caracteristici ale scutecelor ecologice:
-Sunt reglabile si au un sistem de inchidere similar cu cel al scutecelor de unica folosinta: cu banda Velcro sau nasturi.
-Sunt mai moi decat scutecele de unica folosinta cunoscute, deoarece sunt fabricate in mare parte din pasta de bambus. Aceasta fibra speciala contine o substanta naturala numita kun, care are proprietati antibacteriene si antifungice, potrivit acestei cercetari privind impactul ecologic si economic al scutecelor reutilizabile.
-Acestia absorb foarte bine umiditatea si nu acumuleaza mirosuri neplacute, deoarece tesatura din bambus contine agenti antibacterieni.
-Acestea permit pielii sa respire bine, mentinand astfel copilul racoros atat iarna, cat si vara.
-Sunt hipoalergenice, ceea ce le face perfecte pentru pielea sensibila.
-Sunt usor de spalat si nu trebuie sa fie fierte. Trebuie doar sa le pui in masina de spalat si sa le usuci in uscatorul de rufe sau sa le usuci la aer, este suficient.
-Au modele dragute si amuzante.

Scutecele ecologice de astazi sunt in parte similare cu carpele care infasurau zona genitala a bebelusilor in urma cu 40 de ani. Ceea ce au in comun este faptul ca sunt lavabile, ceea ce, in epoca masinii de spalat automate, inseamna mai degraba economii decat efort.

Avantajele scutecelor ecologice

Proliferarea scutecelor ecologice are loc in paralel cu proliferarea scutecelor igienice necomerciale, care sunt inlocuite de optiuni durabile care permit femeilor sa preia controlul asupra ciclurilor lor menstruale si sa economiseasca bani. Scutecele ecologice fac parte dintr-o constientizare din ce in ce mai mare a importantei fiecarui act individual, de zi cu zi. Mamele si tatii au inceput sa evalueze cantitatea de scutece de unica folosinta pe care o arunca in fiecare saptamana, luna si chiar an.

In ceea ce priveste designul, exista mai multe modele concepute pentru a se adapta cat mai bine fiecarui bebelus, motiv pentru care scutecele ecologice sunt de obicei reglabile. Tesaturile moi ii ofera bebelusului mai multa miscare, deoarece tesatura se adapteaza la pielea bebelusului si nu invers.

Teama de spalare constanta poate fi usurata de faptul ca miezul scutecelor ecologice este foarte absorbant, chiar mai mult decat unul de unica folosinta. De asemenea, acestea sunt ecologice si contribuie la un mediu mai sanatos.

Nivelul ridicat de absorbtie si moliciunea tesaturii scutecelor organice protejeaza pielea bebelusului de disconforturi precum alergiile si iritatiile festive. Nu numai ca designul si calitatea promoveaza o piele mai sanatoasa a bebelusului, dar ajuta si faptul ca aceste scutece nu contin substante chimice care pot afecta pielea.

Dezavantajele scutecelor ecologice

 Multe mame si tati considera ca este necesar sa spele frecvent scutecele copiilor lor. Desi nu este necesara spalarea intregului scutec, deoarece partea cea mai absorbanta a scutecului este hartia de unica folosinta. Cu toate acestea, gandul ca trebuie sa speli scutecele in fiecare zi face ca aceasta sa fie o sarcina neplacuta. Atunci cand se analizeaza spalarea ecologica a scutecelor, se poate ajunge la o cifra care, in timp ce tine familiile ocupate, ofera, de asemenea, linistea ca pielea bebelusului va fi in siguranta, mai ales in ceea ce priveste iritatiile festive.

Din punct de vedere economic, scutecele ecologice nu sunt cele mai ieftine la prima vedere. Cu toate acestea, balanta este inca in favoarea scutecelor de unica folosinta, deoarece, asa cum am mentionat mai sus, pe termen lung, acestea ajung sa coste mai putin. Daca ai indoieli, poti face calculele si va fi clar ca costul scutecelor de unica folosinta este mai mare.

O modalitate inteligenta de a economisi timp si de a folosi scutece ecologice este de a le lasa acasa sau la culcare. Uneori, daca trebuie sa iesi in oras, este mai practic si mai convenabil pentru copii sa foloseasca scutece de unica folosinta.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Scutece bebelusi Avantaje absorbante

Articole recomandate

Citeste si despre